Hugo Broos en Wim Lagae analyseren het nieuwe KVO van overnemer Paul Conway

Paul Matthew Conway wil bij KVO de kaart van de jeugd trekken. © Belga/Isopix
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Vandaag vrijdag, of ten laatste maandag, hoopt KV Oostende van het BAS te horen dat de proflicentie binnen is. Indien het in de laatste uren misloopt, moeten de plannen die de Amerikaanse overnemer Paul Matthew Conway met KVO had, de prullenmand in. Ex-TD Hugo Broos en sporteconoom Wim Lagae zien kansen, maar vooral ook bedreigingen. “Men mag niet te veel spuwen op Marc Coucke.”

De verschijning van KV Oostende voor het Belgisch Arbitrage Hof afgelopen maandag, waar KVO zijn licentiedossier moest verdedigen, was dus toch geen formaliteit. Al was de overname door het Amerikaanse Pacific Media Group wel eindelijk afgerond, na de eerdere overeenkomst tussen PMG en Alychlo, de investeringsgroep van Marc Coucke, omtrent de schulden aan de ex-voorzitter en de afbetaling van diens tribune in de Versluys Arena.

Ook de noodzakelijke kapitaalsverhoging van 2,7 miljoen euro leek een feit. Alleen parkeerde PMG dat geld op een rekening van een Brussels advocatenkantoor, geblokkeerd tot 15 mei. “Tot het licentiedossier binnen is”, stelden de Amerikanen. Volgens het licentiedepartement van de KBVB moest het geld evenwel tegen 4 mei op de rekening van KVO staan, waardoor licentiemanager Nils Van Brantegem maandag een negatief advies gaf.

Het was voor heel Oostende bidden dat de drie arbiters van het BAS in de volgende dagen milder konden worden gestemd. Een bewijs van betaling deze week – indien PMG meewilde – leek het meest aangewezen middel. Het BAS en KVO onthouden zich voorlopig van enig commentaar. Ten vroegste vandaag, ten laatste maandag valt de beslissing of KVO zich nog een profclub mag noemen. Een burgerlijke rechtsprocedure na een negatief verdict is hoogst onwaarschijnlijk.

Wetenschappelijk model

Het is wel al duidelijk dat PMG afhaakt indien KVO naast zijn proflicentie grijpt. Het weerhield hoofdaandeelhouder Paul Matthew Conway niet om maandag in Het Nieuwsblad al inzicht te geven in zijn plannen met KVO. Die zijn op sportief vlak samen te vatten in twee pijlers: scouting en rekrutering op basis van wetenschappelijke modellen van data-analisten en opwaardering van de (eigen) jeugd. “Jonge voetballers vier of vijf jaar vastleggen”, luidde het. Conway verwijst voor die tweede pijler naar een andere club van PMG, het Engelse Barnsley, dat met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar de jongste ploeg van de Engelse tweede klasse heeft.

“Maar Barnsley staat daar wel laatste”, merkt Hugo Broos fijntjes op. “Net als hun andere club Thun in de Zwitserse eerste klasse.” Broos is analist en was tot vorig seizoen Technisch Directeur bij KV Oostende. Hij noemt het project van Conway best aantrekkelijk. “De theorie dan. Grote vraag is of dat in de praktijk ook allemaal zal lukken.”

“Welke speler staat nu te springen om naar KVO te komen?” (Hugo Broos)

Zo vreest Broos dat de Belgische competitie door buitenlanders veelal wordt onderschat. “Cercle Brugge is maar één voorbeeld. De jongens die overkwamen van Monaco verschoten ook nogal van het niveau hier.” Hij juicht de keuze voor een doorgedreven jeugdpolitiek wel toe, maar vraagt zich af hoe realistisch dat is. “Red je het met 23-jarigen in 1A? Kan je dat volhouden als je wekenlang laatste staat? Of naar 1B zakt…? Wanneer corrigeer je dat? En waar vind je de beste jongeren? Met alle respect: toen ik bij KVO werkte, zag ik in de jeugd weinig of geen spelers met potentie voor het eerste elftal. Dat is daar van nul herbeginnen. En om jonge talenten van elders aan te trekken, heeft de club te weinig middelen. Welk jong talent staat nu te springen om voor KVO te tekenen?”

Dat de toekomst van KVO ligt in de databases van spelers die PMG hanteert, kan Broos nog wel enigszins volgen: “Looplijnen, actieradius kennen … dat is een interessante tool. Maar finaal is het oog toch ook belangrijk. En de mentaliteit…”

Waar hij zich wel 100 procent kan in vinden, is de waarschuwing van Conway voor de supporters: “Vergeet play-off 1 in de komende vijf jaar.”

“En ik mocht dat niet luidop zeggen”, grinnikt Broos. “Het getuigt in elk geval van realisme. Men was beter meteen na het vertrek van Marc Coucke in die richting gegaan.”

Luilekkerland

“Je mag bij KVO ook niet te veel spuwen op Marc Coucke”, vindt sporteconoom Wim Lagae dan weer. “Want dankzij hem beschikt KVO toch over een leuk stadion voor eerste klasse.”

Lagae, die KVO bekijkt doorheen een economische bril, noemt de Versluys Arena een kans voor Conway. “Naast de gezonde basis aan supporters en aan KMO’s. Dit seizoen mochten ze toch rekenen op gemiddeld 4.500 à 5.000 supporters.”

“Het project van Conway is misschien wat overmoedig, maar het nieuwe KVO heeft wel levenskansen” (Sporteconoom Wim Lagae)

Maar Lagae ziet ook bedreigingen voor Conway. “Vooreerst een coronabedreiging. Een businessmodel gebaseerd op winst uit transfers, zoals hij bij Nice kon creëren (Alain Saint-Maximin werd aan Newcastle verkocht voor 18 miljoen euro, red.) is momenteel zeer risky. Door corona zal de waarde van spelers 30 tot 50 procent terugvallen. Waarmee de clubs tien jaar zullen terug worden gegooid. Bovendien dreigt België als luilekkerland, waar voor niet-EU-spelers een minimumjaarloon geldt van nauwelijks 80.000 euro, in een volgende volwaardige regering te worden teruggeschroefd. Net als de voordelen inzake RSZ en belastingen. En een laatste bedreiging is dan weer dat alle sponsorcontracten die er kwamen dankzij Coucke, zijn afgelopen.”

Lagae noemt dan wel het project van Conray “misschien wat overmoedig”, de econoom is er wel van overtuigd dat het nieuwe KVO levenskansen heeft. “Ik kan niet inschatten hoe talentvol de jeugd van KVO is, maar structureel, als underdog en als bescheiden lid van de K11, heeft KVO echt wel kansen om een gezonde eersteklasser te worden. Onder twee voorwaarden: de tering naar de nering zetten én degradatie vermijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier