Hugo Broos en Georges Leekens over West-Vlaamse eersteklassers: “Club is topfavoriet”

© Davy Coghe
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Club Brugge is hun favoriet voor de titel, dat is duidelijk. En Okereke lijkt een topper. Maar ex-coaches Hugo Broos en Georges Leekens hebben wel hun bedenkingen bij het nieuwe Club. En de rest van de West-Vlaamse eersteklassers? Welke van de vier moeten in die grote zak? “Een keer schudden en dan maar hopen dat ze niet moeten knokken tegen de degradatie…”

Hoeveel voetbalwijsheid kan in twee coaches zitten? Georges Leekens is 70 jaar, won als trainer in België één titel en twee bekers, was in 1990 Trainer van het Jaar en het Iraanse Tractor Sazi FC was zijn…. 26ste club als coach. En hij weet nog van geen ophouden: “Ik was zes maanden weg, ben blij nu weer even thuis te zijn. Maar eenmaal de zomer voorbij gaat het toch weer kriebelen. Er komt nog wel wat.”

En dan Hugo Broos (67). De helft zoveel clubs als coach (13), maar drie keer landskampioen, twee bekers, vier keer Trainer van het Jaar en, kers op de taart, met Kameroen winnaar van de Afrika Cup in 2017, als eerste Belgische coach ooit. En, jawel, er komt nog wel wat: “Ik weet nu al dat ik mij na de zomer thuis ga vervelen. En ik weet ook dat mijn naam circuleert bij een aantal Afrikaanse landen, op zoek naar een bondscoach.”

“Wat ik niet begrijp is het vertrek van Nakamba: dat is een kampioenenmaker” – Hugo Broos

En hoeveel West-Vlaanderen kan in twee coaches zitten? Samen trainden ze élke West-Vlaamse eersteklasser, Leekens passeerde zelfs twéé keer bij Cercle Brugge, KV Kortrijk en Club Brugge. Dat ze bovendien ook nog allebei sportieve baas waren bij grensploeg Moeskroen, Leekens ook al twee keer, speelt hier nu niet eens mee. Een van geboorte Brabander, Broos, en Limburger, Leekens, zijn ze helemaal West-Vlaming geworden. Sedert hun spelerscarrière bij Club wonen ze in respectievelijk Varsenare en Hertsberge. Dat ze een bijzondere binding hebben met al hun West-Vlaamse ex-clubs vinden ze dan ook maar logisch.

Leekens: “Al kan je die clubs niet meer vergelijken met de periode dat wij er waren, uitzondering voor mijn korte terugkeer naar Club. De grootste fout in mijn carrière trouwens.”

Hugo Broos en Georges Leekens over West-Vlaamse eersteklassers:
© Davy Coghe

Broos: “Alleen Patrick, de délégué is er nog, maar toch blijf ik Moeskroen volgen en contact houden met mensen van de clubs waar ik heb gewerkt. Mijn toenmalige assistent Gil Vandenbrouck (moest later omwille van gezondheidsredenen stoppen als sportief manager bij Kortrijk, red.) bijvoorbeeld hoor ik nog regelmatig. Ik had niet zo’n prettige ervaring in Waregem, met dank aan die ‘allesziener’ (Patrick Decuyper, red.), maar ik kom nog steeds elk jaar samen met mijn staf van toen, Eddy Van den Berge, Gianny De Vos en Bram De Winne. Met Oostende is dan weer iets gebroken. Ik denk niet dat ik er nog kom.”

Dat is voor later.

“Club was natuurlijk de grootste club, maar alleen succes was voor mij nooit voldoende,” vult Leekens aan. “Cercle was klein maar gezellig. (mijmerend) Assistent Ronny Desmedt…. een topgast! Nu ken ik er alleen nog Filips Dhondt, toen commercieel directeur. En Francky Dury ken ik dan weer nog van mijn periode bij de bond, toen hij er TD was. Topgast ook! Ik heb ook enorm genoten bij Kortrijk. Vandaar ging het de eerste keer naar de nationale ploeg… En laatst was ik voor het eerst op zo’n reünie van oud-spelers van Club Brugge. Was leuk.”

Broos: “Alleen van Anderlecht hoor ik als ex-speler én ex-coach niets meer. Nu is het een andere club, maar ook onder Roger Vanden Stock werd ik nooit meer gevraagd. Ook daardoor ben ik meer blauw-zwart dan paars-wit geworden.”

Ha, Anderlecht. Beginnen we dan misschien maar eerst met paars-wit, door velen de grootste concurrent genoemd. Maar Kompany en co misten wel compleet de start. Wat denken jullie heren ex-coaches van Anderlecht?

Hugo Broos: “De eerste 20 minuten waren fantastisch, maar daarna viel het terug. Vraag is: heeft Anderlecht de kwaliteiten voor dat spel? En kunnen ze dat 90 minuten? Ik hoorde Vincent dan achteraf wel over Het Plan en de positieve dingen, maar er zullen toch een keer resultaten moeten volgen. Ik blijf ook sceptisch over de constructie speler-manager. Een coach moet vandaag een klein bedrijf leiden. Dan mag je nog zoveel assistenten hebben, en Vincent hééft er genoeg, dàt combineren met spelen?”

Hugo Broos en Georges Leekens klinken op het succes van al hun ex-clubs.
Hugo Broos en Georges Leekens klinken op het succes van al hun ex-clubs. “Maar Mechelen in eerste klasse…?”© Davy Coghe

Leekens: “Ik begrijp je, Hugo. Het is geen dubbel werk, het is zesdubbel werk. Nog wel twintig zaken bovenop de trainingen. En toch… als er één is, met zijn intelligentie, people management, impact… dan is het wel Vincent. Het had zondag evengoed 4 of 5-0 kunnen zijn en dan riep iedereen hoera! Als ik dan ‘s avonds Mbokani zag…. Ze hebben gewoon een spits en tijd nodig.”

“Hoe Clement het vertrek van Pozuelo bij RC Genk opving, vond ik het strafste” – Georges Leekens

Broos: “Het was inderdaad maar de eerste match. Maar toch verbaast het positivisme rond Kompany mij nog het meest. Wat ik vooraf allemaal las in de kranten: ongelooflijk. Hij had ook al 80 % van de oefenmatchen verloren, hé. Luister, Anderlecht heeft zijn slechtste seizoen in vijftig jaar achter de rug, dat doe je niet zómaar (vingerknip) weg.”

Leekens: “Wíj weten dat dit onmogelijk is.”

Dat klinkt als: dit kan niet goed aflopen.

Leekens: “Dat hangt alleen af of er voldoende kwaliteit is bijgekomen. En het is te vroeg om daar al over te oordelen.”

Broos: “Vlap lijkt een goeie. En als Nasri zijn niveau haalt… Maar er is een risico aan.”

Genoeg over Anderlecht. Club Brugge, uitstekend gestart, is voor velen, ook voor de coaches van 1A, de topfavoriet. Ook voor jullie?

Broos: “Ja! Omdat er al járen iets staat. Zij moeten niet bouwen. Het wordt alleen nog wachten hoe Clement die 4-3-3 er verder inslijpt. Tegen Waasland-Beveren was het uitstekend, maar hij zei ook dat er nog een paar zaken beter moeten…”

Leekens: “Zaterdag was het oke, maar de automatismen van Leko’s 3-5-2 zitten er toch nog in, hé. Iemand als Mechele, nog niet fit, rendeerde daar fantastisch in.”

Hugo Broos en Georges Leekens over West-Vlaamse eersteklassers:
© Davy Coghe

Broos: “Een driemansdefensie was ideaal voor Mechele. Zuiver verdedigen en twee man naast hem, Denswil en in mindere mate Poulain, bij wie hij het balletje kon inleveren. Nu zal hij zélf moeten uitvoetballen.”

Leekens: “Het is goed nieuws voor Club dat spelers als Vanaken en Dennis zijn gebleven, maar ze zijn met Denswil, Danjuma en Wesley wel drie héél belangrijke spelers kwijt. Akkoord, Wesley scoorde misschien iets te weinig, maar hij liét wel scoren.”

De mayonaise van Leko pakte wel goed, hé

Broos: “Het is nog heel vroeg om te beoordelen. Maar wat ik al van Okereke zag… Een goeie hoor. Qua scouting is Club Brugge de laatste jaren toch heel goed bezig. Een heel andere spits dan Wesley maar godverdoeme… snél! Een type Samatta, vind ik toch wel. En dan denk ik: laat die eens spelen met Schrijvers achter hem. Systeem Leko, jawel. Want, al waren ze zaterdag dominant, met de dubbele bezetting komen de flanken er nu toch minder uit dan vorig seizoen. Bovendien zat Hans Vanaken ondanks zijn twee goals in het nieuwe systeem ook minder in het spel. Hij zal in zijn nieuwe rol, hoger dus, misschien meer scoren, maar hij was de voorbije twee jaren zó spelbepalend. Dat gaan ze toch missen, Georges. Waasland-Beveren was geen echte waardemeter en STVV vrijdag denkelijk ook niet, Dynamo Kiev dinsdag wordt dat wel. Eens zien of Vanaken dan ook als rustbrenger kan worden gemist.”

Leekens: “Rits, maar vooral Vormer, kan die rol overnemen, Hugo. Het klopt wel dat Vanaken dodelijker is als hij hoger speelt, maar dat heb je met Gouden Schoenen en creatieve spelers, die willen veel aan de bal komen. De spelers moeten er zich ook goed in voelen. De mayonaise van Leko pakte goed, hé.”

Begrijp ik nu goed dat jullie Clements systeem in vraag stellen?

Leekens: “Dat nu ook weer niet. Topploegen moeten meer dan één systeem kunnen spelen. Maar het zal tijd vragen. De spits zal misschien meer scoren, maar anderen gaan minder uit de verf komen. We moeten ook afwachten of die Deli even goed is als Denswil.”

Hugo Broos en Georges Leekens over West-Vlaamse eersteklassers:
© Davy Coghe

Broos: “Het is vooral een verdediger. Er wordt nu te veel verwacht dat die ook kunnen aanvallen. Van mij moet een verdediger in eerste instantie kunnen verdedigen. En dat kan die Deli. Wat ik niet begrijp: het vertrek van Nakamba. Ok, ze hebben er 12 miljoen voor gekregen, maar had die vorig seizoen meer mogen spelen… Hij wilde niet per se weg, hoor. Dat was één van de kampioenenmakers, hé.”

Zal Philippe Clement evenveel impact hebben bij Club Brugge als bij Genk?

Leekens: “Ja! Rustig, intelligent, bescheiden. Hoe hij het vertrek van Pozuelo bij Genk heeft opgevangen, vond ik het strafste. Met dank aan de terugkeer van Berge, voor mij misschien wel de beste speler in België.”

Wordt het een titelstrijd tussen Club, Anderlecht, Genk en Standard?

Leekens: “Standard haalde meteen een goed resultaat op Cercle, maar blijft altijd een vraagteken. Djenepo en Marin, hele goeie voetballers, zijn nu weg, maar ze hebben onder meer met Limbombe en Avenatti ook serieus ingekocht. Die Avenatti vind ik een mooie voetballer, amai. En efficiënt.”

Deli is een verdediger. En verdedigers moeten vooral verdedigen

Broos: “Hij oogt misschien wat sloom, maar als je veel goals maakt, telt dat niet.”

Heeft Michel Preud’homme nog excuses? Het moet er in zijn tweede jaar wel boenk op zijn.

Leekens: “Michel heeft ook pas in zijn derde jaar bij Club kampioen gespeeld. Voor hem geldt hetzelfde als voor Kompany: je moet ook de spelers hebben. Nu heeft hij zelf de transfers kunnen doen, maar…”

Broos: “Zijn die gasten van Moeskroen (Amallah en Vojvoda, red.) van het niveau Standard? Weet ik niet.”

De grootste concurrent wordt dus weer Genk, zo te horen?

Broos: “Wacht daarmee maar tot eind augustus. Als ook Berge en Samatta nog vertrekken…”

Leekens: “Dan hebben ze een probleem.”

Broos: “Vijf zulke toppers vervang je niet. Eerst eens zien wat Hagi en Hrosovsky waard zijn.”

Om af te ronden: Club is jullie titelfavoriet nummer 1?

Broos en Leekens: “Zeer zeker.”

Essevee en KVK zorgeloos, veel vraagtekens bij KVO en Cercle

Club is titelfavoriet, maar wat mag na speeldag 1 nog worden verwacht van de andere West-Vlaamse eersteklassers? Oostende heeft alleen nog maar drie gouden punten en Dury moet nog niet panikeren.

Zulte Waregem: “Ik zette Deschacht ernaast. Maar godverdoeme… neen, hé”

SV Zulte Waregem startte met een onverwachte thuisnederlaag tegen KV Mechelen. Maar toch moeten ze bij Essevee nog niet panikeren.

Zulte Waregem ging met de billen bloot tegen promovendus Zulte Waregem.
Zulte Waregem ging met de billen bloot tegen promovendus Zulte Waregem.© BELGA

Leekens: “Iederéén spreekt over de linkerkolom, daar geloof ik in. Tja, PO1…. Er is elk jaar een verrassing.”

Broos: “Vorige seizoenen ontgoochelde altijd wel één topclub. Genk, Standard, Gent… Zie ik nu minder gebeuren. En Antwerp is erbij gekomen, het wordt nog moeilijker.”

Leekens: “Zulte Waregem is Harbaoui en Bongonda kwijt. Harbaoui, dat zijn véél goals, hé. Hij kan geen twee man dribbelen, maar in de 16 meter kan je geen betere hebben. Afwachten of Oberlin hem kan vervangen. De start tegen Mechelen was ontgoochelend, maar voor mij niet zó verrassend. Zeven, acht nieuwe spelers die er pas laat, te laat eigenlijk, zijn bijgekomen: er bestaan geen wonderen. Ook als het op Standard en in Genk zou tegenvallen en ze starten met een 0 op 9 moeten ze niet panikeren. Francky is een vakman, pas na september kan een eerste balans worden gemaakt.”

Broos: “Ik ken Oberlin. Een Kameroener, hé. Heeft een keer of drie bij mij in de nationale ploeg gespeeld, maar was toch iets te beperkt. Het is een type spits als Okereke, maar technisch niet zo sterk. Wel snél en altijd hardwerkend. Toch misschien wel 10 tot 12 goals waard.”

Leekens: “En ze hebben Deschacht! ” (lacht)

Waarom lach je nu?

Broos: “Zou ik niet doen. Hoe oud is Ollie? 38. Je kon hem vorig seizoen bij Lokeren niets verwijten, hé. Men zal hem moet doodslaan vooraleer hij van het veld wil gaan. Ik ken hem. Toen ik bij Anderlecht kwam, zette ik Ollie aanvankelijk naast de ploeg, om hem te testen. Maar godverdoeme, neen, hé...”

Leekens: “Het is een winnaar. En Francky kan ermee werken. Ollie is ook een leider, kan de rol van Leye indertijd overnemen. Een héél goede transfer.”

Broos: “Weet je wie ook een goeie transfer is? Govea! Geen speler voor een club als Anderlecht of Club, maar wél voor een club als Zulte Waregem, KV Oostende… Ik heb er in maart, april nog mee gepraat. Ik moest alleen nog de technisch directeur van Porto overtuigen. Maar toen was ik er weg. Ik ben wel een beetje verbaasd van de financiële mogelijkheden van Zulte Waregem. Wat die club de laatste jaren kon aantrekken. Die contracten…”

Leekens: “En dat stadion. En dat trainingscomplex… Dat zijn nogal investeringen.”

Broos: “Tardieu was normaal naar Oostende gekomen. Maar die zag het trainingscenter, intussen wel vernieuwd maar toen… Mijn zogenaamde bureau was een container. Tardieu zei… oeioei. En is naar Waregem gegaan. Wie had trouwens vorig seizoen durven voorspellen dat het zo zou mislukken? Het geldt voor de meeste clubs: afwachten hoe de transfers meevallen.”

KV Kortrijk: “Mboyo en Kagé, dat zit in ‘t koppeke”

Het verlies van KV Kortrijk op RC Genk is uiteraard geen drama. “KV Kortrijk zal zevende of achtste worden”, zeggen Leekens en Broos in koor.

KV Kortrijk verloor op de openingsspeeldag van landskampioen RC Genk.
KV Kortrijk verloor op de openingsspeeldag van landskampioen RC Genk.© BELGA

Broos: “Je hebt de top zes en dan is het simpel, daaronder komt Kortrijk, naast Charleroi en Zulte Waregem en misschien STVV, maar die hebben nog niks gedaan. De rest, ook Mechelen, mag je in een zak stoppen, eens goed schudden. Diegenen die dan hun start missen of geen spelers hebben die plots ontbolsteren, zullen moeten knokken tegen de degradatie. Wie had vorig seizoen voorspeld dat Lokeren zou zakken? Los daarvan: dat Mechelen dit seizoen meespeelt in eerste klasse, is niet normaal. Want hoe je het draait of keert…””

Leekens: “Het is ook jammer dat een uitspraak zo lang uitbleef. In Italië was binnen de kortste keren beslist: Juventus naar tweede klasse.”

Broos: “Ze wisten van de eerste dag dat de termijn was verstreken waardoor Mechelen niet kon degraderen, ze hadden het dus meteen moeten uitspreken.”

Leekens: “Indien Avenatti niet was vertrokken, was KVK een kandidaat voor PO1. Chevalier beschouw ik niet als een groot verlies. Die wilde echt weg en dan moet ie ook weg.”

Broos: “Hij had vorig jaar ook geen goed seizoen. Kortrijk zal doorgaan op zijn elan van vorig seizoen, denk ik.”

Leekens: “Er is ook de terugkeer van Mboyo en Kagé. In zijn eerste periode bij Kortrijk, toen hij naar Gent vertrok, was Mboyo echt goed hoor.”

Broos: “Dat zijn goeie spelers, maar mannen bij wie het een kwestie is van hier (wijst naar het hoofd). Dat zit in ‘t koppeke.”

Leekens: “Ocansey vind ik ook een goede transfer.”

Broos: “En ze hebben achterin Kagelmacher, in het midden Van Der Bruggen en De Sart… Neen, Kortrijk zal geen zorgen hebben. Zevende of achtste plaats.”

Leekens: “Ik volg Hugo.”

KV Oostende: “Na Lombaerts kwamen er nog wel zes, zeven van wie hun loon het zijne benaderde”

KV Oostende zorgde voor de stunt van de openingsspeeldag door te gaan winnen bij het Anderlecht van Vincent Kompany.

KV Oostende stuntte meteen op het veld van Anderlecht.
KV Oostende stuntte meteen op het veld van Anderlecht.© BELGA

Hugo, eerst nog eens het echte verhaal van jouw vertrek en dat van Gert Verheyen?

Broos: “Ik zei op een gegeven moment tegen Gert: “Stop met altijd te kijken wat niét goed was. We wonnen in Kortrijk en Gert zat in de kleedkamer zó (zakt helemaal onderuit). Ik zei ‘proficiat hé, coach.’ Hij antwoordde… Proficiat, proficiat, het trok op niets. Ik zei: ‘Gert, het trok op geen kl***, maar ge hebt gewonnen…!” Gert kón daar niet blij mee zijn. Hij was zo perfectionistisch, eiste van de spelers soms dingen die ze zelfs bij Real Madrid niet allemaal zouden kunnen.”

Zijn ontslag was onvermijdbaar?

Broos: “Hij had ook gezegd: zo kan het niet verder. Hij geloofde er zelf niet meer in. Dan wordt naar de pers wel gezegd ‘in onderling overleg’, maar zo is het écht gegaan. Ik was graag doorgegaan, maar voorzitter Dierckens zei: ik heb er mijn geld ingestoken, ik wil mee bepalen. En ik heb gezegd: ‘dan heb je mij niet nodig.’ (op dreef) De overgang van Coucke naar Callant is niet gegaan zoals dat moest. Ik heb nog steeds het gevoel dat dat een vriendendienst was. Wat daarna allemaal is boven gekomen…! Coucke had gekocht wat hij wilde hebben en betaalde ook heel veel. Je kon Lombaerts dat niet verwijten. En achter hem kwamen er nog zes, zeven spelers die hem qua loon benaderden. Wie kon dat blijven betalen…? En al die commissies van die makelaars die binnenkwamen. Het was een jaar overleven om dan dit seizoen met de knip op de portemonnee proberen terug te komen. We waren daar mee bezig, alleen kreeg ik de kans niet verder te doen.”

Toon je nu begrip voor de keuzes die zijn gemaakt. Ingebrigtsen, Vargas, Neto…

Broos: “Tuurlijk. Dat moest KVO doen: kwaliteit aantrekken, kwaliteit die weinig kost.”

Leekens: “Skulason lijkt me ook een juiste transfer: ervaring en gene slechten. Als ze állemaal slagen, mogen ze misschien denken aan die linkerkolom. Maar als er drie op de vijf slagen, heb je al veel geluk gehad. Veel ‘als’ hé.”

Broos: “Juist, Georges. En Neto en Vargas, spelbepalende spelers, zijn blessuregevoelig, dat zijn nog meer risicogevallen. Ze hebben één zekerheid: een goeie coach.”

Leekens: “Op welke basis zeg je dat, Hugo?”

Broos: “Ik heb hem aangetrokken. We hadden 35 sollicitaties. Met Sven Vandenbroeck was er het risico op de perceptie: ene van Broos! Terecht. Met Glen De Boeck is het niet doorgegaan, van Yannick Ferrera was ik niet overtuigd. En tussen die sollicitaties zat dus ook Ingebrigtsen. Vier jaar Rosenborg, drie keer kampioen, drie keer de beker. Ik belde die gast, hij was op vakantie in Spanje en vroeg hem ronduit: “Waarom in godsnaam Oostende…?” Hij antwoordde: ‘Geld heeft geen enkel belang. Ik wil naar het buitenland en kan naar Zweden en Denemarken, maar ik wil naar België of Nederland, competities die voor een Noor een springplank kunnen zijn.’ Ik zei: ‘Dat is het budget’. Hetzelfde als Gert Verheyen verdiende. Het was meteen goed. Hij had mij op anderhalf uur overtuigd van zijn visie op voetbal. Vergelijkbaar met die van Sollied. Dezelfde filosofie: veel vrijheid maar wel…” (gebalde vuist)

Dat bleek meteen op Anderlecht.

Leekens: “Iedereen had het over de mislukte start van Kompany, maar daarmee werd onrecht gedaan aan de verdienste van Oostende, vond ik. Daar stond iets. Een organisatie, lef, dúrven voetballen.”

Broos: “De kleedkamer is gekuist. Héél knap wat Ingebrigtsen daar op zes weken heeft neergezet. Ok, ze kregen daar wel veel ruimte, maar het zijn, ook gezien het zware programma, drie gouden punten. Maar ze moeten nu wel kunnen bevestigen tegen Cercle.”

Wat kan nog gezegd worden van Sander Coopman, plots weg naar Antwerp?

Broos: “Afwachten of dat de juiste keuze is. Sander moet nu toch eens een knop omdraaien. Het is simpel: hij moet een vent worden. Hij is veel te makkelijk voor zichzelf. Ik ben ook benieuwd of Guri nu wel zal geven wat we ervan verwachtten. Hij had een aanpassing nodig en legde zich te veel de druk op veel te moeten scoren. Ik denk nog steeds dat hij voor Oostende een goede spits is. Sakala, Milovic, Faes, Coopman… dat waren toch geen slechte namen. Misschien lukt het nu wel. Maar hebben jullie de start gezien van Oostende. In de eerste negen matchen tegen de top zes!”

Cercle Brugge: “Saadi meerwaarde voor Cercle”

Cercle Brugge beet op de openingsspeeldag in het zand tegen Standard. Maar de Vereniging is wel ambitieus, heeft een nieuwe coach en meer dan een dozijn nieuwe spelers.

Cercle Brugge ging in eigen huis de boot in tegen Standard.
Cercle Brugge ging in eigen huis de boot in tegen Standard.© BELGA

Broos: “Die spreken ook over de linkerkolom. Dat moét eigenlijk de ambitie zijn van elke club. Maar of het realistisch is… Club zal eerder kampioen zijn dan Cercle in de linkerkolom eindigt.”

Leekens: “12, 13, 15 nieuwe spelers… veel zonder voorbereiding, je krijgt daar niet zomaar automatismen in. Nog afgezien van een mogelijke conditionele achterstand. En we kennen hun kwaliteiten niet, hé.”

Broos: “Als ik alles mag geloven is die Stephane Omeonga een goeie.”

Leekens: “En die Saadi maakte bij Kortrijk toch 16 goals, hij zat toen bij mij al dicht bij de nationale ploeg van Algerije. Die moet toch een meerwaarde geven. Hun grote voordeel: indien ze in januari in de problemen zitten, kunnen ze rekenen op Monaco voor nog meer versterkingen. Dat voordeel zullen clubs als Waasland-Beveren en Oostende niet hebben. En hun start valt wel mee, dat is ook belangrijk.”

Broos: “Alleen dankzij onze start met 16 op 30 kwam KVO vorig seizoen nooit meer echt in problemen.”

Leekens: “Kylian Hazard kan ook een bepalende rol spelen. Maar je mag hem natuurlijk niet vergelijken met Thorgan, laat staan met Eden. Als hebben ze hetzelfde koppeke (lacht). Het is ook afwachten welke coach Mercadal is. Ik ken die niet, ik mag veronderstellen dat die goed is gescreend. Dat wéér voor een onbekende buitenlander in plaats van voor een Belg is gekozen, maakt mij niet uit. Zolang hij iets toevoegt. Happel, Sollied, veel Hollandse trainers hebben ons toch een meerwaarde gegeven. Ik hoop dat Mercadal van Cercle en Monaco zijn eigen ideeën mag doorzetten. Voor een jonge coach is dat niet evident.”

Is Cercle nog ‘Cercletje’ zoals jullie het hebben gekend?

Leekens: “Ook bij ons was het een opleidingsclub: Kooiman, Musonda, Krncevic… Ik denk dat er voor Cercle nood is aan spelers die doorstromen uit de eigen jeugd.”