Hou moed, supporters

Curator Yves François tijdens de zitting van afgelopen dinsdag. © LK
Laurens Kindt

KW-gerechtsjournalist Laurens Kindt volgde deze week het proces rond het faillissement van KSV Roeselare. Hij hoopt op het beste voor de supporters, maar “niet voor het management – het oude of het nieuwe – dat in deze zaak toch wel uitblonk in amateurisme”.

“Het is begonnen. Onze advocaat is bezig. Maar die curator is een rotzak”. Het is de tekst van een sms’je dat we toevallig lazen op de smartphone van een supporter van KSV Roeselare. De man zat – zenuwachtig wippend – dinsdag in de zittingszaal bij de behandeling van het verzet dat KSV Roeselare had aangetekend tegen het uitgesproken faillissement. ‘Zijn’ advocaat – Johan Vynckier – was net bezig om aan de rechtbank uit te leggen dat er wel degelijk geld in kas was bij de club. Dat alle rekeningen meteen zouden betaald worden eens het faillissement opgeheven zou worden. Dat het allemaal een jammerlijke samenloop van omstandigheden was en dat hij niet begreep waarom die dekselse curator zo lastig deed.

Aan de andere kant van de zaal, met de ogen rollend, stond die curator. Advocaat Yves François, zelf supporter van SV Zulte Waregem. De avond voordien, om 23.19 uur, had hij iedereen nog zijn bevindingen per mail overgemaakt. Ver-nie-tig-end. Niet één, maar drie keer was de club volgens hem failliet. Maar liefst 147 schuldeisers telde hij. Facturen van AZ Delta uit 2011 die acht jaar na datum nog altijd niet betaald waren. De curator was eigenlijk nog scherper dan de rechter die vorige week het faillissement uitsprak. “De club is in maart 2019 gestopt met betalen en was dus toen eigenlijk al virtueel failliet”, zei hij.

Hou moed, supporters. Het is nog niet verloren.

De man wiens sms’je we even voordien stiekem meelazen, brieste. Hij wreef in zijn ogen. Je zag de moed hem bijna in de schoenen zinken. “Een negatief vermogen van 2,9 miljoen euro. Zo failliet als maar kan”, riep curator François voor de echt slechte verstaander nog eens door de zaal. De supporter brak. Schokschouderend verliet hij de zaal. Hou moed, beste man. Het is nog niet verloren. Waarom we dat denken? Omdat het pas vandaag (donderdag, red.) beslist wordt. Omdat de match pas beslist is als de scheidsrechter affluit, om het in voetbaltermen te stellen. Om 15.30 uur gebeurt dat. Dat precieze uur is niet onbelangrijk. Het geeft – in zeer voorzichtige termen – al aan in welke richting de uitspraak kan gaan.

Dat zit zo. Volgens het bondsreglement moet een club ten laatste 25 uren voor het aanvangsuur van de volgende competitiematch aangeven of die gespeeld kan worden. De volgende match van KSV Roeselare staat gepland voor vrijdagavond 20.30 uur, op KSC Lokeren. Ten laatste donderdag – vandaag dus – om 19.30 uur moet de kalendermanager van de voetbalbond dus weten of KSV Roeselare kan spelen. De rechtbank hield daar dinsdag rekening mee toen ze besliste om zich niet over de gebruikelijke twee weken uit te spreken, maar om dat vandaag al te doen. Om 15.30 uur. Ruim op tijd dus om de Voetbalbond te melden dat de club kan spelen.

Als de rechtbank zinnens zou zijn om het faillissement te bevestigen, zou ze daar geen rekening mee houden toch? We hopen het met de supporter mee. Niet voor het management – het oude of het nieuwe – dat in deze zaak toch wel uitblonk in amateurisme. Wel voor de supporters en voor de vele jeugdspelers. En curator François? Maakt u zich geen zorgen om hem. De man geniet momenteel van een deugddoende vakantie in de late Toscaanse zomerzon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier