Hoe vergeet je in godsnaam op te dagen voor de rechtbank als het faillissement dreigt?

Het eerste elftal halfweg juli, in volle voorbereiding op de competitie. Ondertussen is er wel een trainer en is de helft van de spelerskern vervangen. © belga
Wouter Vander Stricht

Hoe het met KSV Roeselare verder moet, zal de volgende dagen wel blijken. Dat ze ook effectief failliet zullen verklaard worden, durven wij te betwijfelen. Toch niet voor een restaurantfactuur die ondertussen aangezuiverd is? Of er moeten nog heel wat schuldeisers opstaan. Maar vergeten naar de rechtbank te gaan: onvergefelijk toch?

Nog nooit was de liquiditeit zo goed, klinkt het, maar net nu worden ze failliet verklaard. Het kan kloppen: insiders vertellen ons dat ze dit keer mooi op tijd hun loon van de maand augustus kregen, het was de voorbije maanden en jaren wel eens anders in Schiervelde. Mevrouw Xiu Li is nog altijd (deels) eigenares van de club, maar had al aangegeven dat ze op het eind van vorig seizoen voor de allerlaatste keer de geldkraan had opengedraaid. Het budget moest maar eens gerespecteerd worden.

Ceo Brian Tevreden mocht vertrekken en ondertussen werd een nieuwe (extra)sportieve structuur boven de club neergepoot. Maar eentje waar weinig duidelijkheid over kwam. De nieuwe ceo en sportief directeur is nu Marco Manso, een Braziliaan in wiens spoor een half dozijn landgenoten KSV Roeselare kwamen versterken. Geen minuut te vroeg. De trainer bij KSVR (Arnar Grétarsson, red.) werd enkele dagen voor de competitiestart aangesteld. Heel wat jongeren (Samyn, Bakelandt en Devos) die een contract kregen of hadden, werden plots nog verhuurd.

Dat er deze week nog koppen zullen rollen bij KSV Roeselare lijkt een uitgemaakte zaak

Langs het veld en op sociale media uiten de fans terecht hun frustratie. Het tart ook elke verbeelding dat ze bij KSV Roeselare niet wisten of vergaten op te dagen op de rechtbank. Zeker als je weet dat je er mogelijk failliet verklaard kan worden. Dat iemand daar als zwartepiet zal aangeduid worden en dat er dus koppen zullen rollen, lijkt een uitgemaakte zaak.

Reo Catering was misschien de eerste die deed wat anderen niet aandurfden: naar de rechter stappen. Beu dat de opgestapelde rekeningen maar niet betaald raakten. De club liet inderhaast in een communiqué weten dat de 28.283,07 euro betaald is. Per 10 september. Gisteren dus, op dag dat de club voor de rechter moest verschijnen.

Het probleem dateert niet van vandaag, gisteren of vorig jaar. Recent hadden we nog een babbel met een trainer die ooit een jeugdploeg op Schiervelde onder zijn hoede had. “Na eerst herhaaldelijk vriendelijk te vragen naar mijn loon, heb ik uiteindelijk moeten dreigen met een ‘staking’ om mijn centen te zien.” Het voorbeeld gaat al enkele jaren terug, maar het is een van de vele verhalen die we de jongste jaren vaak te horen kregen. Let wel: bij andere voetbalclubs is het vaak niet anders. Als er betaald moet worden, komen de jeugdtrainers op de laatste plaats. Net als leveranciers. En heel wat van die leveranciers weigeren ook samenwerking met de club. Want vaak volgt in ruil voor een factuur een voorstel tot sponsoring. En niet enkel bij KSV Roeselare.

De lucht leek spreekwoordelijk opgeklaard boven Schiervelde, de ploeg kreeg door de Braziliaanse inbreng, een nieuw elan. Maar de vraag is of die Brazilianen zich nu niet afvragen in welk wespennest ze terechtkomen.

Niet te vergeten in heel deze saga zijn de ruim 400 jeugdspelers die nu ook niet weten of ze dit weekend (verzekerd) hun wedstrijd kunnen afwerken. Maar daarover wellicht eerstdaags meer nieuws.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier