Het rapport van KSV Roeselare: een grijs seizoen zonder play-off 2

Doelman Wouter Biebauw was dit seizoen de absolute sterkhouder bij KSV Roeselare en hield zijn ploeg meermaals recht. © Bart
Redactie KW

Na het sterke eerste seizoen in 1B wilde KSV Roeselare bevestigen en een plaats in de top vier halen. Dat zat er ondanks een sterk begin met een zeven op negen nooit in. Het rapport van KSV Roeselare voor het seizoen 2017-2018: 6/10.

Na vijf matchen werd coach Arnauld Mercier aan de deur gezet bij KSVR. Ook Dennis van Wijk kreeg de motor niet op gang. De turbulente campagne eindigde met nieuwe wissel aan het sportieve roer. Jordi Condom werd de derde trainer van het seizoen en kreeg de ploeg geleidelijk aan terug op de rails. Met een vijfde plaats was KSVR veroordeeld tot de play-downs waarin het zonder veel problemen het behoud verzekerde.

Grote onderscheiding

Doelman Wouter Biebauw (33), aan zijn tweede seizoen bezig op Schiervelde, was dit seizoen met stip de beste Roeselarenaar. Hij liet zich in de reguliere competitie nauwelijks op een fout betrappen en was nog meer dan vorig jaar de absolute sterkhouder. Hij pakte meermaals uit met spectaculaire reddingen en hield vaak in zijn eentje de ploeg overeind. Hij is op en naast het veld een aandrijver en een ploegspeler.

Biebauws contract loopt nog tot 2020 en hij blijft normaal op post. Iedereen herinnert nog zijn prestatie in het seizoen 2005-2006 toen hij als vervanger van Jurgen Sierens op 30 april Standard met enkele wereldsaves van de titel hield. Hij evenaarde dat huzarenstukje dit jaar in de play-downs op Westerlo, waar hij na de 0-0 en een ondermaatse tweede helft de ploeg alleen over de streep trok naar het behoud. Nadat de redding een feit was, stond hij vrijwillig zijn plaats onder de lat af aan zijn stand-in Yves De Winter. Ook hij liet zien dat hij uit het goede hout gesneden is.

Voldoening

Het was bij velen noch goed, noch slecht. Sterkhouders van vorig seizoen bleven lang op zoek naar zichzelf en konden hun prestaties van toen niet herhalen. Denk maar aan kapitein Raphaël Lecomte (30): het was voor hem te vaak op en af in deze competitie. Ook spits Davy Brouwers (30) deelde in de klappen. De joviale Limburger kwam nauwelijks tot scoren en bleef hangen op drie goals.

Mathieu Cornet (27) lag met zichzelf in de knoop en was niet de gevreesde spits van vorig jaar. Carlo Damman (25) stond nooit ter discussie, maar bleef evenzeer achter zijn beste vorm aanhollen. Door zijn regelmatige prestaties wierp Nermin Zolotic (24) zich misschien wel op tot de meest constante van het pak.

De nieuwkomers waarvan er veel verwacht werd, wisselden goeie met veel mindere prestaties af

Krijgen net als hun voorgangers een voldoende: Maël Lépicier (32), Saviour Godwin (21), Thibaut Van Acker (26), Laurent Lemoine (20), Martijn Monteyne (33), Baptiste Schmisser (32) en Emile Samyn (20). De nieuwkomers waarvan er veel verwacht werd wisselden goeie met veel mindere prestaties: Kjetil Borry (23), Guy Dufour (31), Danzell Gravenberch (24) en Marko Maletic (24). Hetzelfde kan gezegd worden van de in de winterstop gehaalde versterkingen zoals Alessandro Cerigioni (25), Souleymane Aw (19) en de teruggekeerde François Kompany (28), die verdedigend voor meer stabiliteit zorgde.

Gebuisd

De geroutineerde Ebrahima ‘Ibou’ Sawaneh (31), die vorig jaar nog een goede korte periode kende, kon zich dit seizoen helemaal niet meer doorzetten en verdween in de anonimiteit. De spits verkaste in de winterstop naar Tubize en kon ook daar geen basisplaats bemachtigen. Ook Lilian Bochet (27) kon opnieuw niet overtuigen en haalde nauwelijks de selectie. Voor Mickaël Seoudi (31) was het door een aaneenschakeling van kleine blessures het seizoen te veel. Zijn contract werd net als dat van Bochet voor de start van de play-downs vroegtijdig beëindigd.

De beloftevolle Fran Brodic, uitgeleend door Club Brugge, ging volledig de mist in en vertrok na de winterstop

De beloftevolle Fran Brodic (21), uitgeleend door Club Brugge, ging volledig de mist in en vertrok na de winterstop naar Catania Calcio in de derde klasse in Italië. De Liechtensteinse international Sandro Wieser (25) van Reading FC haalde nooit het niveau dat van een speler uit de Championship mag verwacht worden.

Sandro Wieser van Reading FC (hier met Clubspeler Hans Vanaken) haalde nooit het niveau dat van een speler uit de Championship mag verwacht worden.
Sandro Wieser van Reading FC (hier met Clubspeler Hans Vanaken) haalde nooit het niveau dat van een speler uit de Championship mag verwacht worden.© Bart

Pieterjan Monteyne (35) verloor de concurrentie op de linksachter van Grisez en bleef het hele jaar achter zijn beste vorm aanlopen. Kan verzachtende omstandigheden inroepen, waaronder een meniscusoperatie, waardoor hij te pas en te onpas in de lappenmand lag.

Geen beoordeling

Volgende spelers kwamen dit seizoen te weinig of niet in actie voor een beoordeling: Xu Jiajun (22), Bin Wang (28), Reno Wilmots (21), Zotsara Randriambololona (24), Ibrahim Kargbo Junior (18) en derde doelman Steph Van Cauwenberge (20).

(FBR/SBE)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.