Het opmerkelijke seizoen van Royal Knokke FC in tien opmerkelijke cijfers

Ruben Vanraefelghem stond in elke wedstrijd in de basis. © VDB
Redactie KW

Nog één zege heeft Royal Knokke FC nodig om de titel te pakken in eerste amateurklasse. Voor de blauw-witten zou het de derde titel op rij betekenen. Wij blikken nu al eens terug op het topseizoen van de troepen van trainer Yves Van Borm.

1

Nog één match winnen en Royal Knokke FC kroont zich tot kampioen in de eerste amateurklasse. De licentie voor de hogere reeks werd niet aangevraagd, maar daarom zal de vreugde niet minder groot zijn. De wedstrijd tegen KFC Dessel Sport van komende zondag wordt afgetrapt om 16 uur. Een enorme supportersschare wordt verwacht. Opvallend is de rust van de spelersgroep. De jongens van Yves Van Borm blaken van het vertrouwen.

3

Yves Van Borm gaat voor zijn jongens door het vuur. Toch hanteert hij de ijzeren hand in een fluwelen handschoen. Dit ondervonden Niels Coussement, Jannes Vermeulen en Sven De Rechter toen ze een selectie bij de beloften weigerden. Ze werden voor onbepaalde tijd geschorst. Dat tekent de T1: hij blijft rechtlijnig in alle omstandigheden, een mentaliteit die binnen de Knokse vereniging wordt geapprecieerd.

4

Tot 25 maart diende goalie Justin Verlinden geduldig af te wachten. Bram Paepe startte als titularis en liet geen steken vallen. Laatstgenoemde incasseerde rood tegen Châtelet-Farciennes. De week erna kreeg Justin het vertrouwen. Hij keepte tot op heden negen matchen, realiseerde vijf clean sheets en diende zich amper vier keer om te draaien. Ook dat zijn cijfers die kunnen tellen. De zoon van Dany blijft er heel bescheiden bij.

6

Zes jaar geleden nam Vincent Van Honsebrouck de fakkel over als preses. Hij volgde Guido Demey op. Vincent slaagde erin Royal Knokke FC van tweede provinciale naar de eerste amateurklasse te loodsen, waar nu de titel binnen handbereik ligt. Vincent is een meester in het delegeren. Wie zijn vertrouwen wint, kan weinig verkeerd doen. Zijn eenvoud siert hem, zijn daadkracht werk aanstekelijk bij zijn medewerkers.

12

De jongens van preses Vincent Van Honsebrouck wilden kost wat kost de nacompetitie bereiken. Ze slaagden feilloos in die opzet. Die play-offs worden met succes betwist. Lommel, Dessel Sport en Deinze (uit en thuis) werden afgetroefd, wat resulteerde in 12 op 12. Het recente gelijkspel in Lommel, met al zijn profs de onbetwistbare leider na de reguliere competitie, betekende alweer een stunt van Royal Knokke FC.

15

De kustploeg beëindigde de reguliere competitie met 15 op 15. De laatste nederlaag dateert van 17 maart, in Dessel. Vervolgens kregen Châtelet-Farciennes, Oosterzonen Oosterwijk, Dender, Berchem Sport en Geel het nakijken. Dessel wordt zondag de ultieme uitdaging voor de kustformatie. Als er kan gewonnen worden tegen die rivalen is Knokke kampioen. Een revanche die kan tellen.

19

Kapitein Alessio Staelens sloot de competitie af als topscorer met 19 treffers. In de play-offs deed hij nog vijf keer de netten trillen. Hij lukte een loepzuivere hattrick in Deinze. De zoon van Lorenzo is bijzonder gevaarlijk op vrije trap en vanop de stip faalt hij zelden of nooit. Alessio is goud waard voor de kustformatie, op en naast het veld. Vaak benadrukt hij het belang van de ploegmaats, trainers en teammanager Kristof Arys.

30

30 jaar geleden debuteerde Kristof Leliaert bij Knokke FC. Hij voetbalde aan de zijde van onder meer Filip Dewaele, Yves Strubbe, Didier Dewaele en broer Stefaan. Na zijn spelersloopbaan opteerde hij voor een bestuursfunctie. Toen Vincent Van Honsebrouck aan het bewind kwam, werd hij ondervoorzitter. Na het overlijden van secretaris Roland Hongenaert werd een herstructurering doorgevoerd waardoor Kristof nu ook jeugdvoorzitter is.

35

Ruben Vanraefelghem is de Brandon Mechele van Royal Knokke FC. In de 30 competitiematchen en de vijf duels van de play-offs kwam hij telkens aan de aftrap. In de slotfase van de partijen in Deinze (in de 79ste minuut) en thuis tegen Dender (in de 87ste minuut) werd hij gewisseld. Ruben Vanraefelghem wordt geloofd voor zijn doorzicht, accuraat anticiperen en belang in de opbouw. Altijd beweert hij nog beter te kunnen. Zelden is hij tevreden over zichzelf.

40

Yves Van Borm debuteerde in januari 2015 bij Knokke FC, 40 maanden geleden dus. Hij loodste de kustformatie naar ongekende hoogtepunten en behaalde twee titels op rij. Zijn derde wenkt. Yves beschikt over het trainersdiploma om in eerste nationale aan de slag te gaan, maar heeft zijn hart aan het Olivier Stadion verpand. Hij overweegt zowaar om in Knokke te komen wonen en hoopt levenslang zijn huidig team te coachen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten