Het op-en-af jaar 2019 van Brendan Hines-Ike is ook dat van KV Kortrijk

© vdb
Redactie KW

Het jaar 2019 van KVK toont twee gezichten. Een uitstekende terugronde én PO2 vorig seizoen maar afgelopen maanden desastreus, met 2 op 24 zijn de twee laatste wedstrijden van het jaar in Eupen en thuis tegen Cercle Brugge heuse degradatieduels. Het is helemaal het beeld van het jaar van de Amerikaanse verdediger Brendan Hines-Ike. Als nieuwkomer begon hij aan het vorige seizoen, verloor zijn plaats, knokte zich in de ploeg, speelde daarna een voortreffelijke play-off 2 en leek dit seizoen het vaste duo centraal achterin met Gary Kagelmacher te gaan vormen, tot een domme penaltyfout op Club Brugge hem uit de selectie duwde. Monoloog van de verdediger, die de controverse niet schuwt, maar evenzeer zelf voor de spiegel gaat staan.

“Ik zal blij zijn als ik straks na de slotmatch tegen Cercle Brugge even terug naar mijn familie kan. Ik kijk daar elk jaar enorm naar uit, want het is eigenlijk de enige keer in een vol jaar dat ik naar Amerika terugga. En neen, daar zal ik niet over het voetbal of over mijn situatie bij KV Kortrijk nadenken. Maar eigenlijk wil ik daar liever niet over praten, want dan komen bepaalde ergernissen weer naar boven. Ik zal me met andere zaken bezighouden, zodat ik met een fris hoofd kan terugkeren om de tweede seizoenshelft voor te bereiden. In België heb ik al geleerd dat het eerst mentaal goed moet zitten, daarna zal het lichaam wel volgen.”

“Vorig seizoen kwam ik ook een tijd niet aan spelen toe, maar dat had andere oorzaken. Toen was dat vooral te wijten aan vermoeidheid. In mijn debuutseizoen kwam ik de vrijdagmiddag in Kortrijk aan en daags nadien stond ik al in de basis tegen Anderlecht. Ik had gewoon geen rust gehad, want tot net voor mijn overstap speelde ik nog competitie in Zweden. En dat was nefast, zo is gebleken. Toch kon ik mij daarna weer in de ploeg knokken. Dat is wat ik ook nu wil doen, al is de situatie anders. Nee, ik voel me geen slachtoffer, dat is niet het juiste woord. De kaarten liggen gewoon anders. Ik ben niet de enige die in de fout ben gegaan, maar ik besef ook dat het niet altijd even goed was.”

Veelbelovend

“Hoe ik op het seizoen tot nog toe terugkijk? Ik vind het teleurstellend, in vele opzichten. Deze voetbaljaargang kondigde zich veelbelovend aan. Persoonlijk, want ik was basisspeler, en collectief liep het goed. We stonden eind augustus best goed geklasseerd. Ook het spelpeil was goed. Dan denk je dat je vertrokken bent voor een leuk seizoen, maar dan is plots dat momentum weg.”

Brendan Hines-Ike. (foto Bart)
Brendan Hines-Ike. (foto Bart)© VDB

“Het is vreemd hoe alles is verlopen, maar het is ergens ook leerrijk: voor mezelf én voor het team. Wat verkeerd liep? Als je het collectief bekijkt, dan is er te weinig discipline. Dat is een van de problemen gebleken. We zitten de jongste weken zelfs in een fase waarin het door spelers makkelijker wordt aanvaard om een match te verliezen. We doen er uiteraard wel alles aan om te winnen, maar na een nieuw verlies is de teneur te snel er een van gemakzucht. Als we dat willen oplossen, denk ik dat we naar de basis terug moeten keren. Door op tijd te komen voor trainingen bijvoorbeeld. En iedereen in de kern moet voor de spiegel gaan staan.”

“Niemand haalt voorlopig het niveau van vorig seizoen. Toen zat iedereen in topvorm, in play-off 2 waren we niet te kloppen. In bepaalde matchen wisten we gewoon op voorhand dat we zouden winnen, zoveel zelfvertrouwen hadden we. En dat is het verschil met nu. Nu gaan bij een tegenslag de kopjes naar beneden. Maar we moeten het positief bekijken: het kan snel keren. Als je ziet hoeveel kansen we soms krijgen. Afgelopen week tegen Moeskroen hadden we aan de rust met 3-0 voor kunnen en moeten staan. Maar het is slechts 1-0 en krijgen we daarna het deksel op de neus. Zo klein kan het verschil zijn, zo snel kan het dus omslaan.”

Cruciale duels

“Als verdediger is het niet leuk om zo makkelijk goals tegen te krijgen en we hebben het zwaar te verduren gekregen. En vaak was de kritiek terecht. Soms ook niet, maar dat is het lot van de verdedigers: wij hebben weinig krediet. Als iets mis gaat, is het al snel onze fout. Al weten wij best wel dat het voorlopig nog niet goed was, getuige daarvan de vele penaltyfouten die we hebben gemaakt. Alles heeft ergens een oorzaak. We scoren te weinig en we pakken te makkelijk goals. Daarom staan we zo laag geklasseerd, dat is simpel. Voor ons wordt het belangrijk dat we gewoon snel opnieuw een competitiematch naar onze hand kunnen zetten. En dan komt die schwung misschien terug. Ik merk wel dat de jongste dagen de spelers op training zichzelf proberen terug te vinden. Dat was de voorbije weken wel anders.”

“Er staan nu met Eupen en Cercle Brugge twee cruciale duels voor de deur. Die zullen indicatief zijn voor waar we na Nieuwjaar voor zullen staan. Dit is voor het eerst dat we beseffen dat we echt moéten winnen, als we niet in de degradatiezorgen willen geraken. De komende zeven dagen zijn misschien wel de belangrijkste van het seizoen. Hoe ik mijn toekomst zie? Ik ben iemand die altijd beter wil worden. Mocht er zich een kans of een opportuniteit voordoen, dan zal ik dat overwegen. Maar dat is voorlopig niet aan de orde. Ik focus me op KV Kortrijk, wil eerst hier mijn plaats opnieuw veroveren.”