Het is officieel: Club Brugge komt met beloften naar Roeselare en deelt Schiervelde met SK Roeselare-Daisel

De tribunes van Schiervelde zullen volgend jaar ook dienst doen voor de Club-fans die voor de beloften en dames komen supporteren.©VDB / Bart Vandenbroucke
De tribunes van Schiervelde zullen volgend jaar ook dienst doen voor de Club-fans die voor de beloften en dames komen supporteren.©VDB / Bart Vandenbroucke
Wouter Vander Stricht

De kogel is door de kerk. Het Roeselaarse stadsbestuur heeft het licht op groen gezet: Club Brugge en de SK Roeselare-Daisel, de samenvloeiing van KSV Roeselare jeugd en eersteprovincialer VK Dadizele, zullen allebei gebruik maken van de voetbalaccommodatie in Schiervelde. Club Brugge zal vanaf volgend seizoen Club NXT de thuiswedstrijden in Roeselare laten afwerken en ook de dames zullen er bepaalde matchen spelen. SK Roeselare-Daisel heeft het gebruik over de jeugdaccommodatie en de bedoeling is dat ook het fanionelftal zo snel mogelijk op het eerste veld van Schiervelde komt spelen.

In september 2020 werd KSV Roeselare failliet verklaard. Een gevolg hiervan was onder andere dat de lopende huurcontracten tussen het failliete KSVR en de stad verbroken werden. De stad, als eigenaar van de gronden, had volgende hoofdbekommernissen: de jeugdwerking van de Roeselaarse ploeg een verdere toekomst geven op Schiervelde, een goed beheer van de accommodatie en de velden, en de supporters van KSVR terug perspectief geven. Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting op 4 januari 2021 de principes goed voor een samenwerking tussen de Jeugdwerking van KSVR, VK Dadizele en Club Brugge.

Schepenen Debels en Kindt: “We wilden vooral de jeugdwerking zeker vrijwaren”

De stad nam, als eigenaar van de gronden, het heft in eigen handen, om de jeugdspelers van KSV Roeselare blijvend te laten voetballen op de grasvelden van site Schiervelde: dit was zowel de wens van de stad als de bekommernis van vele ouders. De stad ging hierbij niet over één nacht ijs om deze werking te garanderen. Schepen José Debels:” Vrij snel vonden we binnen de bestaande jeugdwerking enkele aanspreekpunten om onze wens over te maken en ook te realiseren. Hiervoor werd dan ook een aparte vereniging opgericht: “vzw KSV Roeselare Jeugd”.

De stad en de nieuwe vzw waren het daarbij snel eens over het gebruik van de 4 velden (3 natuurgras en 1 kunstgrasveld) van het jeugdcomplex en bijhorende accommodatie zoals de kleedkamers, sanitair en kantine.”

Het nieuwe logo van SK Roeselare-Daisel.
Het nieuwe logo van SK Roeselare-Daisel.

KSV Roeselare Jeugd en VK Dadizele worden samen SK Roeselare-Daisel

De stad wou ook de supporters van KSV Roeselare terug laten juichen rond het veld en ging hiervoor verschillende gesprekken aan, samen met vzw KSV Roeselare Jeugd. Uit de diverse opties koos vzw KSV Roeselare Jeugd voor een samenwerking met VK Dadizele onder het stamnummer 8264 van VK Dadizele.

“Onze ambitie is om een sterke, regionale club uit te bouwen met bijzondere aandacht voor de jeugd, op zowel interprovinciaal als gewestelijk niveau” – Bart Allossery, voorzitter SK Roeselare Daisel

Deze ploeg wil onder leiding van voorzitter Bart Allossery en ondervoorzitter Alexander Verduyn een sterke, regionale club uitbouwen met bijzondere aandacht voor de jeugd, op zowel interprovinciaal als gewestelijk niveau.

Ondervoorzitter Alexander Verduyn: “Voor ons is het belangrijk dat er opnieuw doorgroeimogelijkheden naar een eerste ploeg zijn voor onze jeugdspelers vertrekkende vanuit Interprovinciaal Voetbal.”

VK Dadizele, onder de leiding van voorzitter Bart Allossery was vragende partij om een samenwerking met KSVR Jeugd aan te gaan: “Onze ambitie is om een sterke, regionale club uit te bouwen met bijzondere aandacht voor de jeugd, op zowel interprovinciaal als gewestelijk niveau. Zo zullen de jeugdspelers van VK Dadizele ook actief kunnen blijven in Dadizele en wordt er belang gehecht aan het behalen van het interprovinciaal label voor het jeugdvoetbal in Roeselare.”

Snel naar Roeselare

Daarnaast drukt de voorzitter de wens uit om snel te gaan voetballen op Schiervelde, zowel met het eerste elftal als met het dameselftal: “We zouden graag zo snel als mogelijk deze transfer maken, zodat ook onze supporters kunnen kennismaken met deze uitstekende accommodatie. We zijn hierbij afhankelijk van de mogelijke herstart van de competitie. Uiterlijk volgend voetbalseizoen 2021- 2022 willen we hier letterlijk de aftrap geven.”

De jonge talenten van Club NXT kunnen ontbolsteren in Roeselare.©DAVID PINTENS BELGA
De jonge talenten van Club NXT kunnen ontbolsteren in Roeselare.©DAVID PINTENS BELGA

Schepen Henk Kindt: ”We ontmoetten in het najaar verschillende investeerders die we de kans gaven om hun project toe te lichten en die we beoordeelden op basis van financiële stabiliteit, lokale verankering en leefbaarheid van de jeugdwerking, dit in nauwe afstemming met vzw KSV Roeselare Jeugd, die haar voorkeur uitdrukte.”

Winkel Sport haakte eerder al af toen er Roeselaarse interesse bleek om eventueel samen te werken, KFC Mandel United was langer in de running Beheerder Mario David: “Wij hadden een heel ambitieus plan uitgedokterd. Wilden onze naam en de clubkleuren veranderen. En we hadden ook een Franse investeerder achter de hand om onze sportieve ambities mee waar te maken. Maar de jongste weken hoorden we niets meer uit Roeselare, dus voelden we die bui al hangen.”

Structurele samenwerking met Club Brugge

Club Brugge toonde interesse om samen te werken met de jeugdwerking waar mogelijk én om Club NXT en Club YLA, respectievelijk de beloften en de dames, een nieuwe speellocatie aan te bieden. Zo zullen alle thuiswedstrijden van Club NXT, dit seizoen actief in 1B, vanaf volgend seizoen 2021-22 op Schiervelde te zien zijn, net als de dameswedstrijden die live op tv komen.

Club verwoordt de samenwerking als volgt: “ Club NXT, werd dit seizoen gastvrij ontvangen in het stadion te Lokeren. Voor volgend seizoen werd, in samenwerking met het stadsbestuur van Roeselare, een oplossing dichter bij huis gevonden”.

De verhuizing van Club NXT is de eerste stap in een nauwere samenwerking tussen Stad Roeselare en Club Brugge waarbij de trainingsfaciliteiten in Roeselare optimaal zullen worden benut en Brugse know-how ter beschikking kan gesteld worden van KSVR jeugd. In de toekomst zullen de oefenterreinen rond Schiervelde naar analogie van het Basecamp in Westkapelle de uitvalsbasis vormen voor de middenbouw (U13 tot en met U16) van Club NXT.”

In de samenwerking met Club Brugge worden voldoende garanties ingebouwd voor het gedeeld gebruik van zowel velden als infrastructuur binnen dit nieuwe partnerschap, inclusief de jeugdwerking. Daarboven engageert Club Brugge zich mee om de bestaande accommodatie in goede staat te onderhouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier