Het gelijk van Vincent en Vincent

© belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

We dachten dat we alles hadden gehad. Na vier voetballoze maanden waarin binnen de Pro League schaamteloos en schaamtelijk werd geruzied over de afwikkeling van het ‘coronaseizoen’ 2019-2020 en de organisatie van 2020-2021 leek men eindelijk geland, Eleven Sports had al zijn hele zendschema klaar.

Bij het BAS liep dan wel de procedure van Waasland-Beveren dat met alle middelen zijn degradatie aanvocht, voorzitter Peter Croonen en ceo Pierre François waren dinsdag zegezeker. 1A met 16 clubs, zonder Waasland-Beveren! Waarop woensdag trots de kalender werd bekendgemaakt. Hoera! Iedereen blij dat er dra weer gevoetbald zou worden, ge kunt dat niet geloven!

Zaterdag 8 augustus als opener om 16.30 uur Club-Charleroi… En om 19 uur KVO-Genk: ook leuk…! Op speeldag 2 de eerste West-Vlaamse derby Cercle-Essevee… De volgende week AA Gent in het Guldensporenstadion! Nog vier weekjes, er leek zich voor de fans eindelijk weer een voetbalwereld af te tekenen. Na twee virussen. Een wereldwijde pandemie en een in de bestuurskamers van de Pro League waar de clubs maandenlang ziekelijk over elkaar rolden.

Binnen al die oorlogjes: respect voor Vincent & Vincent uit het Brugse Jan Breydelstadion. Goemaere en Mannaert profileerden zich voorgaande weken lovenswaardig in de esbattementen in de Pro League.

De voorzitter van Cercle Brugge met het zeer respectabele voorstel om teneinde alle juridische gevechten te ontwijken alsnog te starten met 18 clubs in 1A. Al is Vincent Goemaere nu ook niet heiliger dan de paus, de sympathieke man wist ook wel dat voor Cercle het risico op degradatie met 18 clubs kleiner is dan met 16 clubs. Niet toevallig stemden dinsdag Cercle, KVO en Zulte Waregem tegen de mogelijke tweede daler in 1A.

Een grote kuis dringt zich op

En de ceo van Club Brugge verraste dan weer door zich als vertegenwoordiger van ‘s lands grootste club plots niet langer kandidaat te stellen voor de raad van bestuur. Een statement heette het, Mannaert kan niet langer tegen het schrijnend immobilisme van het Belgisch topvoetbal en de vuile achterhoedegevechten, er moest een externe expertise komen. Ook juist.

Soit, het kon de pret niet derven. Half oktober…: Club-Cercle… Clement tegen Clement, daar mocht het nu eindelijk over gaan. En toen, nauwelijks een paar uren later, viel de bom: het BAS gaf Waasland-Beveren gelijk: de Oost-Vlamingen degraderen dan toch niet. Alles te herdoen. Spelen we volgend seizoen met 16 of 18 clubs? En met welke kalender? Donderdag meteen crisisraad.

Eén zaak is zeker: Mannaert heeft gelijk. Een grote kuis dringt zich op. En wellicht krijgt Goemaere ook nog zijn zin: 18 clubs. Diepe zucht. We dachten dat we alles hadden gehad.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten