Heleen Jaques focust nu nog op WK, straks staat alles in het teken van Fiorentina

© BELGA
Bram Vanlerberghe

Heleen Jaques mag terugblikken op een uitstekend debuut als analiste bij Sporza tijdens het WK voetbal. Bij de zender laten ze de 30-jarige Torhoutse vooral haar eigen weg zoeken en dat ligt haar wel. “Maar straks ga ik aan de slag bij Fiorentina en gaat alle aandacht dus naar het zelf voetballen.”

Onze Brecht Dejaegere uit Handzame werd door zijn manager Michel Louwagie teruggefloten en mag geen commentaar (op collega’s) meer geven in Villa Sporza. Karl Vannieuwkerke regageerde hier geërgerd op. En terwijl in Engeland wat hommeles onstond rond een vrouwelijke voetbalcommentator en men in Nederland jaloers kijkt naar Imke Courtois (die er ook al te gast was), kon Heleen Jaques iets meer in de luwte haar debuut maken in Villa Sporza.

De Torhoutse, die als centrale verdediger afgelopen seizoen kampioen speelde met RSC Anderlecht, toont dat ze een deftig woordje kan meepraten met haar mannelijke collega’s. “Het liep al vlot van in het begin en ik vind het plezant. Ze lieten me vooral mijn eigen weg zoeken.”

Maar hoe reageert de buitenwereld nu? “De meeste reacties waren positief, wat ik niet verwacht had omdat je altijd voor- en tegenstanders hebt. In de studio vragen ze me gewoon om het spontane te behouden.”

“Die wereldgoal van Van Basten op het EK 1988? Ik was twee maanden oud”

Uiteraard verschijnen de analisten goed gedocumenteerd aan tafel. “Maar je kan ook niet alles voorbereiden, zoals maandagavond bleek met Marco van Basten. Ik ken hem uiteraard zeer goed. Ik ken wel acties van hem, maar die ene goal had ik nog niet gezien. Daarom reageerde ik wat verbaasd. Dan zijn er wel die zeggen: ‘Hoe kan dat nu dat je als analist die goal van Marco van Basten niet kent…’ Op zich vind ik die dynamiek die daar rond hangt wel leuk. Dat je één goal van die ene speler niet gezien hebt… Ik was zelf amper twee maanden oud (lacht). Als ik al die goals van al die spelers moet opzoeken… Hetis wel grappig dat sommige mensen zich daar druk om maken.”

Heleen Jaques focust nu nog op WK, straks staat alles in het teken van Fiorentina
© BELGA

Het mag duidelijk zijn: het analistenwerk ligt Heleen Jaques. “Dat is iets dat ik zeker wil blijven doen, maar nog niet in de eerste drie jaar, want ik wil mijn spelerscarrière voorop stellen.”

Met haar nakende verhuis naar Firenze na haar overstap naar het Italiaanse Fiorentina zal moeten blijken hoe vaak Heleen nog van de partij kan zijn in de studio. “23 juli beginnen de trainingen en ik wil zeker ook nog een week nemen om samen met Mario (Ballegeer, haar partner en video-analist bij Club Brugge, red.) tot rust te komen en nog een aantal zaken te regelen.”

Niet tevreden, niet terug

Uiteindelijk is het werk als analiste ook verrijkend gebleken als speelster. “Toch wel. Vooral naar het dieper denken en sneller vooruitkijken. Als je ziet dat verdedigers op zo’n hoog niveau soms nog cruciale fouten maken, houd je daar zelf als verdediger ook rekening mee. Sowieso is het al een positieve ervaring geweest. Het is leuk om eens in de wereld van het analistenwerk te zitten en de werking te ervaren in een televisiestudio. En als ze niet tevreden waren geweest, hadden ze me zeker niet terug gevraagd.” (BV)