"Alle respect voor René Weiler, die met reactievoetbal toch kampioen werd, maar ik heb een andere visie. Ik vind dat Anderlecht in België dominant voetbal moet brengen." Dat zei Hein Vanhaezebrouck, de nieuwe hoofdtrainer van Anderlecht, dinsdag tijdens een persconferentie. "De andere ploegen moeten bang zijn als ze naar het Astridpark moeten komen."

Anderlecht is de grootste club, de club waar ik als kind van droomde

Net geen week na zijn vertrek bij AA Gent, werd Hein Vanhaezebrouck dinsdag in het Constant Vanden Stockstadion voorgesteld als de nieuwe hoofdtrainer van RSC Anderlecht. De 53-jarige Vanhaezebrouck ondertekende een contract van drie jaar bij paarswit. "Anderlecht is de grootste club, de club waar ik als kind van droomde", zei Vanhaezebrouck. Hij vindt er de ex-Gent-spelers Sven Kums en Matz Sels terug.

Vanhaezebrouck benadrukte dinsdag nog eens dat er op het moment van zijn vertrek bij Gent nog geen sprake was van Anderlecht. "Ik ben nooit een opportunist geweest", klonk het. "Als René Weiler hier nog trainer was, dan zat ik nu thuis, misschien tot het einde van het seizoen, en dan was mijn vrouw heel blij geweest."

"Het verhaal bij AA Gent was op", herhaalde Vanhaezebrouck nog eens. Toen Anderlecht aanklopte had hij naar eigen zeggen twee opties. Ofwel rusten en thuisblijven - "Maar ik ben niet moe, ik zit nog vol energie." -, ofwel ervoor gaan. "Als ik in België aan de slag wilde blijven, kon ik alleen van Gent naar Anderlecht gaan. Anders was het het buitenland geweest."

Vanhaezebrouck weet dat er bij Anderlecht resultaten worden verwacht. "In vijf jaar moet je hier drie keer kampioen spelen", klonk het. Dat wil de nieuwe hoofdtrainer van paarswit bereiken met het dominante voetbal waarmee hij bij Gent succesvol was. "Anderlecht heeft me niet gevraagd om van filosofie te veranderen, maar omwille van mijn filosofie", zei hij daarover.

Toch moet er niet onmiddellijk een revolutie verwacht worden. "Er zijn niet veel teams die twee matchen spelen per week, maar hier is dat wel het geval. Er is niet veel tijd tussen twee wedstrijden en wijzigingen zullen er dus beetje bij beetje komen", zei Vanhaezebrouck. "We kunnen niet te snel gaan: alles op zijn tijd en zien hoe het evolueert."

Welke plannen hij precies heeft, daar ging Vanhaezebrouck nog niet op in. Op tactisch vlak moet Anderlecht verschillende spelsystemen aankunnen, "tactisch flexibel zijn", klonk het wel.

Vanhaezebrouck leidt woensdag zijn eerste training bij Anderlecht. Dat zal met een beperkte groep zijn: veel spelers zitten momenteel bij hun nationale ploeg.

(BELGA)