Heeft Club straks wel concurrentie voor de titel?

Emmanuel Dennis verlaat deze zomer meer dan waarschijnlijk Club Brugge, maar blauw-zwart zal dat vertrek perfect kunnen opvangen. (foto Belga) © belga
Tom Vandenbussche

Ook Club Brugge is met de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen. De transferperiode moet nog op gang komen, maar op dit moment behoudt Club de kampioenenkern en -trainer van vorig seizoen. Over een dikke maand moet het dus nog sterker voor de dag komen. Wie kan blauw-zwart van een tweede en coach Philippe Clement van een derde titel op rij houden? Analisten Eddy Snelders en Eric Van Meir monsteren de concurrentie.

De geoliede machine Club

Snelders: “Dé titelfavoriet. Er zullen weinig uitgaande transfers zijn, links en rechts zal het zich in de breedte versterken en Club heeft de financiële mogelijkheden, niet onbelangrijk in deze moeilijke periode. Ik hoorde deze week de ambitie van Clement: competitie, beker én Europees. Ik denk dat dit de ambitie van heel Brugge weergeeft.”

“Als Club het parcours van vorig seizoen aflegt, zie ik geen concurrentie”

Van Meir: “Als Club hetzelfde parcours als vorig seizoen aflegt, zie ik geen titelconcurrenten. Blauw-zwart had de beste verdediging, de beste keeper en verloor amper wedstrijden. Ik verwacht dat het nu niet anders zal zijn. Clement zal zijn ploeg ook niet moeten heropbouwen, terwijl Standard en Anderlecht wel in opbouw zijn.”

De grote uitdager Gent

Snelders: “De contractverlenging van Odjidja, een stabiele factor, was belangrijk. Daarmee toont Gent duidelijk dat het voor standvastigheid gaat. Dat de trainer vorig seizoen eens niet onder druk is komen te staan, is ook een goed teken. Financieel is er bij Gent, net zoals bij Club, alleszins geen enkel probleem.”

Van Meir: “Het gevaar zal vanuit Gent moeten komen. Ik zie de Buffalo’s als de enige echte uitdager van Club. Blauw-zwart is 100 procent titelkandidaat, Gent 70 procent. Veel hangt af van wat David zal doen. Als hij vertrekt, zal Gent een serieuze vervanger moeten halen.”

Het ambitieuze Antwerp

Snelders: “Mbokani wordt een belangrijke factor. Ik begrijp het ergens wel. Is het verantwoord om een speler van 35 nog een contract voor twee jaar te geven? Op basis van zijn doelpunten – vind maar eens een spits die 25 keer scoort – zeg ik: ja. Aan het vertrek van Bölöni zal het niet liggen. Dat was op. Hopelijk raken ze ook op een deftige wijze van Lamkel Zé verlost.”

Van Meir: “De enige ploeg naast Gent die Club misschien iets in de weg kan leggen. Ivan Leko en Antwerp zullen een goede match zijn. Leko zal invloed hebben op de spelers en ook het publiek zal fan zijn. Een hevige trainer, vurig coachend aan de zijlijn. Ideaal voor Antwerp. Op de Bosuil zijn wel veel belangrijke spelers vertrokken. Het zal afhangen van wie er nog bijkomt. Het moet ook direct pakken, hé. Antwerp zal er in de bekerfinale meteen moeten staan.”

Het vraagteken Anderlecht

Snelders: “Men heeft nu veel werk in het nieuwe organigram gestoken, maar het zal wel op het veld moeten gebeuren. De moeilijkheid daarbij: hoe zullen de jongeren zich ontwikkelen? Als dat in positieve zin gebeurt, heeft paars-wit een goudmijn. Maar wat als dat niet gebeurt? Af en toe wat flitsen volstaat niet langer.”

Van Meir: “Weer een nieuw bestuur, zal dat helpen? Nu heeft Anderlecht absoluut niet de kern om ook maar iets te doen in de top zes. Als Chadli vertrekt, zal het moeilijk worden om een even goede vervanger te halen, want er moet bespaard worden.”

Het vraagteken Standard

Snelders: “Preud’homme zei dat hij de stress niet meer aankon, maar hij moet dat toch ook gevoeld hebben: dit is geen ploeg voor de top drie. Ik voorspel opnieuw een moeilijk jaar. Het zal overleven worden. Een plaats in de top vijf zou al geweldig zijn, maar er zijn kapers op de kust, zoals Charleroi. Dat zullen ze op Sclessin niet fijn vinden.”

Van Meir: “Er is enkel rust als er resultaten zijn en daarvoor zijn nog transfers nodig. Als Vanheusden vertrekt, wordt het helemaal onmogelijk. Dan zullen er nog spelers het schip verlaten. De Rouches zijn geen uitdager van Club. Hun nieuwe trainer Montanier is ook een vraagteken. Jevoelt aan alles dat Standard moet besparen.”

Het vraagteken Genk

Snelders: “Genk heeft Dessers gekocht, maar dat is, met alle respect voor zijn vele doelpunten vorig seizoen in Nederland, geen garantie op succes. Hij is indertijd niet geslaagd in België. De terugval van Genk was vorig jaar groter dan verwacht. Voor de nieuwe, jonge spelers van vorig seizoen volgt een nieuw examen. Hopelijk kunnen zij de aansluiting maken.”

Van Meir: “Genk is geen titelkandidaat, maar zal zeker beter voor de dag komen dan vorig seizoen. Het post-kampioenentijdperk is voorbij en het is het eerste volledige seizoen onder trainer Wolf, die nu echt wel zijn stempel zal drukken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.