Harouna Sy staat met KSV Roeselare voor zware uitdaging

Redactie KW

KSV Roeselare blijft ongeslagen onder de nieuwe Christophe Gamel. Vorige vrijdag werd een 1-1-gelijkspel uit de brand gesleept bij Beerschot en zaterdag wacht alweer een zware dobber met de komst naar Schiervelde van Virton.

KSV Roeselare speelde opnieuw een goede wedstrijd bij de leider van de tweede periode, Beerschot. “Ik ben met een dubbel gevoel van het plein gestapt. We pakten één punt, maar het hadden er drie moeten zijn”, opent linksachter Harouna Sy (23). “Onze buit is met die 3 op 9 veel te weinig, het had 7 en misschien zelfs 9 op 9 moeten zijn“, beseft de verdediger. “Arnor Grétarsson was een goede trainer, maar nu zie je toch echt de hand van onze nieuwe coach Gamel.”

Hij gaat uit van de Franse methode: vanuit een stevige organisatie snel proberen op te schuiven en via een goede passing en zonder balverlies de aanvallers bereiken. Dit is natuurlijk gebouwd op een stevige fysieke conditie. Hij is een tactische en technische hoogvlieger en wil dat iedereen hard werkt tijdens de training. Hij houdt van echte discipline. Na het werk is hij een open boek, waarmee je altijd kunt spreken en veel van kunt bijleren. Hij is ook bezeten van het videowerk.”

Unieke kans

Harouna Sy werd geboren in Mantes-la-Jolie, gelegen op 30 minuten van hoofdstad Parijs en groeide op in een gezin van twee Senegalese ouders die net voor ze 20 jaar waren in Frankrijk terechtkwamen. “We vormen een groot gezin en mijn thuis is nog steeds daar in Frankrijk. We zijn met 14 kinderen, acht jongens en zes meisjes. Pa is net met pensioen en ma wijdde haar hele leven aan haar grote gezin, waar iedereen nog eens graag thuiskomt. Ik heb overigens nog twee voetballende broers bij Caen en Boulogne-sur-Mer.”

Ik was blij dat KSV Roeselare op zoek was naar een linkerflankverdediger

“Ik woon momenteel in Izegem, op enkele kilometers van Schiervelde. Ik begon op mijn negende bij de lokale club. Toen ik 15 was, vertrok ik naar FC Rouen, waar ik vier seizoenen mijn jeugdopleiding kreeg. Daarna begon het voor mij bij AS Poissy in Championnat National 2. De voorbije twee seizoenen was ik aan de slag bij Red Star FC Paris.”

“De sfeer in de groep was er niet zo goed, ik was dan ook blij toen begin augustus 2019 twee managers stelden dat de Belgische tweedeklasser KSV Roeselare op zoek was naar een linkerflankverdediger. Ik heb snel ja kunnen zeggen tegen het voorstel en ben hier in een warme club terechtgekomen, waar de sfeer in de groep heel goed is.”

Even een dipje

De eerste competitiewedstrijd van Sy voor Roeselare was op de vierde speeldag, thuis tegen Lommel. “We haalden een 1-1-gelijkspel. Het was nog zoeken en tasten, maar mijn start was uitstekend. Talent is er genoeg, maar de trainer moest op zoek naar het juiste spelconcept en sommige jongens hadden nog werk aan hun fysieke conditie. De laatste dag van de zomermercato kwamen er nog nieuwe jongens bij.”

“Ik voel mij van week tot week conditioneel beter en haal nu mijn beste niveau.”

“De resultaten gingen bergaf en het werd 0 op 12. Ik liep bovendien een blessure op, liep wat achter de feiten aan en verdween naar de bank. Daarna begon de ploeg plots punten te pakken en dan wijzigt een trainer zijn ploeg niet. Eind november mocht ik onder de nieuwe trainer na tien minuten invallen thuis tegen Lommel. Sindsien is de echte Harouna Sy opgestaan. Ik voel mij van week tot week conditioneel beter en haal nu mijn beste niveau.”

Nog zeven finales

“Er rest ons een zware uitdaging, we hebben nog zeven wedstrijden in de reguliere competitie te spelen. Een 21 op 21 zou super zijn, maar dat lijkt een utopie. Neen, we moeten niet rekenen. We moeten wedstrijd per wedstrijd geconcentreerd aanpakken om de drie punten te pakken. Ons eerste streefdoel is zeker de zesde plaats halen. Alles wat er dan bijkomt, is mooi meegenomen. Virton moet zaterdag ons eerste slachtoffer worden.”

Sy tekende in Roeselare een contract voor één seizoen, maar een verlengd verblijf is mogelijk. “Heel zeker. Maar nu eerst de klus afmaken, dan praten. Een terugkeer naar Frankrijk is voor mij niet direct aan de orde.” (FBR)

Zaterdag 18 januari om 17 uur: KSV Roeselare – R. E. Virton.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.