Harelbekenaar Timon Vanhoutte (16) tekent eerste profcontract bij Anderlecht

Timon Vanhoutte, geflankeerd tussen zus Noor, papa Steven en mama Lorry Deklerck, tekende onlangs een profcontract bij RSC Anderlecht. © LLV
Redactie KW

De voetbalcarrière van Timon Vanhoutte (16) gaat in sneltreinvaart. Amper tien jaar geleden begon de doelman bij SV Kortrijk als veldspeler. Amper vijf maanden later klopte KV Kortrijk aan. Via Club Brugge kwam de Harelbekenaar bij RSC Anderlecht terecht, waar hij intussen zijn eerste profcontract ondertekende.

Zijn trotse papa Steven, die zelf ook voetbalde bij Zwevegem en Heule, vertelt het verloop van de blitzcarrière van zijn zoon. “Timon speelde bij KV Kortrijk, maar plots – na een drietal jaar – stond iemand van Club Brugge aan de deur. Ze hadden Timon al een paar keer gescout. Die scout van Club Brugge gaf gewoon zijn kaartje af. Wij dachten toen: ach Timon zit toch goed waar hij zit, bij KV Kortrijk. Dat is toch ook al niet minnetjes. Vooral de vele verplaatsingen elke dag schrikten ons wat af. We hadden in eerste instantie heel wat bedenkingen. Hun antwoord daarop was simpel: we moesten ons van die verplaatsingen niets aantrekken. Elke dag werd Timon afgehaald op school met een busje en nadien ook weer thuisgebracht. Bij Club Brugge heeft hij zeer grote stappen gezet. Er werden daar héél goede keepertrainingen gegeven. De vooruitgang was aanzienlijk. Het was echt top daar. Stilaan kwam er ook interesse vanuit Brussel… Ik moet toegeven dat het Purple Talents-project van Anderlecht ons op een aantal punten nog meer aansprak dan de begeleiding bij Club Brugge. Op het vlak van voeding bijvoorbeeld… Bij Anderlecht gebeurt dat zo nauwgezet, je acht het niet voor mogelijk. Bijna machinaal eigenlijk. Zo’n zaken zijn daar de evidentie zelve. Wat wij als ouders ook zeer belangrijk vonden, was de algemene opleiding van Timon. Ook dat is daar met een partnerschool prima geregeld. De combinatie studie en voetbal loopt perfect bij Anderlecht.”

Topsportstatuut

Timon Vanhoutte werd bij de nationale jeugdploegen geselecteerd voor zowel de U15 en de U16 en straks hopelijk ook voor de U17. Kort nadien kreeg Timon Vanhoutte ook het topsportstatuut. Voor de jonge doelman was het een noodzaak. Door de selecties voor de nationale jeugdploegen moesten toch nogal wat verplaatsingen gemaakt worden.

Meetrainen met Anthony Vanden Borre en Vincent Kompany… Geweldig – Timon Vanhoutte

Daardoor worden lessen gemist, maar dat wordt dan opgevangen door bijvoorbeeld geen toetsen te geven de dag nadat de sporters terug zijn. De docenten voorzien daarnaast ook van nabij een opvolgingstraject, waardoor de leerlingen bijblijven. “En toch”, besluit vader Steven Vanhoutte. “Nu is het aan hem. Hij staat waar hij staat en dat is inderdaad een heel redelijk niveau. Maar alles moet nog beginnen. Het lijkt heel wat, maar we zijn nog nergens. Je hoort mij natuurlijk niet zeggen dat ik, bij de huidige gang van zaken, bedenkingen heb. Integendeel. Ik ben heel trots!”

Mee met jeugdtrainer

Timon Vanhoutte is een eerder timide jongeman waar de vriendelijkheid vanaf straalt. Hij blijkt ook wel een vlotte verteller te zijn. “Ik was, geloof ik, zeven jaar toen ik bij SV Kortrijk begon. Wij wonen in Harelbeke, maar ik had enkele vriendjes die bij SV Kortrijk voetbalden. Zo werd ik meegetrokken. Ik verzeilde eigenlijk bij KV Kortrijk omdat Björn Danneels, mijn toenmalige coach, vertrok bij SV Kortrijk en naar KV Kortrijk trok. Hij nam mij mee, om het zo te zeggen. Zo belandde ik daar ook.”

“De jongens werden toen ingedeeld in drie categorieën A, B en C. Ik begon bij de C-tjes, maar ik werkte hard en kon stappen zetten tot ik bij de A-categorie kon aantreden. En toen hing Club Brugge inderdaad aan de lijn.”

“Je bent direct wel heel trots”, pikt papa Vanhoutte in. “Maar je blijft voorzichtig. In Hotel Van der Valk in Oostkamp werd ons heel het opleidingsplan uit de doeken gedaan. De keepertrainer bij de Club Brugge-jeugd, Nick Swinnen, wou Timon absoluut. Dat gaf de doorslag.”

“Het was Nick die mij een paar keer was komen scouten”, vult Timon aan. “Hij heeft héél veel voor mij gedaan en daar ben ik dankbaar voor. Alles wat men beloofde bij Club Brugge is ook allemaal correct uitgevoerd. Ik heb zeker geen seconde spijt dat ik die overgang van KV Kortrijk naar Club Brugge heb gemaakt. Ik speelde er vanaf de U11 tot en met de U14. Het waren vier mooie seizoenen bij Club Brugge.”

Voetjes op de grond

“Of ik na die vier mooie jaren geen heimwee heb naar blauw-zwart? Het totaalproject in Anderlecht kon mij bekoren, het paste meer bij mijn persoonlijkheid. Ik wilde nog bijkomende stappen zetten in mijn prille loopbaan. Ik kreeg nu al twee jaar een schitterende opleiding van Patrick Verheyden, de keepertrainer van de paars-witte jeugd. Ik ben onbeschrijfelijk blij dat ik zo’n vertrouwen krijg van de club. Want dat is het eigenlijk, zo’n profcontract. Nu met de beloften mogen meetrainen onder Frank Boeckx, dat is toch al een stukje van mijn droom die uitkomt. Een serieuze ervaring was die ene keer dat ik al mocht meetrainen met de A-kern. Met Vincent Kompany, Anthony Vanden Borre, noem ze maar allemaal op. Geweldig! Maar ondertussen moet ik ook nog blijven studeren.”

“Ik volg nu het vijfde jaar Economie-Moderne talen in het Sint-Niklaasinstituut in Anderlecht. Ook dat is bijzonder goed geregeld. Onze begeleider, Jan Verlinden, volgt alles van heel nabij op. De combinatie school-sport lukt. Maar ik hou nog altijd mijn beide voetjes op de grond hoor. We zijn er nog lang niet. Het grote werk moet eigenlijk nog beginnen. Mijn grote droom is om door te groeien naar de eerste ploeg. Dergelijke kansen worden bij Anderlecht geboden. Dat benutten, daar ga ik de komende jaren voor”, besluit de Anderlecht-doelman.

(Marnix Verstichel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier