Hans Vanaken loodst Club Brugge in slotfase naar verdiende zege tegen Antwerp

Hans Vanaken zal ondanks barsten in zijn linkerhand toch speelklaar zijn tegen woensdagavond. © belga

Club Brugge heeft in eigen huis met het kleinste verschil gewonnen van Antwerp en mag Hans Vanaken opnieuw dankbaar zijn. De Gouden Schoen scoorde zes minuten voor tijd het enige doelpunt van de match.

Club Brugge bleef de afgelopen drie matchen steken op een gelijkspel. 1-1 tegen Zulte Waregem in de beker, 2-2 op het veld van Kortrijk en 0-0 op het veld van Charleroi. De Bruggelingen hadden dus iets goed te maken. Bovendien keek Club met Antwerp de enige ploeg in de ogen waarvan het dit seizoen al verloor. Op de Bosuil gingen Vormer en co in de heenmatch met 2-1 onderuit.

Blauw-zwart startte evenwel niet flitsend aan de wedstrijd, maar hetzelfde kon gezegd worden van Antwerp. Zoals verwacht veel duels en veel middenveldspel, maar dat leverde weinig echte kansen op. De Brugse spitsen konden in 2020 nog niet scoren en Emmanuel Dennis had weinig zin om daar direct verandering in te brengen. Hij kwam alleen voor Bolat, maar kapte weer eens te veel waardoor Bolat redding kon brengen.

Club Brugge betere ploeg

Na een afwachtend begin was het toch de thuisploeg die op zoek ging naar een doelpunt. Sobol, De Ketelaere en Diatta kregen enkele goede mogelijkheden, maar misten afwerking. Daarna was er een opstootje tussen Rodrigues en Dennis. Na wat geduw en getrek kregen beide heren geel. Dennis mist daardoor volgende week zondag de verplaatsing naar Standard.

Antwerp van zijn kant deed weinig moeite om goed voetbal te brengen. Haroun was de schaduw van Vanaken en Lamkel Ze werd bij elke baltoets uitgejouwd door het Brugse publiek na zijn fratsen op Instagram eerder deze week. Meer viel er van de eerste helft van Antwerp niet te zeggen.

Niet nieuwe spits Krmencik…

Meteen na rust kwam de Tsjech Michael Krmencik erin voor Dennis. De 26-jarige spits is de stevige centrumaanvaller waar Club naar op zoek was en kwam over van Viktoria Plzen. Dit seizoen was hij al goed voor tien doelpunten in twintig competitiematchen bij Plzen. Bovendien scoorde hij al twee keer tegen Antwerp tijdens de kwalificaties voor de Europa League. De Tsjech kreeg vrij snel een reuzekans, maar zijn poging belandde in het zijnet.

© BELGA

Antwerp kwam aanvankelijk wel met andere intenties uit de kleedkamer en voetbalde na rust beter mee met Club. Ook het Brugse publiek was plots wakker geschoten. Onder de aanmoedigingen van de fans zetten Vanaken en Diatta door op rechts. Ze schotelden Vormer een niet te missen kans voor, maar Buta keerde zijn schot op de lijn. Daarna trapte Sobol een vrije trap ei zo na in de winkelhaak, maar Bolat haalde de bal er nog uit.

…wel opnieuw Vanaken

Antwerp ging weer spelen zoals in de eerste helft. Zonder gevaar dus en regelmatig van achterin de bal in de tribune schieten. Uiteindelijk was het wachten tot de 84ste minuut op een doelpunt. Hans Vanaken werd door een hakje van Schrijvers vrijgespeeld en kwam zo alleen voor Bolat. Vanaken twijfelde niet en legde de verdiende 1-0 in het mandje.

Club loopt zo opnieuw uit op Antwerp. Blauw-zwart telt nu negen punten voorsprong op eerste achtervolger AA Gent, dat gisteren ging winnen op het veld van KV Mechelen en heeft 12 punten voorsprong op Antwerp.

Club Brugge: Simon Mignolet, Eduard Sobol, Eder Balanta, Krépin Diatta (88′ Matej Mitrovic), Simon Deli, Hans Vanaken, Ruud Vormer, Emmanuel Dennis (45′ Michael Krmencik), Brandon Mechele, Clinton Mata, Charles De Ketelaere (79′ Siebe Schrijvers)

Antwerp: Sinan Bolat, Ritchi De Laet, Didier Lamkel Ze, Ivo Rodrigues (69′ Steven Defour), Dino Arslanagic, Koji Miyoshi (57′ Kevin Mirallas), Wesley Hoedt, Alexis De Sart, Aurelio Buta (86′ Zihno Ghano), Faris Haroun, Dieumerci Mbokani

Gele kaarten:25′ Dennis, 25′ Rodrigues, 28′ Arslanagic

Goals: 84′ Vanaken 1-0.