Graag een paar visitekaartjes tegen de Denen

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

‘Te onthouden’ van speeldag 1 op dit EK, we kiezen er drie.

1. De defensieve masterclass van Zweden, Spanje vond maar geen antwoord op de dubbele blauw-gele gordel. Laat nu Zweden een mogelijke tegenstander zijn van de Belgen in de 1/8ste finales…

2. Italië maakte het meest indruk. On-Italiaans frivool aanvalsspel gepaard aan een nog steeds Italiaans uitstekend georganiseerde defensie – negende clean sheet op rij. Laat nu Italië wellicht de tegenstander zijn van de Belgen in de 1/4de finales.

3. Frankrijk 2021 is een copy van Frankrijk 2018, bleek tegen Duitsland. Van Les Blues tegen de Duivels op de halve finale van het WK 18 ook. Ongemeen realistisch, 1 blok achterin, 1 goaltje maken en razendsnel schakelen, de snelheid van Mbappé voorin is niet normaal. Laat nu Frankrijk dé superfavoriet van het tornooi zijn waar de Belgen misschien al in de halve finales voorbij moeten.

Blijven positief!

Maar we blijven positief.

1. Met Lukaku hebben we een superspits die de Spanjaarden tegen Zweden niet hadden.

2. Met Lukaku en Hazard, indien tegen de kwartfinales helemaal fit (al kijken we zeer uit naar de eerste minuten van Doku) hebben we een aanval die niet minder is dan de Italiaanse. En onze afweer is even oud en dus even ervaren als die van de Squadra, ha!

3. In de tweede helft tegen Rusland toonden we dat we het ook op zijn Frans kunnen: controleren en schakelen.

Visitekaartjes

Maar zover zijn we niet. Eerst tegen Denemarken nog een paar visitekaartjes afleveren. Eentje van Witsel dat de laatste ongelovigen moet overtuigen. Hierbij de bedenking omtrent de mogelijke, toen nog, comeback van Witsel van analist Marc Degryse eerder: en wat als Dendoncker-Tielemans het goed doen?

Ze déden het niet slecht tegen Denemarken, toch maar niet te snel Dendoncker lozen, denken wij dan. Een visitekaartje van Eden Hazard ook graag. Een bewijsje dat ie er tegen de kwartfinales helemaal staat. In afwachting toch maar eens Doku laten flitsen, denken wij dan. En op rechts een half uurtje De Bruyne even zíjn visitekaartje laten afleveren?

En dan een laatste: opnieuw graag een leuke voorsprong aan de rust, kunnen we nogmaals tonen dat we steeds beter kunnen ‘Frans’ controleren. En laten we nu ook niet al te zeer sympathiseren met de Denen. Het wegvallen van Eriksen is een sportief drama. Maar de spelmaker is alweer thuis en is stabiel en de match tegen Finland werd op zijn vraag hervat, nog meer drama ruikt naar al teveel sentimenten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.