Gouden wissels loodsen Rode Duivels voorbij Algerije

© BELGA
Redactie KW

De Rode Duivels hebben hun eerste wedstrijd op het WK in Brazilië (groep H) winnend afgesloten.

Ze haalden het dinsdag in het Estadio Mineirao in Belo Horizonte met 2-1 van Algerije. België kwam 0-1 achter na een elfmeter van Sofiane Feghouli (25.), na de pauze bezorgden invallers Marouane Fellaini (70.) en Dries Mertens (80.) de Duivels drie dure punten. Wilmots opteerde in zijn basiself voor Van Buyten, Dembélé en Chadli, zij kregen de voorkeur op respectievelijk Vermaelen, Fellaini (of Defour) en Mertens (of Mirallas). Chadli startte in de driehoek op het middenveld, De Bruyne begon op de rechterflank. Net voor de aftrap vormden de elf basisspelers én alle bankzitters van de Belgen een kring, en het was kapitein Kompany die de hele groep toesprak.

Na een aarzelend begin waren het de Belgen die de bal opeisten de het heft in handen namen. Kansen creëren lukte echter niet meteen – de Duivels vonden geen openingen in het verdedigend blok van de Algerijnen – en aan de overzijde was het Mahrez die voor het eerste gevaar zorgde. Zijn schot ging echter over en naast. De Belgen reageerden gevat en Witsel testte twee minuten later de vuisten van doelman M’Bolhi.

Tegen de gang van het spel in stond het na 25 minuten plots 0-1 voor de Algerijnen. Na een voorzet van op links van Ghoulam trok Vertonghen Feghouli neer in de zestien. De bal ging op de stip, Vertonghen kreeg geel en Feghouli zelf zette de elfmeter feilloos om.

De selectie van Wilmots leek even aangeslagen. M’bolhi dook een botsende bal van Witsel wel nog uit de hoek en een vrije trap van Vertonghen zeilde over, maar echt gevaarlijk waren de Duivels niet. Met de rust in zicht lukten ze dan eindelijk een mooie combinatie. Hazard vond Chadli in de zestien, diens schot was echter te zwak om M’Bolhi te verrassen. België, dat 67% balbezit had in de eerste helft, moest dus met een achterstand de kleedkamers in.

Bondscoach Marc Wilmots reageerde en wisselde Chadli voor Mertens. Die wissel rendeerde bijna meteen. Een hoekschop van diezelfde Mertens belandde via de vuisten van M’Bolhi op het hoofd van Witsel, maar het leer ging over doel. Iets voor het uur greep Wilmots een twee keer in – een zwakke Lukaku werd vervangen door Origi – en ook de derde wissel liet niet lang op zich wachten: Dembélé mocht naar de kant en werd vervangen door Fellaini. Origi trapte na knap doorzetten nog op M’Bolhi, maar in minuut 70 was het eindelijk raak voor de Belgen. De Bruyne schilderde een voorzet pal op de knikker van ‘Big Fella’ en zijn kopbal verdween via de lat tegen de netten: 1-1.

De Duivels roken bloed en drongen de Noord-Afrikanen steeds verder achteruit. De 2-1 hing in de lucht en viel ook tien minuten voor affluiten. Bij een snelle counter legde Hazard perfect breed voor de aanstomende Mertens, de winger van Napoli knalde de 2-1 onhoudbaar tegen de touwen. Fellaini kopte even later nog bijna zijn tweede van de avond binnen, maar het bleef 2-1. Drie gouden punten na een mindere eerste, maar een sterkere tweede helft.

Later op de avond (18u Braziliaanse tijd in de Arena Pantanal in Cuiaba) staat met de confrontatie tussen Rusland en Zuid-Korea de tweede partij in groep H op het menu. Op de tweede speeldag treffen de Belgen in het mythische Maracana in Rio Rusland. De derde wedstrijd van de Duivels, tegen Zuid-Korea, wordt vier dagen later in Sao Paulo gespeeld.

(BELGA)