Globetrotter en KVK-aanwinst Trent Sainsbury wil tot rust komen in West-Vlaanderen

Trent Sainsbury was al in heel wat landen actief. "China was een aanbod dat ik niet kon weigeren, maar het was ook goed voor mijn ontwikkeling." © Bart Vandenbroucke
Redactie KW

KV Kortrijk heeft zijn centrale verdediger beet met Trent Sainsbury. De 28-jarige Australiër tekende een contract tot en met juni 2022, met optie op een bijkomend seizoen. Sainsbury was al actief in zijn thuisland en in Nederland, China, Italië, Zwitserland en Israël. De international vond rust in Kortrijk. “Ik wilde terugkeren naar Europa. Kortrijk ‘tickes all the boxes’. Het is een familiale club, een goede stad en er wordt prima voetbal gespeeld. Mijn vrouw zal hier gelukkig worden.”

Op de vorige speeldag thuis tegen KAS Eupen zat Trent Sainsbury al op de bank. Invallen deed de Australiër niet. Omdat de Kerels met heel wat geblesseerde spelers te kampen hebben, hoorde hij bij de wedstrijdselectie. Sainsbury had zelfs nog niet met de groep getraind. Hij onderging eerst een test op Covid-19. Eens die negatief bleek, mocht hij aansluiten bij de kern. Tijd voor een kennismaking met een globetrotter die rust lijkt te vinden in het Guldensporenstadion.

Trent, waarom heb je gekozen voor KV Kortrijk?

Trent Sainsbury: “KV Kortrijk wilde me heel graag hebben en ik wilde terugkeren naar Europa. Dit is een familiale club, een goede stad en er wordt hier goed voetbal gespeeld. Ik had andere opties in Arabië en in China. Het is belangrijk voor mij om me in de kijker te spelen voor de nationale ploeg. Zo kan ik opnieuw naar het WK voetbal.”

Waarom ben je vertrokken bij Maccabi Haifa? Je had er nog een overeenkomst tot midden 2021.

“Ik speelde er een goed seizoen. Met het team braken we zelfs enkele records. Nooit eerder scoorde Maccabi meer. Het stadion zat telkens vol en we brachten mooi voetbal op de mat. Maar plots kwam er een nieuwe coach en nog voor hij me ontmoet had, hoorde ik dat ik niet in zijn plannen paste.”

Wat wist je over KV Kortrijk, heb je je goed geïnformeerd bij landgenoten?

“Ik sprak met mijn landgenoot Dany Vukovic, doelman van Racing Genk. Ook bij Kevin Muscat, de coach van Sint-Truiden, stak ik mijn licht op. En Rami Gherson (ex-AA Gent, red.) was mijn ploeggenoot bij Maccabi Haifa. Allemaal waren ze positief over KV Kortrijk.”

Wat zijn jouw beste kwaliteiten als verdediger?

“Ik ben sterk in de lucht, ik lees het spel prima en ik communiceer vaak op het veld.”

Trent Sainsbury had nog niet meegetraind, maar behoorde toch tot de wedstrijdselectie tegen Eupen.
Trent Sainsbury had nog niet meegetraind, maar behoorde toch tot de wedstrijdselectie tegen Eupen.© Bart Vandenbroucke

Je kunt ook uit de voeten op de rechtsachter?

“Klopt. Ik kan ook als nummer zes op het middenveld uitgespeeld worden. Als ik eerlijk moet zijn, speel ik het liefst als centrale verdediger.”

Hoe was de coronabreak voor jou?

“Het was een moeilijke periode. De competitie lag zo’n zes weken stil. We trainden thuis en hadden een voorbereiding van twee weken om nog tien wedstrijden af te werken. Daarna kregen we twee weken verlof, maar in de praktijk was dat niet zo. Na één week ben je alweer bezig om in vorm aan de voorbereiding te beginnen.”

Keerde je terug naar Australië of bleef je in Israël?

“Dat was onmogelijk. Iedereen die Australië binnenkomt, moet tien dagen in quarantaine. Als ik dan terug zou keren naar Israël, moest ik opnieuw tien dagen in quarantaine. Toen ik naar België kwam, hoefde dat niet. Ik testte twee keer negatief, in Israël en hier.”

Het wordt een seizoen zonder echte vakantie voor jou, dat is slopend?

“Ik ben vaak aan de slag met de nationale ploeg, dan komt er van verlof ook niet veel in huis. Je wordt het wel gewend.”

Je bent pas 28, maar maakte toch al heel wat mee. Wat was de mooiste ervaring tot dusver?

“Dat is deelnemen aan het WK voetbal 2018 met Australië. Dat staat zeker op nummer één.”

Je maakte op je 22ste de oversteek naar Europa om voor het Nederlandse PEC Zwolle te spelen. Was dat niet vroeg?

“Ik was klaar. In Australië zijn de meeste voetballers laatbloeiers. In de jeugdopleiding zijn we een paar stappen achter op Europa. Het voelde alsof ik als 18-jarige de oversteek maakte naar Nederland. Ik had nood aan nieuwe uitdaging. Europe was calling.”

Je won prijzen in Nederland.

“Klopt, in de bekerfinale in 2014 klopten we Ajax met 5-1. Een paar jaar later pakten we de Supercup, de Johan Cruijff Schaal.”

Je vertrok toen naar China, of all places. Het niveau is er beduidend lager, denken wij dan?

“Het was een lucratief aanbod dat ik niet kon weigeren. Zo kon ik mijn familie alles geven wat nodig is. Bovendien speelde ik er tegen topspitsen als Demba Ba, Oscar en Hulk. Op training kon ik telkens duels aangaan met mijn ploegmaats Jô en Alex Teixeira, spelers van wereldklasse. Het was goed voor mijn ontwikkeling.”

In januari 2017 vertrok je op uitleenbasis naar het grote Inter Milaan. Je speelde er maar één wedstrijd, waarom?

“Er kwam bij mijn Chinees team Jiangsu Suning een nieuwe coach en hij bracht centrale verdedigers mee. Ik was plots niet meer nodig. Toen kwam Inter, een prestigieuze club. Ik moest ingaan op dit voorstel, alleen al voor de ervaring. Ik kwam er amper aan de bak, omdat ik net uit een periode van acht weken vakantie kwam. De competitie was volop aan de gang, ik startte dus met een achterstand. “

Daarna trok je naar Zwitserland, bij Grashopper Zürich. Je schopte het er tot aanvoerder.

“Dat was opnieuw een uitleenbeurt. Ik moest een operatie ondergaan en mijn Chinese club had het geduld niet. Ik moest aan spelen toekomen om mijn WK-selectie af dwingen.”

Daarna volgde een passage langs PSV, spreek je ondertussen al een mondje Nederlands?

“Ik spreek het een beetje en ik versta het deels. Gelukkig is iedereen bij KV Kortrijk het Engels goed machtig. Dat maakt de integratie gemakkelijker.”

Wat is jouw doel dit seizoen?

“Zoveel mogelijk aan spelen toekomen en goed voetbal brengen. Ik begrijp het competitieformat van de Jupiler Pro League bijna. Het komt erop neer dat we zo hoog mogelijk willen eindigen en zo ver mogelijk willen geraken in de Beker van België.”

Zaterdag 29 augustus om 18.30 uur: Cercle Brugge KV Kortrijk.