Geert De Vlieger: “Nu winnen van Lazio en de weg ligt open”

De 19-jarige Charles De Ketelaere schreeuwt het uit. Hij heeft zonet in het slot Zenit de genadeslag gegeven. (foto Photonews) © Photo News
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Hoe corona? Wat corona? Een gehavende Belgische landskampioen kwam, zag en overwon in Sint-Petersburg. Het was de zege van een bijzonder volwassen Club met de piepjonge ‘Prince Charles’ als absolute uitblinker. “De Ketelaere heeft nog iets meer dan Vanaken”, vindt Geert De Vlieger zelfs. “Winst tegen Lazio woensdag en de weg naar overwinteren in de Champions League ligt open.”

1. Door de zege in Sint-Petersburg is alvast Zenit al teruggeslagen

Geert De Vlieger: “Vooraf vond ik het eigenlijk een redelijk evenwichtige groep. Het budget van Club ligt dan wel beduidend lager dan dat van Borussia Dortmund, Zenit en Lazio, maar sportief vond ik wel dat ze een kans maakten. Voor mij staken Dortmund en Zenit er wel een beetje bovenuit, in die zin vind ik de uitslagen van dinsdag wel verrassend. Het verlies van Dortmund is zelfs verrassender dan de winst van Club. De kansen om door te gaan naar de achtste finales in de Champions League, zijn voor Club nu wel duidelijk gestegen. Had Vormer het vooraf over 20 à 25 %, maak daar nu maar 40 % van. Een uitzege is goud waard, bij een gelijke stand tellen de onderlinge duels en Club heeft tegenover Zenit alvast het voordeel dat thuis een gelijkspel of zelfs een 0-1 al volstaat. Anderzijds is de zege van Lazio tegen Dortmund geen goede zaak voor Club. Want na zes matchen zal Dortmund allicht toch de sterkste ploeg van de groep zijn, het kan dus tussen Lazio en Club gaan voor die tweede plaats. Op de laatste speeldag staat trouwens Lazio-Club op het programma. Nu komt Lazio eerst op bezoek en daarna speelt Club opnieuw thuis tegen Dortmund, in die twee matchen kan een serieuze optie genomen worden.”

2. Coach Philippe Clement zorgt voor vertrouwen en lef, wat de ploeg volwassen maakt voor de Champions League

“De manier waarop een nochtans door de coronacrisis gehavende ploeg toch vol vertrouwen voetbalde, is zeker de verdienste van Philippe. Hij maakte van het ontbreken van Mignolet, Deli en Kossounou geen item, wellicht geholpen door het feit dat het niet ging om blessureleed. Geen gezeur. We moeten ermee leven en zullen zonder schrik voetballen, klonk het ondermeer. Het omgekeerde van AA Gent dus, dat in zijn CL-kwalificatiematch naar Kiev trok met één gedachte: een blamage vermijden. Gevolg: 3-0. Dat Clement zijn ploeg zo vooruit liet voetballen, is gewoon heel knap. Na de tegengoal had je kunnen verwachten dat Club het puntje wilde vasthouden en achteruit kroop, maar ze bleven hun spel spelen. Met in de laatste minuut de terechte beloning. Je kan wel zeggen dat ze ervoor twee keer héél goed zijn weggekomen, maar geluk dwing je ook af.”

3. Dennis en Diatta moeten nog hun allerhoogste niveau bereiken

“De zege in Sint-Petersburg was in eerste instantie die van het collectief. Iedereen heeft enorm gewerkt. Het besef dat er harder en meer zou moeten gelopen worden dan in de Jupiler Pro League, was er duidelijk ingeprent. Dennis en Diatta konden beter maar dat werd ruim gecompenseerd door het hele elftal. Met Charles De Ketelaere voorop, natuurlijk. Maar je kan niet verwachten dat iedereen in dezelfde match zijn allerbeste niveau haalt. Was dat het geval geweest, het was 1-5 of zoiets geworden.”

Geert De Vlieger:
© BELGAIMAGE

4. Charles De Ketelaere heeft nog iets meer dan Hans Vanaken

“Ik was diep onder de indruk van zijn prestatie, net als iedereen. Als je dat al kan op je 19de, straf! Hij speelde niet op Standard en start misschien ook niet tegen OHL, maar dat vind ik verstandig. Op die leeftijd kan je niet om de drie dagen een wedstrijd aan, laat staan op dat niveau. Maar dat De Ketelaere een absolute topper wordt, is nu wel duidelijk. Hij heeft àlles: flair, techniek, loopvermogen en kracht. Ik vind zelfs dat hij nóg iets meer voetballer is dan Hans Vanaken. Ik herinner me nog Hans bij Lokeren, toen hij een jaar of twintig was. Hij etaleerde toen ook al uitzonderlijke kwaliteiten, alleen had hij iets slungelachtigs, weinig postuur… Bij hem dacht je nog: zou die écht zo goed worden? Bij De Ketelaere heb ik dat minder. Die is echt nog meer een voetballer, nog iets speelser en subtieler.”

5. En dan moet doelman Simon Mignolet nog terugkeren

(lacht) “Ik beken: ik was nooit de allergrootste fan van Ethan Horvath. Ik hield dan ook mijn hart vast toen hij al in de eerste minuut mistastte. Een puur technische ingreep was het. Ik dacht: oei oei… Maar ik moet zeggen dat hij daarna een prima wedstrijd speelde. Terend op zijn grootste kwaliteiten, zijn reflex en zijn reikwijdte, pakte hij toch een aantal goeie ballen. Alle begrip ook voor zijn emoties achteraf, die jongen moet onder een ontzettende druk hebben gekeept. Maar dat gezegd zijnde blijft Mignolet natuurlijk een veel betere keeper. Niet alleen omwille van zijn kwaliteiten en ervaring, hij geeft de hele ploeg vertrouwen.”

6. Winst tegen Lazio is heus niet onmogelijk. Dan heb je misschien al 60% kans om door te gaan

“Met zes op zes, gevolgd door een thuismatch tegen Borussia Dortmund zou het er in elk geval al heel goed uitzien voor Club. Ook al heeft Lazio met Alberto, Acerbi, Milinkovic-Savic en vooral Immobile veel kwaliteit, een zege is echt niet onmogelijk. Alleen jammer dat het geen vol Jan Breydelstadion wordt. Ik geloof ook dat Clement de match tegen OHL van zaterdag zal aanvatten met Lazio in het achterhoofd. Dan krijgen enkele spelers misschien rust zaterdag, al zal dat weer worden bepaald door het aantal besmette spelers met covid-19. Dat roteren ten koste kan gaan van wat puntenverlies in de Belgische competitie, moet er maar worden bijgenomen, zeker nu de kansen op de achtste finales in de Champions League gestegen zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.