Geert Cool (Winkel Sport) en Paul Seynaeve (Mandel United): “Voetbal is kiezen tussen het hart en het hoofd”

Paul Seynaeve en Geert Cool kruisen de spreekwoordelijke degens. © VDB
Wouter Vander Stricht

In de vijfde ronde van de Beker van België staan Winkel Sport en RFC Mandel United tegenover elkaar. De winnaar speelt eind oktober tegen een ploeg uit eerste klasse A. Met Winkel-mecenas Geert Cool en Paul Seynaeve, bestuurder bij Mandel United, blikken we vooruit.

In de vijfde ronde van de Beker van België, of de 1/32ste finale van de Croky Cup, kijken buren Winkel Sport en Mandel United elkaar komende zondag in de ogen. Wie aan het langste eind trekt, wordt in de volgende ronde gekoppeld aan een ploeg uit eerste klasse A. Een match met toch wel wat inzet. Geert Cool (Winkel Sport) en Paul Seynaeve (Mandel United) gingen graag op onze uitnodiging tot een dubbelinterview in. Plaats van afspraak: neutraal terrein in Gullegem waar dinsdag -net op de 63ste verjaardag van Paul – café ’t Pleintje open bleek. Ook waardin Nelly wilde wel weten wat we daar kwamen doen en outte zich meteen als een fan van Ronaldo. “Mijn man is van Lokeren en supportert voor die club. Ik heb het enkel voor Ronaldo. Mocht hij hier op bezoek komen, ik steek hem op zolder en zaag de trap af.”

De toon is gezet voor een geanimeerde babbel. Geert Cool (71) is al 31 jaar de sterke man achter Winkel Sport. Paul Seynaeve kwam in 2001in het bestuur van KFC Izegem, werd in 2004 voorzitter en is sinds de intrede van de Strive Football Group bij fusieclub Mandel United nu bestuurder binnen de nieuwe nv. Hij is ook nog aandeelhouder.

We bevinden ons hier in Gullegem. Ooit was er sprake van een fusie tussen Winkel en Gullegem.

Geert Cool: “Er zijn inderdaad ooit gesprekken geweest met Gullegem, maar dat is toen niet doorgegaan. Maar Winkel en Gullegem hebben historische banden, het had dus wel gekund. Maar in ons kampioenenjaar (WSP speelde kampioen in tweede amateur in 2018-2019, red.) weken we voor onze thuismatchen uit naar Gullegem. We zijn er zeer goed ontvangen door de club, maar het ligt wel nog altijd op mijn lever dat we centen moesten betalen aan de gemeente. Het is net als Ledegem een CD&V-gemeente. De christelijke gedachte is dat je alles moet delen.”

Bij FC Gullegem staan met Peter Devos en Glenn Labie twee oud-KFCI-mannen aan het sportieve roer.

Paul Seynaeve: “Twee personen met wie ik het goed kon vinden. Gullegem is ook een sympathieke ploeg, er hangt hier altijd een bepaalde sfeer.”

De voorbereiding aan dit bekertreffen ging met horten en stoten door veel afwezigen. De link met corona is dan snel gelegd.

Geert: “Het is een raar jaar. Onze spelers hebben de conditie onderhouden, zijn gaan lopen of padellen. Maar dat is nog iets anders dan voetballen. Het is ook niet meer als vroeger. Wij voetbalden een jaar door, na het seizoen en in de winterstop speelden we tornooitjes. En we waren nooit geblesseerd. Of beten op onze tanden.” (lacht)

Paul: “Bij ons zijn er ook wel wat blessures, maar die vallen allemaal best mee. Maar we hebben nog nooit met onze complete ploeg kunnen spelen.”

Hoe belangrijk is de beker voor jullie?

Geert: “Ik ga ervan uit dat we de beker niet kunnen winnen. De competitie is dus sportief belangrijker voor ons.”

Paul: “Wij hebben goede ervaringen. We stoten zeker graag door.”

Geert: “Als wij doorstoten dan zullen we er alles aan doen om thuis te mogen spelen. We krijgen in principe het thuisvoordeel, maar het moet ook voor de veiligheid toegestaan zijn. Maar het zou goed zijn voor onze fans om thuis eens tegen een eersteklasser te spelen.”

De ploeg die wint, mag het opnemen tegen een eersteklasser. Winkel met Lokeren (2014-2015), maar vooral ook Mandel met Waasland-Beveren en Sint-Truiden (2018-2019) en KV Oostende (2019-2020) hebben daar al ervaring mee. Hoe kijken jullie daar op terug?

Geert: “Aan de trip naar Lokeren hebben we een kater overgehouden. We verkochten ons thuisvoordeel, maar moesten een jaar wachten op de beperkte som die we kregen. We hadden ook zeven bussen ingelegd, maar door een manke organisatie in Lokeren geraakten onze fans pas in het stadion toen het al 1-0 stond. Ik heb toen ook mijn ongenoegen laten blijken bij meneer Lambrecht. Voor zondag zijn we underdog, maar we zouden niettemin wel graag winnen natuurlijk.”

Paul: “Wij hebben dus wel positievere ervaringen. Zowel in Waasland-Beveren, waar we gingen winnen, als in Sint-Truiden werden we goed ontvangen. De fans amuseerden zich en de spelers praten er nog altijd over. Een jaar later mochten we dan zelf gastheer spelen voor KV Oostende en dat was ook helemaal top. Financieel was dat uiteraard ook een opsteker. Een vol huis, vip uitverkocht, vaten die rijkelijk vloeiden… Dat zijn van die leuke opstekers die naar meer smaken.”

Verwachten jullie komende zondag veel volk?

Geert: “Ik zal al blij zijn met 250 betalende toeschouwers.”

Paul: “Die kaap zullen we wel overschrijden. Maar het is moeilijk geworden om mensen naar het voetbal te lokken. Tegen KVO speelden we voor een vol huis, maar waar zitten die mensen dan de rest van het jaar? Toen ik klein was, had ik enkel de jeugdbeweging en het voetbal.”

Geert: “De maatschappij is veranderd. In het weekend wordt er al snel iets gedaan met vrouw en kinderen en ook de verstrengde alcoholcontroles zorgden ervoor dat mensen zich niet ver meer begeven. En bovendien is er veel te veel voetbal op tv. Zondag wonnen we van Aischoise. Die Waalse mensen bleven drie uur na de match hangen en vierden feest alsof ze gewonnen hadden. Maar ze hadden eigenlijk net 4-0 verloren. In Wallonië heb je blijkbaar wel nog dat volkse.”

De wedstrijd heeft ook wat extra pigmenten. Vooral bij Winkel lopen heel wat mensen met een Mandel-verleden rond…

Geert: “Paul en ik hadden jarenlang de stilzwijgende overeenkomst dat we elkaar spelers met rust zouden laten. Maar na de fusie werd dat woord niet gehouden, ik heb het daar moeilijk mee gehad. Maar ik heb het Paul al vergeven, anders zou ik hier niet zitten.”

Paul: “Tamsin is toen inderdaad bij ons gekomen. We waren toen net gefusioneerd, ik heb mijn collega-bestuursleden aan die afspraak herinnerd, maar ik stond alleen in mijn visie. Maar ik denk te mogen zeggen dat ik er quasi dezelfde voetbalfilosofie op na hou als Geert.”

Zowel Mandel als Winkel voerden ook gesprekken met Roeselare. Maar uiteindelijk gingen die met VK Dadizele in zee.

Paul: “Dat klopt. Bedoeling was dat wij met Mandel en de Strive Football Group ons project van fusieploeg uit de Mandelstreek verder wilden uitbouwen. We hebben gesprekken gehad, maar de keuze viel op een andere partij. De toekomst zal uitwijzen of het de juiste beslissing was.”

Geert: “Roeselare trekt al jaren aan mijn mouw. Maar ik kies voor mijn hart en dat ligt in Winkel. Misschien best dat ik het niet gedaan heb. Ik heb gezien dat Schiervelde al helemaal blauw-zwart is.”

Winkel is en blijft een dorpsploeg met een entourage die al een kwarteeuw onveranderd is. Mandel koos voor een andere weg met de intrede van de Strive Football Group.

Paul: “Noem het bij ons gerust de keuze van het hoofd. We zijn nog altijd lokaal verankerd, maar de expertise en de middelen die we dankzij de Strive Football Group aangereikt krijgen, zijn belangrijk in de uitbouw van ons project.”

Geert: “Als Mandel een multinational is, dan zijn wij een kmo. En dat willen we ook blijven. We hebben nu een nieuwe trainer, maar dat is pas de vijfde in de 31 jaar dat ik bij Winkel ben. We kiezen voor standvastigheid. Sommige spelers blijven wel tien jaar bij ons. Teken dat het goed is zeker.”

Paul: “Met Coghe, Vandoorne, Vervaeck… hebben we ook tal van voorbeelden van spelers die lang bij ons speelden. Maar we hebben ze dan ook goed verzorgd.”

Thes Sport, RFC Luik, Knokke… zullen tot de favorieten horen in eerste nationale. Wat is jullie doelstelling?

Paul: “Op termijn willen we naar 1B. Maar zeker na een coronajaar zullen we eens moeten afwachten hoe alles in de plooi valt. We hebben veel nieuwe spelers die onze trainer Rudi Verkempinck tot een geheel moet smeden. In mijn periode als voorzitter hebben we drie titels mogen vieren, maar ik heb geleerd dat je niets op bestelling krijgt. Ambities uitspreken is moeilijk, na vijf wedstrijden zullen we al een eerste indicatie hebben.”

Geert: “In ons eerste jaar in eerste nationale behaalden we 13 punten uit 24 wedstrijden, maar konden toch in eerste blijven. We hadden dat seizoen ook niet goed ingekocht en veel geld door de schoorsteen gejaagd. Nu is onze doelstelling het behoud. En we willen ons jeunen natuurlijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier