Geen tweede bekerfinale voor KV Kortrijk

© belga
Redactie KW

Verdienstelijk, heet dat dan. KV Kortrijk bleef in zijn terugmatch van de halve finales van de Croky Cup steken in goede wil. Antwerp daarentegen creëerde wel doelgevaar, en had aan een penaltydoelpunt van Lior Refaelov genoeg om zich voor de bekerfinale te kwalificeren.

Nervositeit, dat was het codewoord in de aanvangsminuten. Zeker bij de thuisploeg, bij Antwerp lopen voldoende spelers met de nodige métier en ervaring rond. Profiteren van dat voordeel deden de bezoekers niet. Een kansje, voor Gano, maar zijn kopbal had te weinig kracht. Heel Antwerp schreeuwde bij die fase om penalty – de bal raakte de hand van Tuta -, maar ref Laforge én de VAR gaven geen krimp. Pas toen Kortrijk zich niet langer beperkte tot het nerveus wegtrappen van de bal, kregen we een match. En zag je ook de kwaliteit van de thuisploeg, met een bedrijvige Julien De Sart en een sterke Terem Moffi. Het was ook dat duo dat voor het eerste gevaar voor de thuisploeg zorgde, maar Moffi legde niet goed af voor zijn Waalse ploegmaat.

Echte doelkansen bleven echter uit. En dan heb je een stilstaande fase nodig om de match open te breken. Zo geschiedde ook. Een schot van Benson ging tegen de handen van Derijck, ref Laforge wuifde het protest weg, maar dit keer greep de VAR wel in. Penalty en Refaelov miste niet. Antwerp op rozen, 0-1 was de ruststand.

Jakubech heeft geen verhaal tegen de elfmeter van Refaelov.
Jakubech heeft geen verhaal tegen de elfmeter van Refaelov.© BELGA

Nervositeit. Ook in de tweede helft, en vooral ook opnieuw bij de thuisploeg. Ze moesten komen, maar zochten net te weinig de voetballende oplossing. Duels moet je niet opzoeken tegen Haroun en Hoedt en co. Dan deden de bezoekers beter. Binnen het eerste kwartier viseerden ze twee keer het doelhout. Eerst trapte Gano via de hand van Jakubech tegen de lat, even later had Refaelov een fantasietje in huis, dat beter verdiende dan tegen de paal te eindigen. Kansen creëren, daarin slaagde de thuisploeg nog altijd niet. Het bleef bij dominantie op het middenveld en steriele druk.

Yevheni Makarenko debuteerde voor KV Kortrijk, maar slaagde er niet in om het tij te keren.
Yevheni Makarenko debuteerde voor KV Kortrijk, maar slaagde er niet in om het tij te keren.© BELGA

Voor doelgevaar bleven de bezoekers wel zorgen. Een kwartier voor tijd kon Haroun Kortrijk de doodsteek geven, maar hij kopte van dichtbij onbegrijpelijk over. Kortrijk moest scoren, en leek dat in het slotkwartier ook voluit te gaan beseffen. Het eiste de bal op en drukte de bezoekers helemaal weg. Dan kwam die kans toch, voor Timothy Derijck, maar Seck gooide zich als een gek in de baan van zijn schot. De dreiging bleef, de spanning ook, helaas voor de thuisploeg bleef ook de stand op het scorebord staan, ondanks de zes minuten extra tijd. Geen tweede bekerfinale dus voor KV Kortrijk. Het is Antwerp dat eind maart Club Brugge partij mag geven.

KV Kortrijk: Jakubech, Azouni, Mboyo, Kage (60′ Selemani), Van Der Bruggen (72′ Makarenko), Lepoint (68′ Stojanovic), Moffi, De Sart, D’Haene, Tuta, Derijck.

Antwerp: Bolat, De Laet, Junklerod, Lamkel Zé, Refaelov, Arslanagic, Defour (66′ De Sart), Hoedt (65′ Seck), Benson (73′ Baby), Haroun, Gano.

Doelpunt: 36′ Refaelov 0-1 (pen.).

Gele kaarten: Derijck, Moffi, Baby.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier