Geen amateurvoetbal in Vlaanderen tot en met 25 augustus

© (Foto VDB)
Redactie KW

Voetbal Vlaanderen heeft dinsdag beslist dat alle wedstrijden in de lagere reeksen van het veldvoetbal, minivoetbal en futsal niet mogen doorgaan, minstens tot en met 25 augustus. Dat meldt Sporza en wordt door federatievoorzitter Marc Van Craen bevestigd. “We zijn het onze clubs verplicht om deze beslissing te nemen.”

Het verbod is van kracht voor alle officiële en vriendschappelijke wedstrijden bij volwassenen, zowel mannen als vrouwen, in de amateurcompetities en provinciale reeksen. Aanvankelijk hoopte Voetbal Vlaanderen dat de voetbalclubs in augustus financieel nog iets konden goedmaken met de inkomsten van oefenduels en toernooien, maar de huidige situatie laat voetballen niet toe. Ook in de jeugdreeksen U19 en U21 is het verboden om te voetballen. Tot en met de reeksen onder 17 jaar mogen wedstrijden wel met aanwezigheid van de ouders zelfs, maar toernooien zijn nog steeds uit den boze. Trainingen mogen wel nog, behalve in de provincie Antwerpen.

Het logische gevolg is dat de eerste bekerwedstrijden uitgesteld worden. Bij de mannen gaat het om de eerste vijf speeldagen, bij de vrouwen om de eerste drie rondes. Hoogstwaarschijnlijk zal deze beslissing en die van de Antwerpse gouverneur ook gevolgen hebben voor de competitiestart. Die staat gepland voor begin september, maar wellicht zal ook daar uitstel volgen. Al schuift Voetbal Vlaanderen die beslissing nog even voor zich uit.

Voetbal Vlaanderen had maandag al principieel beslist dat er geen wedstrijden zouden zijn als er geen publiek aanwezig mocht zijn. Nadat het advies van Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) om geen toeschouwers toe te laten bij sportwedstrijden door de Nationale Veiligheidsraad in de wind was geslagen, uitte de minister en andere actoren uit het veld hun ontgoocheling. “De minister vond dat blijkbaar heel belangrijk, maar voor ons is het financieel niet interessant zonder toeschouwers. Er zijn wel de uitgaven, maar zonder publiek is er geen kantineverkoop en dus geen inkomsten. De eerste golf was al ontzettend zwaar, we gaan onze clubs het niet nog zwaarder maken. Voetbal Vlaanderen is het de clubs verplicht om deze beslissing te nemen. En dus gaan we verder dan Weyts’ advies”, licht voorzitter Van Craen toe.

Daarnaast speelde ook de situatie in Antwerpen een rol bij de beslissing. “Dat zorgde voor ongelijkheid in de voorbereiding, want daar mag je niet trainen. En we wilden het risico niet nemen dat Antwerpse ploegen de provinciegrenzen over zoude steken om daar wedstrijden te spelen”, aldus Van Craen. “Onze clubs hebben het nu al zwaar, maar als de Antwerpse spelers ook andere provincies gaan besmetten is dat een groot probleem. Volksgezondheid primeert en spelers beschermen is in het belang van de clubs.”

Tot slot haalt de voorzitter van Voetbal Vlaanderen aan dat ook op lokaal niveau in heel wat gemeenten al werd overgegaan tot verregaande maatregelen en soms zelfs een verbod op wedstrijden. “Er mag niet overal evenveel. Daarom vonden we het nodig om krachtdadig op te treden en een uniforme beslissing te nemen voor heel Vlaanderen. Voor iedereen geldt nu dezelfde regels”, zegt Van Craen. “Bovendien is provinciaal voetbal bij uitstek beleving. Profvoetbal kan je op televisie volgen, maar dat is niet zo bij onze clubs. Fans zijn inherent aan het amateurvoetbal.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier