Freddy Bostoen (68) baat al 50 jaar kantine Eendracht uit: “Ik doe het nog altijd graag”

(foto JT)
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

In tijden waarin vrijwilligers alsmaar schaarser worden, is Freddy Bostoen al meer dan 50 jaar de uitbater van de voetbalkantine van Eendracht Hooglede. Deze opmerkelijke prestatie vierde Freddy uitgebreid met een feest waarop heel wat ex-spelers aanwezig waren. “De dag dat het tegen mijn gedacht is, stop ik ermee, maar nu doe ik het nog veel te graag.”

Freddy (68) is gehuwd met Rosita Meeuws. Het koppel heeft twee kinderen: Joko en Mayko. Freddy werkte eerst 10 jaar bij zetelfabriek Sercu, vervolgens 10 jaar bij Sioen waar ze veiligheidskledij maken en daarna 10 jaar bij isolatiebedrijf Herbelith. Freddy sloot zijn loopbaan af bij de groendienst van de gemeente Hooglede. In 2014 ging hij met pensioen na alweer een periode van 10 jaar. Zijn verhaal achter de toog startte in 1971, destijds nog in de Bruggestraat. “Van een kantine kon je toen echter nog niet spreken, het was eerder een klein kotje met een paar frigo’s in. Een tapinstallatie was er ook niet en stromend water aanvankelijk ook niet. We hadden ook maar één veld en tot acht dagen voor de start van de competitie zaten er koeien op het veld. Toen moesten we alle stront en stenen van het veld verwijderen om het veld speelklaar te krijgen.”

Het was soms lastig om afscheid te nemen van spelers

In 1984 verhuisde Eendracht Hooglede naar de huidige plaats in de Oude Rozebekestraat. Na een aantal jaren kwam er nog een uitbreiding van de kantine. Freddy maakte alles vanop de eerste rij mee en zag ook een aantal evoluties. “Qua bezoekers is het de laatste jaren geen vetpot meer, maar ik zie dat alle ploegen met dit fenomeen te maken krijgen. Vroeger waren we soms met zes bestellers, maar nu lukt het meestal met twee. De donderdagavond blijft wel nog steeds een plezante avond waarbij de spelers vaak blijven plakken en ondertussen een partijtje kaarten.”

Feest na promotie

Zijn jubileum kon Freddy niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Zo’n 150 huidige en ex-spelers van Hooglede waren van de partij om hun favoriete barman nog eens te ontmoeten. “Eigenlijk is het zelfs al 51 jaar, maar door corona werd het feest eventjes uitgesteld. Ik denk dat er weinigen kunnen zeggen dat ze er zo’n carrière hebben opzitten. Ik doe het nog steeds met heel veel plezier. Het is ook fijn dat mijn kleinkinderen ook geregeld al eens meehelpen.” Behalve zijn vele uren achter de toog is Freddy ook nog verantwoordelijk voor de rommelmarkt op zijn wijk Zevekote. Verder heeft hij thuis tal van vogels en op maandag werkt hij als flexijobber bij een marktkramer.

Wat zijn dan de hoogtepunten? “De promoties waren altijd zeer plezant, zeker de feestjes. Het was wel lastig om soms afscheid te nemen van spelers waarmee het erg goed klikte. Volgend seizoen hebben we een goede spelerskern en zouden we kunnen meedoen voor de titel. Dat belooft een erg leuk feestje te worden”, kijkt Freddy al vooruit. Eendracht Hooglede is ook nog op zoek naar uitbaters voor de jeugdkantine op zaterdag. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via de Facebookpagina van de club.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier