Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Cercle Brugge reageert tegen insinuaties sporteconomoon Dejonghe in De Morgen

In De Morgen stond volgende opinie van Dejonghe geschreven naar aanleiding van de fraude en matchfixing in het Belgische voetbal: Eén ding is duidelijk voor hem: overgenomen worden door een rijke Aziaat is niet de weg naar een duurzaam project. "Dat zie je nu al bij Cercle Brugge, Eupen en Moeskroen. Als het parket daar dieper graaft, ligt de volgende bom klaar."

"Dergelijke gratuïteit kunnen we niet accepteren van een KU Leuven professor, die verondersteld wordt de deontologische code te respecteren, die luidt: Our objective is clear: the research at KU Leuven should meet the highest standards and correct scientific behaviour is the norm at KU Leuven", laat Cercle Brugge weten.

Cercle Brugge geeft aan dat ze zowel voor als na de kapitaalsverhoging door AS Monaco, op een correcte en transparante manier werken. Met deze ongefundeerde verklaring berokkent professor Dejonghe imagoschade aan Cercle Brugge. Cercle Brugge beraadt zich dan ook over verdere stappen.

De vereniging verwijst in haar reactie ook naar de wedstrijd die Cercle naar Play Off III verwees. "De onthullingen van de afgelopen week plaatsen de wedstrijd Cercle Brugge - KV Mechelen van 15 maart 2015, op de laatste speeldag van het seizoen 2014-2015, in een nieuw daglicht. Het loont de moeite dat de bevoegde instanties een onderzoek instellen naar het verloop van deze wedstrijd met de gekende dramatische afloop voor Cercle Brugge."

© BELGA
Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Advocaat Bayat: “Hij verzamelde verpakkingen van luxehorloges”

Spelersmakelaar Mogi Bayat is een van de spilfiguren en werd in verdenking gesteld van criminele organisatie en witwassen van geld. "Ik heb hem gezegd dat de strijd nu pas begint", vertelt Bayats advocaat Jean-Philippe Mayence in Le Soir. "Het is als een voetbalwedstrijd die gewonnen moet worden.Hij beseft dat zijn reputatie erg besmeurd is. Het kwaad is geschied, ook al zuiveren de speurders hem in de toekomst. "

Bayat zou ook heel wat dure cadeaus hebben uitgedeeld aan bevriende personen uit de voetbalwereld. De speurders namen verpakkingen van luxehorloges voor een waarde van 8 miljoen euro in beslag. Ook zou hierbij gesjoemeld zijn met de btw. "Het is waar dat mijn cliënt op dit laatste punt misschien niet volledig in orde was, maar met de bedragen van het parket ben ik het niet eens. Mijn cliënt verzamelt al heel zijn leven verpakkingen van luxehorloges. Dat is ook zijn recht."

(Belga)

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Bart Verhaeghe: "Pro League is vragende partij voor wettelijk kader rond makelaars"

Volgens Bart Verhaeghe, Club-voorzitter en vicevoorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond, is de politiek medeverantwoordelijk voor wat er in het Belgische voetbal gebeurt. "De Pro League is al lang vragende partij om het wettelijk kader van de makelaars te regelen", stelt hij aan VTM.

"Het is heel vreemd dat makelaars betaald worden door de tegenpartij. Ze verdedigen een speler en worden betaald door een club. Dat is wettelijk zo geregeld. We hebben al heel vaak aan de politiek initiatief gevraagd om die wetgeving te wijzigen. Er liggen heel veel goede plannen klaar in het Belgische voetbal. De zin en de wil zijn er, we moeten dit momentum aangrijpen."

Ook Marc Coucke, de voorzitter van de Pro League, veroordeelt de wantoestanden scherp.

(Belga)

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Scheidsrechters krijgen psychologische hulp

De scheidsrechters uit de hoogste klassen krijgen psychologische bijstand schrijft Het Nieuwsblad. Ze zijn zwaar aangeslagen door het voetbalschandaal waarbij twee collega's worden beschuldigd van match­fixing. Bart Vertenten zit nog steeds in de cel.

Jef Brouwers, die als sportpsycholoog werkt voor de Voetbalbond zal hen dinsdag vooral wijzen op het belang van hun rol in het voetbal en welk ­gedrag toepasselijk is.

De amateurscheidsrechters kregen dan weer een mail van het Bureau Arbitrage Voetbal Vlaanderen, waarin hen ­gevraagd wordt "sereen en waakzaam te blijven". Gevreesd wordt dat ze nu nog meer dan anders het doelwit zullen zijn van ontevreden supporters.

(Belga)

Maxim Bille
door Maxim Bille

Audit bij Club Brugge brengt geen enkele onregelmatigheid aan het licht

Als reactie op het voetbalschandaal dat twee dagen terug in België losbarstte, liet Club Brugge door bedrijfsrevisor BDO een specifieke doorlichting uitvoeren van de transacties tussen de geviseerde makelaarsvennootschappen en Club Brugge. "Die controle bevestigde dat er bij deze transacties geen onregelmatigheden in de boekhouding van Club Brugge konden worden vastgesteld", meldde de West-Vlaamse club vrijdag.

Club Brugge blijft ook herhalen dat het vragende partij is om aan het onderzoek mee te werken en zo 'volledige duidelijkheid' te scheppen.

(Belga)

Maxim Bille
door Maxim Bille

Vriendin Vertenten reageert aangeslagen: "Levenswerk is kapot"

Scheidsrechter Bart Vertenten reageerde nog niet op zijn inverdenkingstelling in het kader van de operatie 'Propere Handen', zijn vriendin, Hetty Boons uit Marke, deed dat wel, telefonisch aan VTM. "Heel zijn levenswerk, zijn carrière, is kapot, om niets."

"Toen ik hoorde waarom hij opgepakt werd, was ik er redelijk gerust in dat hij hier snel terug thuis zou staan. Maar toen ik dan gisteren de pers zag, escaleerde dat. De beschuldigingen werden steeds zwaarder. Ik viel bijna van mijn stoel."

Volgens Boons was het contact van Vertenten met makelaar Veljkovic volledig onschuldig. "Ze babbelden als voetbalkenners. Daarom manipuleer je nog geen matchen', klinkt het.

"Al die beschuldigingen slaan op niets", zo zegt ze nog.

Donderdag werd Vertenten al samen met zijn collega Delferiere levenslang geschorst door de KBVB.

(Belga)

© (Foto Belga)
Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Ivan Leko: "Ik zal sterker terugkomen"

Kort na de training kwam Ivan Leko plots terug uit het Jan Breydelstadion, waarna hij de pers kort te woord stond. "Jullie hadden me hier vandaag niet verwacht? Ik schrik daarvan. Heel mijn leven al loop ik met mijn hoofd omhoog. Ik ben ook volledig toegewijd aan deze club waarvoor ik me volledig inzet. Dit is mijn plaats."

De 40-jarige Kroaat kwam kort terug op zijn arrestatie. "Ik was echt geschokt. Het was vooral moeilijk voor mijn vrienden en familie. Dit is een belevenis die niemand ooit mag doormaken. Maar ik heb altijd een doel gehad en ken mijn prioriteiten en kan hier met rechte rug staan."

"Of dit mijn imago besmeurd heeft? Ik heb er nog geen besef van. Ik ken ook de omvang niet van de schade. Ik heb twee dagen binnen gezeten. Maar ik zal alleszins terugvechten. Het is een verplichting aan mezelf om hier sterker en beter uit te komen. Ik heb dit alles niet verdiend. Ik weet dat dit moeilijk was, niet enkel voor mijn familie en vrienden, maar ook voor de supporters en de club", zei hij.

Leko wou niet ingaan op de vraag of hij een klacht zal indienen tegen het gerecht.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Ivan Leko valt supporters in de armen

Het leek een doodgewone training op Club Brugge. Ivan Leko nam vrijdag weer over van hulptrainer Rudi Cossey, die woensdag en donderdag de trainingen overnam. Er was wel meer belangstelling dan op andere trainingen.

Een honderdtal supporters daagde op aan het Jan Breydelstadion en volgde de volledige training, die bijna twee uur duurde, volledig mee. Ze toonden daarmee hun vertrouwen in de coach.

Na de training, omstreeks 12.15 uur, ging Leko alleen tot bij de supporters. Hij gaf iedereen een hand en viel bij sommige supporters zelfs even in de armen. Op weg naar het stadion nam hij zelfs nog even de tijd voor enkele selfies met de fans.

© GF
Matthias Feyen
door Matthias Feyen

De Ideale Wereld doet zijn duit in het zakje

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Ivan Leko leidt training Club Brugge

Ivan Leko is wel degelijk bezig de training van Club Brugge te geven. Er was lang onduidelijkheid of hij effectief wel de ploeg zou leiden vrijdag.

Precies om half tien wandelden de spelers van Club Brugge het stadion uit richting het oefenveld, samen met trainer Ivan Leko. Het was lang niet duidelijk of hij effectief de training zou geven, mits het gaat om de laatste training voor het interlandweekend.

Een vijftigtal supporters stond hem op te wachten en onthaalden hem onder luid applaus. Leko zelf oogde vrij ontspannen, draaide rond met zijn fluitje, en zwaaide naar de supporters.

Leko werd woensdag aangehouden in de zaak rond witwaspraktijken in het voetbal en kwam pas donderdagavond vrij. Hij werd wel in verdenking gesteld

© GF
Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Voormalige makelaar van Ivan Leko aangehouden

Dragan Siljanoski, de oud-manager van Club Brugge-trainer Ivan Leko, blijft ook aangehouden door de onderzoeksrechter. Dat nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Siljanoski is echter al sinds februari niet meer de manager van de Club Brugge-trainer, verneemt Belga vrijdagochtend uit goede bron. Leko wordt momenteel gemanaged door Milos Maric

Siljanoski wordt onder meer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en witwaspraktijken. Hij is de tiende persoon die aangehouden blijft op bevel van de onderzoeksrechter.

Siljanoski is een ex-speler van Antwerp. Volgens Het Nieuwsblad is Siljanoski momenteel wel nog de manager van Anderlecht-spits Ivan Santini.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Club Brugge bevestigt vertrouwen in Leko: "Vrijdag staat hij opnieuw op trainingsveld"

Na een open gesprek heeft Club Brugge donderdagavond het vertrouwen in de coach bevestigd. "Uit het gesprek blijkt dat Ivan Leko steeds ter goeder trouw heeft gehandeld", zo laat de landskampioen weten.

"Het ten laste gelegde feit dateert uit 2015 en dient verder onderzocht te worden. Ivan Leko zal hierbij zijn volledige medewerking verlenen zoals de afgelopen twee dagen. Club Brugge ziet geen reden om de vertrouwensrelatie met Ivan Leko als persoon én als trainer te verbreken. Vrijdag vinden de trainingen daarom opnieuw plaats, onder leiding van Ivan Leko", aldus Club.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Ivan Leko beraadt zich over verdere stappen na imagoschade

Ivan Leko, de trainer van Club Brugge, beraadt zich over verdere stappen na de imagoschade die hem de voorbije dagen is berokkend in het onderzoek naar corruptie en matchfixing in het Belgisch voetbal. Dat heeft zijn advocaat Walter Van Steenbrugge donderdagavond verklaard in Terzake op Canvas. Leko is momenteel nog in verdenking gesteld voor witwassen, maar ook van die aantijging blijft volgens Van Steenbrugge niets overeind.

Volgens zijn advocaat werd de trainer van Club Brugge aanvankelijk actieve en passieve corruptie ten laste gelegd, en was er ook sprake van lidmaatschap van een criminele organisatie, maar is daar niets van overgebleven. "Het enige wat nog opklaring vergt, is een betaling uit 2015 - lang voor hij trainer werd van Club Brugge. Hij moet nagaan of een bepaalde geldsom toen werd aangegeven, maar dat kan nooit een zaak zijn van witwassen", aldus Van Steenbrugge.

Hij geeft aan dat zijn cliënt danig geschrokken is van wat hem sinds woensdagmorgen is overkomen, toen hij erg vroeg werd opgepakt. "Hij is in verband gebracht met fraude en matchfixing, maar daar was niks van aan", luidt het. "Toen hij zag welke schade dit heeft berokkend aan zijn familie en aan zijn imago, heeft Ivan Leko me gevraagd hem te helpen. Dit zal allemaal moeten rechtgetrokken worden", aldus Van Steenbrugge, die zich samen met de trainer zal beraden over verdere stappen.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Uitstel in 1B om "rust te laten terugkeren"

In samenspraak met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) besliste de Pro League om de tiende speeldag in de Proximus League (1B) uit te stellen. "Om de rust te laten terugkeren", verklaarde kalendermanager Nils Van Branteghem donderdag.

Het uitstel is een rechtstreeks gevolg van de aantijgingen aan het adres van 1B-club KV Mechelen voor poging tot matchfixing in twee wedstrijden vorig seizoen. Het federaal parket vond indicaties daarvan in een grootschalig onderzoek naar fraude in het Belgisch voetbal.

Belga vernam van goed ingelichte bronnen dat de Pro League vreest voor repercussies van de Mechelse supporters. Die maken hun ongenoegen over het bestuur donderdagavond al kenbaar met een protestactie aan het AFAS-stadion. Bovendien wil de Pro League ook geen rechtsonzekerheid creëren en de integriteit van de competitie beschermen.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Ivan Leko in verdenking gesteld van witwassen

Ivan Leko, de coach van Club Brugge, is in verdenking gesteld wegens witwassen. Dat melden De Standaard en La Libre Belgique. Leko werd intussen alweer vrijgelaten. Hij werd volgens de kranten niet in verdenking gesteld wegens matchfixing of corruptie.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Geen voetbal in 1B dit weekend

De tiende speeldag van komend weekend in eerste klasse B wordt uitgesteld, zo bevestigt de Pro League. "In overleg met de kalendermanager en mits totaal akkoord van de Belgische voetbalbond beslist de Pro League om de eerstkomende speeldag (speeldag 10) van de Proximus League uit te stellen", klinkt het. "De aangepaste kalender zal zo snel mogelijk meegedeeld worden."

KSV Roeselare moet dus niet aan de bak. Normaal speelde de ploeg zaterdagavond thuis tegen Westerlo.

In eerste klasse A is er dit weekend sowieso geen voetbal door de interlandonderbreking.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Club Brugge ontkent betrokkenheid bij financiële of fiscale constructies

Landskampioen Club Brugge ontkent dat het met iemand meewerkt of meegewerkt heeft om welke financiële of fiscale constructie dan ook op te zetten, zo klinkt het donderdagavond in een mededeling van de club.

"Club Brugge vernam vanmiddag uit de persconferentie van het federaal parket dat zij één van de vijf clubs zou zijn die in samenspraak met makelaar D.V. constructies opzette om verdoken commissielonen te betalen. Wij wensen te benadrukken dat Club Brugge op geen enkele manier en met niemand meewerkt of meegewerkt heeft om welke financiële of fiscale constructie dan ook op te zetten. Club Brugge sluit enkel wettelijke overeenkomsten af en doet enkel officiële betalingen conform die overeenkomsten. Club Brugge is vragende partij om mee te werken om volledige duidelijkheid te geven met betrekking tot alle overeenkomsten en vergoedingen met wie dan ook."

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Ivan Leko vrijgelaten door onderzoeksrechter

Club Brugge-trainer Ivan Leko is donderdagnamiddag na zijn verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten. De onderzoeksrechter zou hem geen voorwaarden opgelegd hebben, wat zou betekenen dat de man niet in verdenking werd gesteld.

Leko kwam het gerechtshof in Tongeren samen met zijn advocaat Walter Van Steenbrugge buiten, waarna ze naar de auto van de advocaat wandelden. Noch Leko noch Van Steenbrugge wilde een verklaring afleggen. "We zullen vanavond op de club meer uitleg geven. Je moet begrijpen dat hij nog geëmotioneerd is", zei Van Steenbrugge. "Vanavond geven we tekst en uitleg."

© BELGA
Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Persconferentie over fraudeonderzoek

Bij het onderzoek van het federaal parket naar fraude en corruptie in het Belgisch voetbal zijn in België 29 personen opgepakt. 22 van hen zullen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. In het buitenland werden vier personen opgepakt, tegen twee van hen is een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Dat meldt het federaal parket.

Speurders namen in binnen- en buitenland 3,7 miljoen in beslag, alsook verpakkingen van luxehorloges voor een waarde van 8 miljoen euro.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

"Free Leko"

© Twitter/Thomas Smolders
Maxim Bille
door Maxim Bille

Verhoor Leko nog niet begonnen

Het verhoor van Ivan Leko bij de onderzoeksrechter in Tongeren is nog niet begonnen. Dat is vernomen bij zijn advocaat, Walter Van Steenbrugge. Om 15 uur geeft het federaal parket een persconferentie over de stand van zaken van Operatie Propere Handen.

Maxim Bille
door Maxim Bille

Ook Olivier Myny wordt verhoord

Twee spelers van Waasland-Beveren worden ook verhoord. Naast Davy Roef, wordt ook Zwevegemnaar Olivier Myny ondervraagd. Dat meldt Het Nieuwsblad. Myny voetbalde vorig seizoen nog bij Waasland-Beveren en komt dit seizoen uit voor OH Leuven.

Maxim Bille
door Maxim Bille

Rudi Cossey leidt opnieuw training bij Club Brugge

Ook vandaag was Ivan Leko nog niet aanwezig op de training van Club Brugge. De Kroaat bracht de hele nacht door in de cel en komt op dit moment voor bij de onderzoeksrechter in tongeren.

De training die om 10.30 uur gepland stond, werd dus net zoals gisteren geleid door Rudi Cossey.

© Redactie KW
Maxim Bille
door Maxim Bille

Reactie Club Brugge

Club Brugge neemt geen beslissing en zal ook niet communiceren vooraleer het zijn coach persoonlijk heeft kunnen spreken. Dat zegt woordvoerder Kirsten Willem.

Club-trainer Ivan Leko verschijnt op dit moment voor de onderzoeksrechter in Tongeren.

Maxim Bille
door Maxim Bille

Ivan Leko om 11.30 uur voor onderzoeksrechter

Club-trainer Ivan Leko verschijnt om 11.30 uur voor de onderzoeksrechter in Tongeren. Dat is bevestigd door zijn advocaat, Walter Van Steenbrugge. De raadsman is onderweg naar Tongeren om zijn cliënt bij te staan tijdens het verhoor. Advocaat Van Steenbrugge verwacht dat het verhoor een uur zal duren en gaat ervan uit dat er meteen een beslissing zal volgen over de eventuele verdere aanhouding van de trainer.

"Normaal gezien zou er gisteravond nog een beslissing van de onderzoeksrechter volgen maar toen het verhoor afgelopen was, bleek dat de onderzoeksrechter al naar huis was. Begrijpelijk, die man was al aan het werk sinds 5.15 uur 's morgens. Voor Ivan Leko was het natuurlijk heel zwaar dat hij een nacht in de cel zou moeten doorbrengen. Mijn cliënt heeft nog nooit een politiekantoor van binnenin gezien", zegt Van Steenbrugge.

Hij verwacht dat Ivan Leko straks vrijgelaten zal worden, eventueel onder voorwaarden. "Ivan moet vrij zijn, bij zijn gezin zijn, bij zijn spelers zijn. Wij gaan ons akkoord verklaren met alle mogelijke voorwaarden", klinkt het.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Ivan Leko moet nacht in de cel doorbrengen door capaciteitsproblemen

Club Brugge-coach Ivan Leko heeft een lijst van twintig vragen moeten beantwoorden en zal de nacht in een cel in het gebouw van de federale gerechtelijke politie in Hasselt doorbrengen. Dat heeft zijn advocaat Walter van Steenbrugge gezegd in een verklaring aan de verzamelde pers. Leko verschijnt donderdagmiddag voor de onderzoeksrechter in Tongeren. Die kon Leko vandaag niet meer ondervragen, omdat er zoveel arrestaties in de loop van woensdag zijn gebeurd.

"Ivan Leko heeft een verklaring afgelegd, maar ik denk dat er een capaciteitsprobleem is. Ik denk dat er een capaciteitsprobleem is, omdat er veel mensen gearresteerd zijn. Er is nog geen beslissing genomen", zei advocaat Van Steenbrugge, die ook meteen bevestigde dat hij morgenmiddag zijn cliënt opnieuw zal bijstaan als Leko voor de onderzoeksrechter moet verschijnen.

Leko werd voor dezelfde misdrijven gearresteerd als de anderen mensen in dit dossier. "Hij heeft een twintigtal vragen beantwoord en de politie was heel correct. En Ivan Leko heeft dat goed doorstaan", zei Van Steenbrugge, die morgen een gunstige beslissing verwacht voor de trainer van Club Brugge.

Frederic Vansteenkiste
door Frederic Vansteenkiste

#iedereenwestvlaming: het Belgisch voetbal staat op z'n kop...

© FV
Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Alle personen werden als verdachte verhoord

De personen die woensdag verhoord werden in het grootschalige fraudeonderzoek binnen het Belgisch voetbal, werden allemaal als verdachte en niet als getuige verhoord. Dat meldt sporza.be en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket.

"Alle personen die vandaag door de politie werden meegenomen, werden van hun vrijheid beroofd. Ze gingen niet vrijwillig mee als getuige", stelt het federaal parket. Het parket verwacht donderdag pas te weten of er personen in verdenking gesteld worden door de onderzoeksrechter.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Verhoor van Ivan Leko nog altijd bezig

In de vooravond zijn een drietal Club Brugge-supporters komen postvatten aan het gebouw van de federale gerechtelijke politie (FGP) van Hasselt. Net als de ruim 25 aanwezige journalisten wachten zij op meer nieuws over de verhoren die donderdagavond nog bezig zijn in Hasselt.

Sam Bracke
door Sam Bracke

Supportersfederatie Club Brugge reageert

"Wij wensen onze steun uit te spreken aan onze club en de coach. We hebben het volste vertrouwen in hen", reageren The Blues of F.C. Bruges en Supportersfederatie Club Brugge kort op de feiten.

Laurens Kindt
door Laurens Kindt

800.000 euro in beslag genomen in Servië

Volgens de Servische krant Kurir is bij zes huiszoekingen in de Servische steden Nis en Belgrado in totaal 800.000 euro in beslag genomen. De inbeslagname kadert volgens de krant in operatie Propere Handen. Lees hier meer.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Makelaar Yassine El Ghanassy opgepakt

Naast Mogi Bayat en Dejan Veljkovic is met Karim Mejjati ook een derde makelaar opgepakt. Dat meldt La Dernière Heure. Mejjati vertegenwoordigt onder andere voormalig KV Oostende- en AA Gent-speler Yassine El Ghanassy.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Werd Kortrijk-Moeskroen vervalst?

Tweedeklasser KVC Westerlo diende vorig jaar een klacht in tegen Mogi Bayat wegens wedstrijdfraude. Dat bevestigt voorzitter Herman Wynants, die verder geen commentaar wenst te geven op de zaak.

Westerlo diende vorig jaar bij het federaal parket in Brussel een officiële strafklacht in naar aanleiding van mogelijke wedstrijdvervalsing tijdens de partij Kortrijk-Moeskroen. Moeskroen moest toen van Kortrijk winnen om in de hoogste klasse te blijven en deed dat ook. Door die overwinning degradeerde Westerlo.

Westerlo-voorzitter Wynants bevestigt woensdag dat de klacht gericht was tegen Mogi Bayat. Volgens HLN.be had Bayat op dat moment verschillende spelers van zowel KV Kortrijk als Moeskroen in de portefeuille.

Lees ook: Gerecht onderzoekt redding Moeskroen en spreekt met spelers van KV Kortrijk

© BELGA
Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Van Steenbrugge in Hasselt naar verhoorlokaal geleid

Aan het gebouw van de federale gerechtelijke politie van Hasselt is advocaat Walter Van Steenbrugge kort voor 14 uur naar het verhoorlokaal gebracht waar hij Club Brugge-trainer Ivan Leko zal bijstaan bij zijn ondervraging. Dat heeft Belga ter plaatse vastgesteld.

De raadsman voegde eraan toe dat hij geen idee had in welke hoedanigheid Leko zal verhoord worden.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

KBVB neemt kennis van gerechtelijk onderzoek

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) "heeft kennis genomen" van het gerechtelijk onderzoek dat woensdag bekend raakte en "verschillende actoren binnen het Belgisch voetbal raakt". Dat meldt de KBVB in een persbericht.

"De Koninklijke Belgische Voetbalbond zal - indien gevraagd - vanzelfsprekend bijdragen aan het onderzoek, en dit in alle transparantie", zo klinkt het. "Uit respect voor de lopende procedure zal de KBVB op dit moment geen verdere commentaar geven hieromtrent."

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Zeker twee journalisten verhoord

In het grote fraudeonderzoek in het Belgische voetbal worden ook zeker twee journalisten verhoord. "We hebben voorlopig weet van een regiosportverslaggever van Het Laatste Nieuws en een van het Nieuwsblad die allebei KV Mechelen volgen", zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van Vlaamse Vereniging voor Journalisten. "We gaan ervan uit dat zij gehoord worden als getuige", aldus nog Deltour. Hij betreurt dat in de communicatie van het federaal parket "alles, zowel verdachten als getuigen, op één hoop gegooid wordt". "Het parket had daar iets duidelijker het verschil mogen maken", meent Deltour.

Nog volgens Deltour worden de twee journalisten gehoord vanwege hun contacten met Dejan Veljkovic, die omschreven wordt als de huismakelaar van onder meer KV Mechelen.

"Het zou me sterk verwonderen mochten de journalisten als verdachte verhoord worden", zegt Deltour. "Waarschijnlijk geldt voor hen hetzelfde als voor de scheidsrechters die ook verhoord worden."

De VVJ komt op dit moment niet rechtstreeks tussen bij de verhoren. "We vernemen dat hun redacties hen bijstaan, maar als dat nodig is, dan springen we bij."

Maxim Bille
door Maxim Bille

Reactie KVO

De secretaris en de CEO van KV Oostende, Patrick Orlans, hebben de federale politie ontvangen en te woord gestaan. "We hebben volledig meegewerkt en gaven inzage in enkele documenten", luidt het bij KVO. "De speurders zijn wel vrij snel opnieuw vertrokken en niemand is ondervraagd. We zijn er ook van overtuigd dat er binnen de club niemand betrokken is in deze zaak. Indien nodig zullen we ook blijven meewerken aan het onderzoek in het belang van de sportieve en financiële geloofwaardigheid van het Belgische voetbal."

Maxim Bille
door Maxim Bille

Huiszoeking bij Club Brugge afgerond

Ondertussen zijn de speurders gestopt met hun huiszoeking bij Club Brugge. Ze hebben voor zover geweten niets meegenomen.

© Davy Coghe
Maxim Bille
door Maxim Bille

Huiszoeking bij KVK wel afgerond

Daar stonden speurders vanmorgen om 8 uur aan de deur. Er werden kopieën genomen van alle spelerscontracten die de club afsloot met bemiddeling van de makelaars Bayat en Veljkovic. De club verleende meteen zijn medewerking aan het onderzoek.

Maxim Bille
door Maxim Bille

Huiszoeking bij Club Brugge nog steeds niet afgerond

Het parket is nog steeds bezig met hun onderzoek bij Club Brugge.

© (Foto DC)
Maxim Bille
door Maxim Bille

Reactie Club Brugge

Club Brugge bevestigt dat er deze morgen in het kader van een grootschalig onderzoek van de gerechtelijke politie in het Belgisch voetbal ook een bezoek aan de gang is van het Federaal Parket Tongeren op de kantoren aan het Jan Breydel stadion. "Wij verlenen uiteraard onze volledige medewerking aan het onderzoek. Ivan Leko is vandaag niet op de club en zou ook ondervraagd worden in het kader van hetzelfde onderzoek. Mochten wij verder officieel nieuws vernemen dan delen wij dat."

Maxim Bille
door Maxim Bille

Reactie Joseph Allijns (KVK)

"De contacten met de makelaar die nu geviseerd wordt, hebben wij de voorbije jaren stelselmatig afgebouwd. Wij werken al zeer lang in de structuur van een vennootschap. Bij KV Kortrijk zijn er geen zwarte geldstromen. Alles verloopt bij ons volgens de regels van de kunst. Wij worden ook geregeld gereviseerd. Daar ben ik van overtuigd, wij zijn er bij KV Kortrijk zeer gerust in. Ook ik ben benieuwd naar hoe de zaak verder zal evolueren. Als voetballiefhebber zou het mij pijn doen mocht er inderdaad sprake zijn van matchfixing", zegt voorzitter Joseph Allijns.

© VDB
Maxim Bille
door Maxim Bille

SV Zulte Waregem, Cercle Brugge en KSV Roeselare blijven gespaard

Bij Zulte Waregem werd geen huiszoeking gedaan. Ook bij Cercle Brugge is er niets aan de hand. Dat bevestigt de club. "Geen huiszoeking of wat dan ook. Wij zijn géén betrokken partij."

Ook bij KSV Roeselare uit 1B passeerden de speurders niet.

Maxim Bille
door Maxim Bille

Ook huiszoekingen bij KVK en KVO

Deze morgen heeft de politie ook een huiszoeking gedaan bij KV Kortrijk. Ook daar lopen twee spelers rond die in de portefeuille van Bayat en zijn collega Dejan Veljkovic zitten. KVK-spelers Naderi en Azouni zitten er wel enkel onder bemiddeling van Bayat.

Ook bij KV Oostende kwamen de speurders langs. Communicatieverantwoordelijke Wim Demeyer van KVO bevestigt. "Gerechtelijke speurders hebben zich deze morgen gemeld bij KV Oostende", laat hij weten. "Wij hebben onze volledige medewerking verleend en ze zijn vrij snel vertrokken."

Maxim Bille
door Maxim Bille

Leko niet op training

Opvallend is ook dat Ivan Leko niet kwam opdagen tijdens de training deze morgen. Hij wordt op dit moment ondervraagd in het kader van hetzelfde onderzoek. Dat bevestigt Club Brugge.

Maxim Bille
door Maxim Bille

Zaak-Bayat: huiszoeking bij Club Brugge

Veel informatie over het onderzoek is er op dit moment niet, maar het zou gaan over witwassen en matchfixing. Dat meldt Sporza.

Onder andere bij Club Brugge en Anderlecht zijn huiszoekingen aan de gang. Bayat is namelijk de man die bij beide clubs de transfers regelde.