Fraser Hornby: eerste Schotse voetballer bij KV Kortrijk, die pas sinds twee jaar in de spits speelt

Fraser Hornby hoopt via KV Kortrijk de poort naar de Schotse nationale ploeg open te beuken. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Zijn broer Lewis speelde nog samen met huidig Anderlechtspits Kemar Roofe, zelf voetbalde hij aan de zijde van Rode Duivel Kevin Mirallas, nu actief bij Antwerp. En nog een link met België: het was Yannick Bolasie die hem wees op de moeilijkheidsgraad van de Jupiler Pro League. Maak kennis met Fraser Hornby (20), de eerste Schot in Kortrijkse loondienst, die eigenlijk pas twee jaar geleden zijn positie als middenvelder inruilde voor die van aanvaller.

Fraser Hornby werd geboren in het Engelse Northampton. Maar zijn voornaam verraadt een Schotse link. “Mijn papa is een Schot, die in Glasgow opgroeide, maar al op jonge leeftijd naar Engeland verhuisde. Mijn twee broers Elliot (27) en Lewis (25) hebben een Engelse naam, maar mijn pa wilde dat een van zijn kinderen toch een Schotse naam zou krijgen. En dat werd ik dus, Fraser is een gebruikelijke naam in Schotland.”

Zijn pa is geboren en getogen in Glasgow en is een Celtic-fan. “En ik dus ook”, lacht hij. “De meesten in onze familie verkiezen trouwens Celtic boven de Rangers. Maar de connectie met mijn thuisland gaat verder dan dat. Ik speelde voor de nationale jeugdteams U17, U19 en U21 van Schotland en we gaan in de eindejaarsperiode met de familie vaak terug naar Schotland om samen Kerstmis te vieren. Dat is dan vaak in Edinburgh, dat erg mooi versierd is in die periode van het jaar. En er valt dan altijd van alles te beleven.”

Op 14de naar Everton

Terug naar het voetbal. Fraser Hornby begon op jonge leeftijd te voetballen, in het spoor van zijn vijf jaar oudere broer Lewis. “Zo speelde ik ook altijd samen met oudere gasten. Ook bij de jeugd van Northampton speelde ik altijd in een hogere leeftijdscategorie. Ik werd op die manier gedwongen om steevast op de toppen van mijn tenen te spelen. Dat heeft me geen windeieren gelegd.”

In die mate dat Everton hem op 14-jarige leeftijd inlijfde. Debuteren in de Premier League lukte hem nog niet, maar hij speelde wel een wedstrijd in de groepsfase van de Europa League. Dat was in december 2017, uit bij Apollon Limassol. “Het was de laatste groepsmatch en die was voor geen van beide ploegen nog van tel, want alle twee waren we al uitgeschakeld. Maar we wonnen wel met 0-3 en dat met een pak jongeren in de ploeg. Het was best een leuke ervaring.”

Yannick Bolasie waarschuwde me voor de intensiteit van deze competitie en hij had gelijk

“Vorig seizoen was er interesse voor een uitleenbeurt, maar Everton liet me niet vertrekken. Dit seizoen kreeg ik wel groen licht van de clubleiding. Het was ook hét moment om te vertrekken en ervaring op te doen in een eerste ploeg. Weet je, het is voor jeugdproducten van Engelse clubs almaar moeilijker geworden om door te breken bij de club waar ze opgeleid zijn. Omdat de Premier League nog altijd de meest bekeken en gemediatiseerde competitie ter wereld is, gaat er zoveel geld in om, waardoor clubs steeds vaker spelers van elders aantrekken. Ook daarom wou ik andere oorden opzoeken.”

Kopbalsterk

En dat werd dus België, bij KV Kortrijk. “Nee, ik had voordien nog nooit van Kortrijk gehoord”, lacht Hornby. “Ik wist wel van het bestaan van de Jupiler Pro League af. En toen ik de interesse van KV Kortrijk vernam, heb ik het een en ander opgezocht zoals het clubverleden, wie hier allemaal heeft gespeeld. Na een verhelderend gesprek met trainer Yves Vanderhaeghe, die zijn plannen met mij én het team duidelijk uit de doeken deed, vond ik het een mooie opportuniteit om naar hier te komen.”

Ik polste ook bij Yannick Bolasie (Evertonspeler die vorig seizoen op uitleenbasis bij Anderlecht actief was, red.) over de Jupiler Pro League en hij vertelde dat ik verrast zou zijn over deze competitie. Toen hij bij Anderlecht arriveerde, was ook hij verrast over hoe intens deze competitie is. En na enkele dagen op training bij KVK wist ik al meteen wat hij bedoelde. Het niveau ligt hier hoog, de coach is veeleisend. Ik ben nu nog meer overtuigd dat ik een goede keuze heb gemaakt, hier zal ik opnieuw gechallenged worden.”

Fraser Hornby scoorde in de bekermatch tegen Seraing zijn eerste goal voor KV Kortrijk. (foto Belga)
Fraser Hornby scoorde in de bekermatch tegen Seraing zijn eerste goal voor KV Kortrijk. (foto Belga)© BELGA

Met een grootte van 1,90 meter lijkt kopbalsterkte een troef. Maar er is meer. “Ik speel eigenlijk nog maar twee jaar als diepe spits, voordien stond ik altijd centraal op het middenveld. Ik begon zo bij Northampton en speelde aanvankelijk ook bij Everton op die positie. In die rol probeerde ik al zoveel mogelijk in de zestienmeter van de tegenstander op te duiken, maar pas na mijn achttiende werd ik in een meer aanvallende rol uitgespeeld. In mijn eerste wedstrijd als nummer tien scoorde ik meteen vier keer tegen Stoke City, kort erna lukte ik in mijn eerste match als diepe spits een hattrick tegen Manchester City. Ik ben daarna voorin blijven staan”, lacht hij. “Alleen bij de nationale jeugdteams van Schotland moest ik aanvankelijk weer als middenvelder spelen, maar ondertussen is ook dat gewijzigd. Om maar duidelijk te maken dat ik dus ook goede voeten heb”, knipoogt hij.

Toekomst

Hornby heeft in elk geval nog een mooie carrière voor zich, hij werd recent pas 20 jaar. “Al is dat voor mij geen speciale leeftijd. Voor mij telt alleen voetballen. In de jeugdteams van Everton en de nationale ploeg heb ik al bewezen tot wat ik in staat ben, nu wil ik dit ook tonen op seniorniveau. Dat is mijn grootste uitdaging. Als ik hier bij Kortrijk goed presteer en veel kan scoren, en een constante in mijn prestaties kan leggen, weet ik niet wat er kan volgen. Het kan misschien ook de opstap worden naar de nationale A-ploeg van Schotland.”

Naar de Premier League terugkeren is geen absolute prioriteit, Spanje of Duitsland is ook goed

Voorlopig moet Hornby nog de goals maken bij de Schotse U21. Daarmee prijkt hij in de kwalificaties voor het EK met zes op zes aan kop in de groep. “Tegen San Marino werd het een 2-0-zege, maar vooral onze overwinning in Kroatië was fantastisch. We speelden er echt een briljante wedstrijd, kwamen 1-0 achter, maar zetten dat met twee goals in de laatste tien minuten nog helemaal recht. En dat tegen de favoriet voor groepswinst in onze poule. Of kwalificatie voor het EK realistisch is? Er is geen enkele reden waarom wij er op dat EK niet bij zouden kunnen zijn. Het is een moeilijke groep, maar we hebben ons al getoond, als team. Wij geven nooit op. Ik denk dat er bij de Schotse fans veel hoop rust op de spelers bij de U21, die op de rand van de doorbraak staan.

“Waar ik over vijf jaar wil staan? Daar heb ik nog niet bij stilgestaan. Ik ben niet met zulke zaken bezig. Naar de Premier League terugkeren is geen absolute prioriteit. Ik wil op een zo hoog mogelijk niveau spelen, dat kan best in pakweg Italië, Duitsland of Spanje zijn.”

Gitaar spelen om de gedachten te verzetten

Zoals zoveel jongeren houdt Hornby ervan om op de PlayStation te spelen. “Fifa”, grinnikt hij. “Maar ik speel ook gitaar. Dat doe ik al van jongs af aan. Mijn oudere broers speelden op dat instrument, ik was de jongste en wou gewoon ook doen wat zij deden. Gitaar spelen is ideaal om de gedachten eens te verzetten, al moet ik toegeven dat ik geen topmuzikant ben. (lacht) Mijn broers kunnen dat beter. Of ik dan de beste voetballer van de drie ben? Ik zou dat graag zo willen, maar Lewis kon ook aardig tegen een bal trappen. Op zijn zeventiende speelde hij al een dertigtal profwedstrijden, dat was in de League Two. Het is jammer dat hij daarna geblesseerd raakte (rugproblemen, groeipijnen en tendinitis in zijn beide knieën, red.) en hij uiteindelijk is moeten stoppen. Erg jammer, want hij had enorm veel potentieel om het te maken. Nu geeft Lewis me veel raad. Ik luister ook naar hem, omdat ik weet dat hij een grote voetbalkennis heeft. Hij is ook eerlijk: als het goed is, krijg ik schouderklopjes, maar hij zegt het ook als het niet goed is.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.