Franse investeerders willen met Mandel United zo snel mogelijk naar profvoetbal; gewezen Frans senator Dominique Bailly de nieuwe CEO

Mandel United heeft een nieuwe structuur. Paul Seynaeve (links) wordt opgevolgd door Ravy Truchot als voorzitter. Dominique Bailly (midden) wordt de nieuwe CEO en Mario David blijft sportdirecteur.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Mandel United heeft een nieuwe structuur. Paul Seynaeve (links) wordt opgevolgd door Ravy Truchot als voorzitter. Dominique Bailly (midden) wordt de nieuwe CEO en Mario David blijft sportdirecteur.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Strive Football Group heeft een overeenkomst ondertekend met Mandel United en wordt zo hoofdaandeelhouder van de fusieclub. Met Dominique Bailly, gewezen senator in Frankrijk, is ook al een nieuwe CEO aangesteld. De beheerraadsleden van de vzw blijven ook participeren in de nieuwe nv Mandel United. De nieuwe investeerders zijn trouwens ambitieus en mikken op profvoetbal.

De onderhandelingen waren al langer aan de gang, maar zijn nu ook gefinaliseerd. Strive Football Group investeert in Mandel United dat ook een nieuwe rechtspersoon aanneemt en nv Mandel United wordt. Over de sportieve toekomst – welke ronkende namen de kern komen versterken en waar de licentie zal toelaten dat Mandel United kan voetballen – wordt eerstdaags gecommuniceerd. Maar nu stelde Mandel United al met trots de nieuwe structuur en CEO Dominique Bailly voor.

Lokale verankering

Op woensdag 31 maart werden bij notaris Lagae in Izegem de handtekeningen geplaatst. De in Miami gevestigde Strive Football Group van Ravy Truchot neemt 66,67 procent van de aandelen in de nieuw opgerichte vennootschap nv Mandel United. Het bestaande bestuur van Mandel United blijft eveneens in functie: Mario David (3/8), Paul Seynaeve (2/8), Frederick Verhelst (2/8) en Bob Callens (1/8) verdelen de resterende 33,33 procent van de aandelen. Ravy Truchot wordt aangesteld als voorzitter, Manuel Montevidoni (Strive) en Paul Seynaeve als bestuurders. Paul Seynaeve blijft ook voorzitter van de vzw. Hij zorgt ook mee voor de lokale verankering van de club.

De ambitie van nv Mandel United is om zo snel mogelijk door te groeien naar het niveau van het profvoetbal (1B). Daarnaast zal Mandel United een tweede team op regionaal niveau hebben, vrouwen- en studaxvoetbal verder aanbieden en de jeugdacademie uitbouwen tot het Belgische 5 sterren-Elite Football niveau. “Wij mikken vooral op de kwaliteit van onze jeugdopleiding”, onderstreept Stijn Naessens.

Dominique Bailly, voormalig burgemeester van Orchies en senator in Frankrijk, wordt de nieuwe CEO van de ploeg. Mario David blijft sportdirecteur. Mandel United is volop bezig met het opzetten van de structuur en de staf op sportief vlak en bereidt de licenties voor volgend seizoen voor.

“Met netwerk, knowhow en financiële inbreng van Strive Football Group willen we een nieuwe stap zetten” – Paul Seynaeve

Ravy Truchot, voorzitter van nv Mandel United is duidelijk over de ambities. “De overname van KFC Mandel United versnelt het traject van onze groep om een wereldspeler te worden in voetbalontwikkeling via een innovatieve aanpak. Het doel voor Mandel United is nu om te promoveren naar de Belgische Proximus League (1B) en zijn spelers de beste ontwikkelingskansen te bieden, terwijl de ontwikkeling van lokale partnerschappen met de belangrijkste stakeholders in de regio wordt voortgezet.”

Dominique Bailly, benoemd tot CEO Mandel United: “Mandel United is een sterk concept. Op amateurniveau hebben we al een perfecte en professionele structuur gevonden. De ideale basis voor ons om te bouwen aan een toekomstbestendig professioneel team in een economisch en sportief interessante regio.”

Paul Seynaeve, die het voorzitterschap doorgeeft aan Ravy Truchot: “Dit was de ideale manier om de toekomst van het Izegemse voetbal te bestendigen. Mandel United wilde echt verder professionaliseren. Met de knowhow, het netwerk en de financiële inbreng van Strive Football Group kunnen we uitkijken naar een volgend niveau. Voor mij is dit de ultieme stap na ruim 15 jaar deze mooie club geleid te hebben.”

Omhoog of omlaag

Paul Seynaeve, die via het jeugdbestuur destijds in het hoofdbestuur belandde en er ook voorzitter werd, heeft het voetbal de jongste jaren enorm zien veranderen. “We zijn opgeklommen uit eerste provinciale naar eerste nationale. Bij mijn aanstelling waren er twee ambities: een goede jeugdwerking en promoveren naar bevordering (vierde klasse). Ondertussen heb ik geleerd dat voetballen op het tussenniveau – dus alles tussen profvoetbal en de provinciale reeksen – financieel zeer moeilijk is. Er zijn dus twee opties: omhoog of omlaag. Maar met wat we hier op het vlak van de jeugd neergezet hebben, willen we het liefst omhoog. Maar daarvoor hebben we inderdaad hulp nodig en die komt er van de Strive Football Group.”

Het zal dus afhangen van de licenties waar de eerste ploeg straks gaat spelen. “Eerst nog even benadrukken dat we met ons B-team naar eerste provinciale toe willen groeien. We merkten de jongste jaren dat we ook veel opleidden voor amateurploegen uit de regio. Het zij zo, maar omdat er geen opleidingsvergoedingen worden betaald, pluk je daar de vruchten niet van.”

Ook de burgemeester werd op de hoogte gehouden van de plannen van de voetbalclub. Ook voor de voetballiefhebbers uit de regio heeft Paul Seynaeve nog een boodschap. “We moeten er niet flauw over doen, voor een derby tegen Winkel Sport of een bekermatch tegen KV Oostende lokken we nog eens een vol stadion. Mensen verwachten wel dat je een club trekt, maar komen o zo weinig kijken. Wij hebben met onze beslissing om met Strive in zee te gaan, gekozen voor de continuïteit van de club. Dat leek ons het allerbelangrijkste.”

Wie is wie?

Ravy Truchot (48) is een geboren Fransman die zich al snel in in het Amerikaanse Miami vestigde en daar naam en faam maakte in de technologiewereld. Met het fortuin dat hij daar vergaarde, startte de gepassioneerde voetballiefhebber de Strive Football Group. Hij nam FC Miami over en richtte er een jeugdacademie op. Zijn project viel in de smaak bij PSG en nu doet Strive voor heel het Amerikaanse continent aan opleiding in de zes PSG-academies die de VS ondertussen telt. Ook de failliete Franse club Thonon Evian Grand Genève FC nam Truchot over. In het stadje aan de Franse kant van het Meer van Genève bouwt hij aan een club waarmee hij ook opnieuw profvoetbal beoogt. Ravy Truchot wordt nu ook de nieuwe voorzitter van de nv Mandel United.

Ravy Truchot is de nieuwe voorzitter van Mandel United.© gf
Ravy Truchot is de nieuwe voorzitter van Mandel United.© gf

Dominique Bailly (61) wordt de nieuwe ceo van Mandel United. De man was 30 jaar in de Franse politiek actief, onder meer als burgemeester van het Noord-Franse Orchies en als senator. Hij was ook de man achter een Frans wetsvoorstel dat mogelijk maakt dat privé-investeerders participeren in sportploegen. Als consultant voor de Strive Football Group ging hij op zoek naar een ploeg in België om het consortium van Strive te versterken. KSV Roeselare was een optie, maar toen dat afketste, kwam Mandel in het vizier. Dominique Bailly, die op 30 minuten rijden van Izegem woont, zal de dagelijkse leiding van de club op zich nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier