Frank Buyse schrijft een brief aan voorzitter Club Brugge Bart Verhaeghe

Bart Verhaeghe. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Geachte heer Verhaeghe, beste Bart,

Vooreerst welgemeende felicitaties voor uw derde titel al als voorzitter van Club. De zestiende inmiddels in de geschiedenis van Club Brugge Koninklijke Voetbalvereniging. Precies 100 jaar na de eerste, dat is leuk. In uw eerste jaar als voorzitter, vanaf februari 2011, eindigde Club nog vierde, daarna altijd binnen de eerste drie.

De laatste vijf jaar eindigde blauw-zwart drie keer als kampioen en twee keer als vice-kampioen. Dan mag gezegd worden dat u van onze West-Vlaamse trots met voorsprong de beste club van het land hebt gemaakt. Naar ik begrepen heb, wilt u ook de eerste dubbel sinds 1996 op uw palmares. Zo kennen we u wel, ontembaar ambitieus.

Michel Preud’Homme was de elektroshock die van u een winnaar maakte

Dat speelde die eerste jaren van uw voorzitterschap wel eens tegen u, mag dat ook gezegd worden? U wilde prijzen en liefst zo snel mogelijk! Maar al snel bleek dat Koster, Daum, Leekens, Garrido… niet konden volgen. Waardoor je wel eens tekeer kon gaan.

Toen ik een keer in de krant schreef over de ‘Jekyll & Hyde’ in Bart Verhaeghe, had ik het een tijdje danig verkorven. “Mijn kinderen lezen dat ook…” Maar, dat dient ook gezegd te worden, u bleek niet rancuneus. Zowat een jaar later mocht ik zelfs bij u thuis in Kapelle-op-den-Bos aanschuiven voor een reportage, deze keer voor de ‘atleet’ in Bart Verhaeghe. Het kaderde vast in een soort public relations plan, maar ik vond het wel leuker zo.

Al kregen we later nog een keer ruzie, ik mocht zelfs enige tijd niet binnen op Club wegens ‘te kritisch’. Maar dat had meer met Michel Preud’homme te maken. MPH, vechtmachine par excellence, de elektroshock die van u, Bart de Bouwer, eindelijk een winnaar maakte: in 2015 de beker en in 2016 de eerste titel sinds 11 jaar. Club was vertrokken.

Club heeft nu al een straat voorsprong op de rest in ons land

Maar niet alleen op het veld. Was het die eerste jaren nog wat zoeken om samen met Vincent Mannaert in de gezellige volksclub een moderne managementstructuur, model Bob de Bedrijfsleider, te implementeren, u raakte na die eerste prijzen ook op dat vlak op kruissnelheid.

Club werd afgelopen jaren een ‘brand’, een florissant voetbalbedrijf dat vorige zomer alleen al 24 miljoen euro winst genereerde uit transfers en een media- en entertainmentbedrijf dat een voorbeeld is voor de hele Belgische sportwereld. Resultaat: een budget dat onder uw voorzitterschap evolueerde van 35 miljoen euro naar 100 miljoen euro.

En onderweg nog eens twee titels en een ‘state of the art’ oefencomplex voor de intussen al 135 werknemers. Club heeft nu al een straat voorsprong op de rest in ons land, wat moet dat geven als u met uw club kan intrekken in het zo lang verbeide nieuwe stadion – u blijft Bart de Bouwer natuurlijk? Rustiger in elk geval, succes verzacht de zeden. Nummer drie is al binnen, nogmaals gefeliciteerd.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.