Francky Dury: “Er kan een moment komen dat het op is”

“Nog meer moeilijke vragen op jouw lijstje?” Het recht op antwoord van Francky Dury (63). ‘Zijn’ Essevee, 7 op 30, zit alweer zwaar in de miserie. Nooit eerder was het monument aan de Gaverbeek zo gecontesteerd. Maar, respect, de coach/technisch directeur ontwijkt geen enkele lastige vraag. “Als er binnen de club mensen zouden vinden dat het beter kan, dan moeten ze dat maar tegen Francky Dury zeggen, hé.”

Francky Dury: “Zulte Waregem is een mooi product. Een beetje respect is op zijn plaats.” (foto Belga) © belga

Na de 0-6 tegen Club werd in onze krant het huwelijk Essevee-Dury zwaar in vraag gesteld. Was het na tien jaar niet óp tussen die twee? Zondag was het alweer van dat: een bijna even pijnlijke 3-0 in Oostende. “De mayonaise pakt niet”, zeiden de spelers. “Ik zoek de juiste mayonaise”, knikte de coach. En maandag komt aartsrivaal KV Kortrijk op bezoek.

Dat is het mes op de keel, klonk het nog in Oostende. “Het scherpste mes uit de hele lade”, zei Dury er maar zelf bij. Zou het? De coach zei de laatste weken vaak dat ze deze situatie niet gewoon zijn. Dat klopt niet: sinds 2017 (laatste keer in play-off 1 en winst in de beker) is dit het vierde seizoen op rij dat Essevee een maandenlange sukkelperiode doormaakt. 4 op 33 in 2017-2018, 1 op 27 in 2018-2019, 5 op 30 vorig seizoen. En dit seizoen dus 7 op 30 – meeste goals tegen, slechtste doelpuntensaldo. Dat maakt 12 op 60 in 2020.

Geen coach ter wereld overleeft dat, maar Dury overleeft alles. Tijd om hem zelf alle vragen te stellen over de huwelijksproblemen met Essevee. Zijn eerste verweer: “In 2017-2018 speelden we een behoorlijke campagne in de groepsfase van de Europa League en tegen Genk speelden we de finale om het laatste Europese ticket. En in januari 2020 stonden we dus nog wel zesde en in de halve finales van de bekercompetitie. Zo negatief was het allemaal niet. Luister: negativisme zal nooit de sleutel tot de oplossing zijn. Ik zoek liever de oplossing bij de positivisten. Laat dit jou inspireren voor dit gesprek.”

Ok, dan spelen we maar even de advocaat van de duivel. Elke coach wordt beoordeeld op zijn resultaten. Essevee heeft in heel 2020, nu al 20 competitiematchen, alleen maar kunnen winnen van Waasland-Beveren en Moeskroen.

(fijntjes) “Je bent niet juist. Twéé keer tegen Waasland-Beveren… Het typeert jouw verhaal. Ik zeg je: we zijn nog maar één derde ver in de competitie. En we zijn Larin, De fauw, Mensah en Berahino kwijt.”

Is er verkeerd ingehaald? Te veel van hetzelfde? Seck, Govea, Srarfi, Van Hecke, Marcq, Sissako: veel zesjes, geen achtjes.

“Dat is juist. Er steekt er geen bovenuit, waardoor het elke week zoeken is.”

Met Bianda achterin en Chory voorin kwamen begin oktober wel de gewenste profielen.

“Die jongens hebben nog tijd nodig. Met een balvaste spits als Chory kunnen de anderen makkelijker aansluiten, Berahino was meer een afwerker voor in de zestien. Luister, ik ben een coach die werkt met de spelersgroep die voorhanden is.”

De scoutingscel Caers-Verschelde en ceo Eddy Cordier stelt die nu samen, niet langer de coach/technisch directeur?

“Als je daar antwoorden op wil, moet je dat vragen aan de verantwoordelijken. Het is wat het is. Alleen dit: we wisten dat Salzburg Mensah zou terugnemen. En door Covid-19 konden we de optie op Larin niet lichten. We hadden vorige zomer 7 profielen voorop gesteld, maar die bleken om budgettaire redenen niet haalbaar.”

De perceptie Francky Dury – uitstekende vakman, coach van het jaar 2006 en 2013 – lijkt intussen helemaal verveld.

“Denken dat je een toptrainer bent als je vijftiende staat, is de grootste fout die je kan maken. Ik plaats mij nooit boven mijn groep, ik val nooit spelers aan.”

Mag ik zeggen dat je de afgelopen drie jaar wel tien jaar verouderd lijkt?

(spottend) “Jij bent 60, je ziet er ook almaar ouder uit, hoor. Wie zegt dat ik er vermoeid uitzie, mag hier elke dag vanaf 7.30 uur eens komen kijken. Luister, de dag dat ik het niet meer zie zitten, stop ik ermee. Denk je nu dat ik minder stress heb dan toen we vierde stonden? Het is nu alleen wat meer negatieve stress: we gaan tegen Kortrijk toch weer geen peer krijgen?”

Stel…

“Neen, ik ga niet mee met indien en als.”

Zelf ontslag nemen zou je veel geld kosten. Naar verluidt zelfs 3 miljoen euro. Jouw tienjarig contract van in 2012 werd in 2014 nog verlengd tot juni 2024.

“Heb je mijn contract gelezen, dan? Als je 63 bent en je doet je job niet meer graag, moet je stoppen. Zolang ik de passie voel voor het voetbal en de liefde voor Essevee, zullen veel mensen nodig zijn om mij te overtuigen om iets anders te doen. Maar als de directie weer play-off 1 of Europees voetbal wil spelen en gelooft dat dit met Dury niet mogelijk is, dan zijn we er op een half uur uit. Uit alle gesprekken merk ik 100 procent vertrouwen. Aan tafel, hé.”

Klopt het dat je twee jaar geleden twee keer jouw ontslag hebt aangeboden?

“Je bent blijkbaar goed op de hoogte. Ik zei toen: als ik een hinder ben voor de evolutie van de club, moeten we een oplossing zoeken.”

Eerlijk: een vertrek of ontslag vond ik toén ook de oplossing niet. Terwijl ik na de 0-6 tegen Club wél dacht: tijd voor een frisse wind.

“Dan moet die beslissing maar genomen worden.”

De komst van Timmy Simons en Davy De fauw lijkt eerder een briesje?

“Ze brengen verjonging en ze bieden een meerwaarde. Ze doen dat heel goed. (zucht) Maar ik hoorde en las zaken als: Dury heeft verouderde principes en…”

… geeft elke week dezelfde trainingen.

“Ik lach daarmee. Ik school mij ongelooflijk bij, sta open voor alle wetenschappelijke vernieuwingen. De negativiteit rond mijn persoon zorgt voor een verkeerde perceptie. Waar die vandaan komt, daar heb ik het raden naar. Er is van de club nog niemand op mijn bureau geweest die me zei: coach, dat is verouderd.”

Durft men dat wel? Dury is hier een monument. Sport/Voetbalmagazine had het over een schrikbewind binnen de club.

“Ten eerste: monumenten worden opgetrokken als je overlijdt, er staat hier geen monument. Terecht. Wat dat schrikbewind betreft: daar antwoord ik niet op. Je moet altijd opletten met verhalen van mensen die naar de media lopen. Ik lees die verhalen nauwelijks. Ik weet van waar ze van komen.”

Even afgezien van Essevee: kan een trainerswissel het nodige effect hebben?

“Dat kan, er zijn voorbeelden van goeie trainerswissels. Maar, en ik ga ze je niet noemen, er zijn meer voorbeelden dat een trainerswissel geen succes was.”

Het interview met Arsène Wenger gelezen, vorige week in Humo?

“Neen, waarom?”

Het gaat over zijn ‘zeer pijnlijke en eenzame vechtscheiding’ met Arsenal, na 22 jaar successen.

“Er kán een moment komen dat het op is, daar ben ik zeker van. Ik heb ooit in Londen een voordracht bijgewoond van Wenger. De begeestering en passie waarmee die man sprak over zijn club was fenomenaal.”

Wenger zegt in dat interview: ‘Ik was op het einde nog even gedreven als op de eerste dag. Maar ok, misschien ben ik te lang aangebleven.’

“Nogmaals: als de club mij morgen zegt Francky, we hebben alles geprobeerd, zijn we er op een uur uit. In elk huwelijk scheelt wel eens iets. Maar daar kan aan gewerkt worden. Als er binnen de club mensen zouden vinden dat het beter kan, dan moeten ze dat tegen Francky Dury zeggen, hé. Het zou kunnen dat het, als je ergens heel lang zit, verlopen is. Maar daar moet je ook bij zeggen dat hier de afgelopen twee, drie jaar heel veel verloop was van spelers. Ik heb gekozen voor een project maar de club staat bovenaan, niet Dury. Over de laatste vijftien jaar zijn wij, behalve de G5, de enige club die al die jaren onafgebroken in eerste klasse speelde.”

Maar Zulte Waregem is niet langer ‘the best of the rest’?

“Dat is een hele goeie vraag. Het is wel de ambitie. Als vandaag de BeNe-liga start, moet de vraag zijn: zijn we bij die beste acht clubs? Als we er niet bij zijn, spelen we in de Belgische tweede klasse. Historisch en cijfermatig zijn we er nog altijd bij, vind ik.”

Ook in 2024 nog? Met Dury?

“Daar ben ik echt niet mee bezig. We hebben de laatste tien jaar vijf keer play-off 1 gespeeld en 25 à 30 Europese matchen gespeeld. Zulte Waregem is een mooi product. Een beetje respect is op zijn plaats.”

Is na 7 op 30 top acht nog haalbaar?

“Buiten de G5 en Antwerp en Charleroi is er nog één plaatsje over. Ik hoop vooral dat we voor nieuwjaar de remonte hebben ingezet. Ik wil vergelijken met Wout van Aert. Eenmaal hij de Strade Bianche had gewonnen, was hij vertrokken…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.