#FlashbackFriday – Arne Naudts scoort memorabele goal tegen KV Mechelen: “Een staartploeg heeft een scorende spits nodig”

Arne Naudts viert na zijn goal tegen KV Mechelen op 22 februari 2014. (foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Cercle Brugge staat voor een dubbele confrontatie tegenover KV Mechelen. Wedstrijden die de voorbije anderhalve decennia zowel in de competitie als in de beker heel wat om het lijf hadden. Een overzicht met onder andere Arne Naudts die ooit op Cercles verjaardag voor een historisch doelpunt zorgde.

De match tussen Cercle en KV Mechelen die bij groen-zwart op het netvlies gebrand staat, is de confrontatie op 15 maart 2015 met Bart Vertenten als scheidsrechter, die drie jaar later werd geschorst tijdens de Operatie Propere Handen. Cercle kwam toen comfortabel op 2-0, maar gaf die voorsprong in vier minuten prijs. Het niet vlaggen van een buitenspelgoal had als gevolg de deelname aan PO3 tegen SK Lierse en de uiteindelijke degradatie.

Een jaar eerder gebeurde het tegenovergestelde. Cercle bestond 115 jaar en voor die gelegenheid werd de match tegen KV Mechelen, met Frank Vercauteren als coach, in retrostijl afgewerkt: in historische witte shirts met de bekende groene strook. Junior Kabananga bracht groen-zwart onder leiding van Lorenzo Staelens in minuut 87 bij een 0-2 weer in de match.

Stephen Buyl en Arne Naudts als invaller voor Michael Uchebo klaarden nadien in de toegevoegde tijd de klus. Cercle was zeker van het behoud, Mechelen niet. “Ik herinner mij die goal nog goed”, klinkt de 27-jarige Naudts die bij Cercle vanaf de U14 zijn jeugdopleiding genoot. ”Het was op aangeven van Bart Buysse, ik zette er mijn hoofd tegen en bracht iedereen in extase.”

Niet klaar voor eerste

Als gewezen jeugdinternational en generatiegenoot bij de U18 en U19 van Yannick Carrasco en Dennis Praet hoopte Arne bij groen-zwart op meer speelminuten. “In die tijd had ik misschien niet de kwaliteiten die ik nu wel heb. Ik ben nu meer matuur, en was toen nog niet klaar voor eerste klasse. 1B werd dan het ideale platform. Onder Fred Vanderbiest scoorde ik als supersub toch een aantal goals. Het jaar nadien onder José Riga kwam mijn beste seizoen. Het voetbal was beter, mijn cijfers niet en daar werd ik op afgerekend. Ik moest vertrekken, want er kwam ook de samenwerking met AS Monaco. Er waren meer middelen voorhanden.”

Naudts vergelijkt Cercles inbreng van de eigen jeugd uit zijn periode met die van nu. De uitleenbeurten beschouwt hij als positief. “Ik denk dat je in een ploeg in een reeks lager meer bijleert. Je speelt er voor de knikkers. Dat is beter dan minuten bij de beloften rond te maken. Ik weet niet hoe het niveau nu bij de U21 in eerste klasse is, maar in mijn tijd was het wel opportuun om uitgeleend te worden.”

Arne is nu profvoetballer bij Patro Eisden in eerste nationale en woont samen met zijn vrouw Stephanie en hun twee zoons Maurice (3) en Phillemon (1) in Hechtel-Eksel.

Afstand

Een druk gezinsleven en hij volgt het voetbal van op afstand. Ook Cercle. Als een aanvaller weet hij als geen ander waar hun oplossing ligt. “Ze missen een spits met een neus voor goals. Die kan het verschil maken. Zeker voor een ploeg die het moeilijk heeft. Als je voorin iemand hebt die elke kans tegen de netten prikt, kan je dat als team enorm helpen. Dat is bij een topclub zo, maar bij een staartploeg misschien nog meer nodig. Maar als je dan zo iemand hebt, is die meteen weer weg, begint de zoektocht opnieuw en zit je weer met hetzelfde probleem.”

“Als aanvaller is het je taak om te scoren. Als dat niet lukt en je kunt je ploeg niet helpen, is dat lastig”, vindt Naudts. “Ik ben ondertussen op een leeftijd gekomen dat ik het allemaal kan relativeren. Ik heb wat gas terug moeten nemen. Ik zat zelfs een paar weken op de bank. De voorbije twee weken speel ik opnieuw en heb ik drie keer gescoord. Het kan dus heel snel keren. Het blijft geduldig zijn, hard werken, en dan komt die beloning wel vanzelf. Ik hoop dan ook dat het goed komt voor Cercle. Ze horen thuis in 1A. Het is nu aan hen om dat te bewijzen.”

Stijn Stijnen

Arne scoorde met Patro Eisden twee keer in Heist. Vorig weekend was hij opnieuw matchwinnaar met een doelpunt tegen Visé. “Er is geen investeerder. Het financiële plaatje was misschien niet zo interessant, maar Stijn Stijnen wilde mij er bij en we zagen het niet meteen zitten om te verhuizen. Eisden was de beste optie. De eerste matchen speelde ik wel, maar ik was gewoon niet goed genoeg. Tot nu.”

Stijn Stijnen is geen onbekende in het Brugse. “Hij is een goede trainer, met op de eerste plaats de mentaliteit. Iedereen moet zich voor hem honderd procent geven. Wie dat niet doet, ligt eruit. De trainingen zijn ook heel zwaar, met nadien telkens een loopvorm van bijna een half uur”, besluit Naudts. Hij trekt dit weekend opnieuw naar West-Vlaanderen. Zijn team is als leider in eerste nationale op bezoek bij Mandel United.

Een andere historische uitslag in Cercle – KV Mechelen is 3-2, met opnieuw de redding als inzet, twee seizoenen terug. Onder leiding van Bernd Storck werd toen die historische remontada ingezet met een beslissende goal in het slot van Stef Peeters.

Vorig seizoen werd er opnieuw uitgekeken naar de komst van de Maneblussers, de eerste wedstrijd onder Yves Vanderhaeghe en Thomas Buffel. Van een effect was toen nog geen sprake, 0-1. En de heenmatch werd overigens op een diefje gewonnen, ook al met 2-3 dankzij die omhaal van Thibo Somers.

Croky Cup

Volgende woensdag trekt Cercle in de achtste finales van de Croky Cup naar Achter de kazerne. Vermoedelijk kiest Vanderhaeghe voor spelers die vier dagen eerder tegen hetzelfde Mechelen weinig of niet in actie kwamen. De laatste bekermatch tussen beiden dateert van in 2009, zij het toen met de Heizelfinale als inzet. Cercle onder Glen De Boeck had thuis met 2-1 gewonnen en verloor de terugmatch met dezelfde cijfers. De strafschoppen draaiden uit in het voordeel van KVM uit, door onder andere een misser van Tony Sergeant. Twee jaar eerder zorgde Tom De Sutter er dan voor een heuse one-man-show door vier keer te scoren in goed twintig minuten.

(AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.