https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Femke Schamp is titularis onder de lat bij Club YLA: “Ik droom al van de beker”

Doelvrouw Femke Schamp, hier in actie tegen Standard. (foto VDB) © David Catry | VDB VDB
Redactie KW

Zaterdag volgt de eerste bekeropdracht voor Club YLA, met het maximum van de punten alleen leider in de Scooore Super League. Doelvrouw Femke Schamp (19) en haar ploeggenotes trekken naar reeksgenoot WS Woluwe.

Club YLA zou de kwalificatie voor de volgende ronde van de Beker van België niet mogen mislopen. Woluwe sprokkelde in de reguliere competitie nog maar één punt, blauw-zwart heeft er twaalf. Bovendien won Club op de tweede speeldag met 0-2 in Woluwe, dankzij vroege doelpunten van Marie Minnaert (9’) en Frieke Temmerman (12’). “Ik vermoed dat het een totaal andere wedstrijd wordt”, blikt Femke Schamp (19) vooruit. “Toen kreeg ik nauwelijks werk en had het verschil best wat groter kunnen zijn. Ik heb nog nooit een beker gewonnen. De Belgische Cup wil ik ooit pakken.”

Het is dit seizoen één van de doelen van Club YLA. Femke Schamp is aan haar eerste seizoen als titularis bezig. Vorig seizoen verdedigde Elke Geeraert het Brugse doel. “Voor mezelf had ik bij de start van de voorbereiding op de nieuwe competitie uitgemaakt dat het dit seizoen moest gebeuren”, beweert Schamp. “Ook al ben ik nog altijd maar negentien. Pas net voor de aftrap van onze eerste match tegen Standard kreeg ik van trainer Dennis Moerman te horen dat ik mocht starten. Een mooie kans, die ik met beide handen heb gegrepen.”

Meer richtlijnen

Onder meer in de uitmatch bij Zulte Waregem pakte Schamp uit met een paar cruciale reddingen. Vooral net voor de rust, bij een 0-2-voorsprong, verijdelde ze dat Summer Rogiers de thuisploeg opnieuw in de wedstrijd bracht. “Dat is mijn job”, minimaliseert de Brugse doelvrouw haar aandeel in die vierde opeenvolgende competitiezege. “Onze ploeg ziet er wat anders uit dan vorig seizoen. Heel wat speelsters vertrokken, andere profielen werden aangetrokken. Plus een nieuwe trainer. Het was afwachten wat dat zou geven. Twaalf op twaalf bewijst dat het goed zit. We gaan allemaal met wat meer richtlijnen het veld op. Maar iedereen weet goed wat te doen.”

De prestaties van Schamp, die als veldspeelster begon te voetballen bij Dosko Beveren, ontgingen ook de selectiebonzen in Brussel niet. Vorige week werd de meid uit Beveren-Roeselare opgeroepen voor een oefenmatch met de nationale U23. “Jammer genoeg heb ik moeten afzeggen”, zucht Schamp. “Ik werd ziek, had keel- en hoofdpijn en liet me snel testen op corona. Gelukkig was het resultaat negatief. Ooit de nationale ploeg halen is eveneens een persoonlijke droom. Want het is heel leuk om je land te mogen verdedigen.”

Betere play-off 1

Schamp, in Torhout bezig aan een opleiding tot leerkracht lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie, deed dat al bij de nationale jeugdteams. Bij zowel de U15 (drie selecties, twee caps), U16 (idem) als U17 (15 selecties, 7 caps). Ooit de Red Flames halen, is een ambitie. Maar eerst proberen om met Club YLA een prijs te pakken. “Play-off 1 bereiken is een doel”, benadrukt Schamp. “Halen we dat ticket, dan willen we beter doen dan vorig seizoen. Toen hadden we bij de start van play-off 1 heel veel blessures in de groep en kenden we maar een paar goede momenten. Onder meer tegen landskampioen RSC Anderlecht en Standard.”

(HF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.