Feest in Brugge, Cercle wint met 5-2 tegen Gent

De spelers vierden meteen hun overwinning. © belga
Redactie KW

Groen-zwart demonstreert tegen een slap AA Gent en klimt dankzij die ruime winst naar een voorlopig vierde plaats.

Cercle Brugge won vorig seizoen met het kleinste verschil tegen de Buffalo’s en gaf toen dankzij een doelpunt van Hoggas in de openingsminuut de operatie redding de nodige kleur. Bijna zeven maanden later stonden beide teams opnieuw tegenover elkaar.

Bij Cercle haakte de laatste aanwinst Biancone af na een trap vrijdag op training op de knie. Die zat gezwollen en uit voorzorg bleef de Fransman aan de kant. Ueda en Velkovski waren na de interlandverplichtingen van de voorbije week nog niet voldoende wedstrijdfit en bleven zelfs uit de selectie. Hotic, opgeroepen voor Bosnië-Herzegovina, was er wel bij. Vitinho, de voorbije weken goed op dreef als invaller, mocht een eerste keer in de basis starten. Voor het overige dezelfde tien namen als tijdens de voorbije wedstrijd op Eupen.

Al in de derde minuut op voorsprong

Kanouté bracht groen-zwart al in derde minuut op voorsprong. Cercle zette op rechts een mooie actie op via Musaba, al kreeg die net ervoor wat meeval doordat Mohammadi zijn balcontrole miste. De Nederlandse vleugelspeler vond aan de overzijde Hazard, die behield het overzicht, bediende Kanouté die met een lage schuiver kon scoren.

Hanche-Olsen, die bij Gent zijn debuut maakte, kreeg na een hoekschop een gemeten voorzet op zijn hoofd en meteen stond het 1-1. Cercle kende een felle start, maar verdedigde op die eerste doelrijpe kans van de bezoekers, die het tot dan vooral van afstand schoten moest hebben, opnieuw niet zo secuur.

Onder het applaus in minuut zestien voor Miguel Van Damme mocht Cercle nog eens een aanval opzetten, maar zonder gevaar. Welgeteld 14 minuten later dribbelde Vitinho het Gentse strafschopgebied binnen. Plastoen ging in de fout en Hotic legde de elfmeter buiten bereik van Bolat proper in het hoekje.

Een mooie actie was het van Victor Alexander Da Silva. Groen-zwart haalde Vitinho bij Cruzeiro en de Braziliaan ondertekende in de zomer van 2018 voor vijf seizoenen en voor ruim twee miljoen euro bij groen-zwart. Een doorbraak liet op zich wachten, vorig seizoen werd hij geplaagd door blessures en kwam ook weinig aan spelen toe. Cercle wilde hem zelfs in januari uitlenen. De verdediger stelde zijn geduld niet op de proef en werd door Clement terecht beloond met een basisplaats, zij het wel tegenvoets op de linksachter. Ook op die plek toonde hij zijn aanvallende kwaliteiten.

Geen vervangingen

Na een aangename pot voetbal waren er geen vervangingen bij aanvang van de tweede helft. Bij Gent, volgende donderdag Europees, bleven ze op zoek en daar kon Cercle van profiteren. Bolat kon een trap van Hoggas uit zijn kooi keren, maar Ugbo was goed gevolgd en prikte zijn derde van het seizoen tegen de netten.

Er kroop dan wat nonchalance in het spel van de thuisploeg en dat moet je tegen een ploeg als Gent niet doen. Bukari werd diep gespeeld, Marcelin beging een lichte overtreding, maar voor scheidsrechter Verboomen was dit voldoende om voor strafschop te fluiten. Yaremchuk bracht Gent vanop de stip opnieuw in de match Maar het was Cercle dat een vierde keer kon scoren. Een lage hoekschop van Hazard kwam bij Taraval, die frommelde de bal in de voeten Ugbo die zo zijn vierde van het seizoen kon scoren.

Bollat had meteen daarna nog een knappe save in huis om de vijfde treffer te voorkomen. In de hoekschop die daarop volgde koos Hazard dit keer voor een bal tot bij de tweede paal en daar stond de boomlange Marcelin om binnen te knikken. De jongste uit de Hazardfamilie was vandaag duidelijk in zijn nopjes als aangever. Die goal op de vorige speeldag gaf hem duidelijk vertrouwen. Cercle won verdiend met een ruime 5-2 en klimt voorlopig naar de vierde plaats met vijftien punten.

Opvallend, geen enkele gele kaart en dat typeerde deze match met twee voetballende ploegen. Cercle was wel de meest dominante. De bijna drieduizend aanwezigen konden genieten en kijken nu al uit naar de volgende thuismatch, zaterdag tegen Moeskroen.

(ACR)

Cercle Brugge – KAA Gent 5-2.

Cercle Brugge: Didillon, Decostere, Marcelin, Vitinho (70′ Corryn), Kamouté, Hoggas, Hotic (58′ Da Silva Lopes), Musaba (74′ Vanhoutte), Hazard, Ugbo.

Doelpunten: 3′ Kanouté 1-0, 14′ Hanche-Olsen, 30′ Hotic (pen.) 2-1, 55′ Ugbo 3-1,

64′ Yaremchuk (pen.) 3-2, 77′ Ugbo 4-2, 82′ Marcelin 5-2.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.