Febe Vanhaecke begint aan haar tiende seizoen bij Club YLA

Febe Vanhaecke en Club YLA wonnen zondag met 2-4 bij Metz. (foto MVW)
Bram Vanlerberghe

Zaterdag trapt ook Club YLA het nieuwe seizoen op gang. Dat doen de blauw-zwarte dames op het veld van Eendracht Aalst, dat vorig seizoen kampioen werd in eerste nationale. “We mikken op de top vijf”, stelt Febe Vanhaecke, die aan haar tiende seizoen bij blauw-zwart start.

Bij Club vatten ze het nieuwe seizoen met een goed gevoel aan. “Enkel tegen Ajax hebben we verloren, wat logisch is. Tegen Metz (2-4-zege, red.), een tweedeklasser in Frankrijk, was het zondag anders voetballen. Ze zijn veel harder. Al hebben we ook ons voetje niet teruggetrokken daar. We hebben er ook twee versterkingen bij (Marie Minnaert en Nicky Van den Abbeele van KAA Gent, red.), twee Red Flames. We kijken echt op naar hen en zijn blij dat ze bij ons spelen. Marie is supertechnisch en van Nicky kunnen we veel leren.”

Voor het overige werd de kern bijna volledig samengehouden. Met welke ambities mag de ploeg haar tweede seizoen in de Scooore Super League starten? “We gaan voor de top vijf en willen zo ver mogelijk in de beker geraken”, stelt de verdedigster. “Die beker blijft een doel en hopelijk geraken we verder dan vorig seizoen. Dat is ook belangrijk voor ons.”

Tien ploegen

Intussen werd de Scooore Super League uitgebreid tot tien ploegen. Naast Eendracht Aalst zetten ook SV Zulte Waregem, RSC Charleroi en WS Woluwe de stap naar het hoogste niveau. “Vorig seizoen speelden we drie à vier keer tegen dezelfde ploeg. Dat was echt niet leuk. Met tien ploegen wordt het veel gevarieerder. Hopelijk mag de competitie nog verder uitgebreid worden. Bijna al die ploegen die erbij kwamen, hebben zich ook goed versterkt. Het wordt een mooi seizoen.”

De wedstrijden worden straks ook live uitgezonden. Eindelijk. “Om de twee weken wordt er een wedstrijd live getoond. Ik vind wel dat we dat verdienen en dat we nu meer gewaardeerd worden. Hopelijk komen er zo meer supporters naar ons kijken. De waardering was de voorbije jaren wel al gegroeid. We horen vaak, als mensen komen supporteren, dat ze aangenaam verrast zijn. Wij zullen niet op de grond liggen bleiten na een duel.” (lacht)

Tiende seizoen

Voor Febe Vanhaecke wordt het straks haar tiende seizoen bij Club. De 25-jarige Gistelse maakte de opmars mee uit de lagere nationale reeksen en proefde in het verleden zelfs nog eens van de BeNe League. “Het is vlug gegaan. Ik had het niet zo vlug verwacht, al had ik altijd wel gehoopt dat we in de Scooore Super League zouden spelen. In de BeNe League heb ik nog tegen FC Twente en OH Leuven gespeeld.”

Ook naast het veld onderging Club YLA een heuse metamorfose: nieuwe naam, nieuwe merchandising, gebruik van het Belfius Basecamp in Westkapelle en exposure op de sociale media, onder meer met een TikTok-kanaal.

TikTok-filmpjes

“Het is super dat we in het Belfius Basecamp terechtkunnen. We hebben nu ook een socialemediateam dat ondersteund wordt door het Club Media House. Zo kunnen we ook bekender worden. Die TikTok-filmpjes bedenken we met de hele groep. Die sturen we dan door naar de social host van Club Media House. Vorige week maandag was er fotoshoot voor Eleven Sports en dan hebben we ook voor het eerst onze nieuwe truitjes gedragen. Meteen hebben we ook enkele filmpjes opgenomen.”

Ook over de vernieuwde merchandising is Febe, die met Donc een eigen kledinglijn heeft, zeer te spreken. “Intussen heb ik drie jaar mijn eigen kledinglijn. Ik ben modebewust en ik vind het dan ook leuk om mijn eigen kledij te ontwerpen en te zien dat de mensen dat dan dragen. Maar alles wordt nu wel moeilijker te combineren met het werk en het voetbal. Intussen trainen we al viermaal per week en volgend jaar zal dat waarschijnlijk nog meer worden”, besluit het blauw-zwarte boegbeeld dat nog lang de kleuren van Club hoopt te verdedigen. “Je weet nooit wat de toekomst brengt, maar mijn hart ligt bij Club Brugge.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier