FC Gullegem gaat op zoek naar punten in Harelbeke: “Moeilijke opdracht, maar we hoeven niemand te vrezen”

RC Harelbeke : Bruno Dervaux (foto VDB) © VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Redactie KW

In tweede nationale staat zaterdag met RC Harelbeke FC Gullegem een pittig burenduel op het programma. “Gullegem staat sterk onder hun waarde geklasseerd”, is Bruno Derveaux (RC Harelbeke) op zijn hoede. “We moeten scherper zijn in de zone van de waarheid”, klinkt het dan weer bij collega Jordi Lemiengre (FC Gullegem). Voor de T1 van Harelbeke Bruno Derveaux, die een rijk verleden heeft bij Gullegem, wordt het sowieso een speciale partij.

“Ondanks het gelijkspel, toch tevreden over de inzet tegen Westhoek?”, herhaalt Bruno Derveaux de vraag. “Ik kon dit jaar, zelfs met die heel zware nederlaag op Oostkamp, nog nooit ontevreden zijn over de inzet. Ik kon nooit mijn spelers een gebrek aan mentaliteit verwijten, gelukkig maar. In vergelijking met vorig seizoen, ging de bal wel ietsje minder gemakkelijk binnen en ook verdedigend, met het wegvallen van Kenny Vandamme, zijn we mogelijks iets kwetsbaarder. Het duurde wel enkele weken om het juiste recept te vinden om dat hiaat op te lossen. Eén keer werden we overklast op kwaliteit, maar nog niet op mentaliteit. Dat stemt mij nog altijd zeer hoopvol. Bovendien is de reeks dit seizoen heel wat sterker dan vorig seizoen.”

“Vroeger moest je met drie gele kaarten één speeldag aan de kant blijven. We spelen nu met vier ploegen meer en het blijft drie kaarten vòòr één speeldag. Er is ook totaal geen marge meer voor een een inhaalmatch of een vrij weekend. Het zal allemaal met midweekmatchen moeten gebeuren. Vooral voor clubs met een smallere kern, zoals wij, kan dat nefast zijn.”

Veel kwaliteit

“Over Gullegem kan ik duidelijk zijn: die staan sterk onder hun waarde geklasseerd. Zij hebben heel veel kwaliteit lopen. Vroeg of laat vertrekt die trein daar – net zoals Oudenaarde vorig seizoen – alleen. Ik wil dat hun trein maar vertrekt nà de match tegen Harelbeke. Wij gaan proberen de drie punten thuis te houden.”

Ik kon nog nooit winnen van Gullegem, het wordt eens tijd

“Gullegem is inderdaad iets speciaal voor mij. Ik ben opgegroeid in Gullegem. Mijn ouderlijke thuis was daar. Ik voetbalde als kleine jongen bij SK Gullegem, toen nog met hun voorzitter André Vantomme, een man met bijzonder veel uitstraling. Ik doorliep er alle jeugdrangen, maar was niet sterk genoeg voor de eerste ploeg. Tegen de fusie met Wevelgem, was ik er al niet meer bij. Mijn jeugdvrienden zijn wél allemaal Gullegemnaars. Toen ze opnieuw startten, kreeg ik zelfs een aanbod om daar trainer te worden. Alles was in kannen en kruiken, maar plots brak men, om welke reden dan ook, zijn woord. Geen sant in eigen land zeker? Nu, het supporterslokaal van Gullegem, (De Gouden Bank, red.), frequenteer ik nog geregeld. Uiteraard kennen wij de ex- Harelbekespelers Viktor Notebaert en Indy Vancraeyveldt bijzonder goed. Ik voel mij uitermate goed bij RC Harelbeke, laat dat duidelijk zijn. Ik kon nog nooit winnen van Gullegem, het wordt eens tijd.”

Geen geslaagde start

FC Gullegem, dat in het tussenseizoen zijn kern wist te behouden, kwam met kersverse T1 Jordi Lemiengre met realistische verwachtingen aan de aftrap van het nieuwe seizoen. Ondanks de rood-witten tegen Jong Cercle een 2-0 voorsprong in het slot alsnog uit handen gaf, zich met een gelijkspel moest tevreden stellen, kon Gullegem op een sterke collectieve prestatie terugblikken. Maar uitgezonderd een 3-1-zege tegen Dikkelvenne en vier gelijke spelen is de balans te mager om van een geslaagde start te spreken. “Allicht moeten de spelers zich nog aanpassen aan mijn manier van werken en spelen”, reageert T1 Jordi Lemiengre. “Eenmaal de puzzel in elkaar valt, ben ik er zeker van dat er ons nog mooie tijden te wachten staan. Momenteel gaat het nog te veel met ups en downs. En bovenal, we moeten scherper zijn in de zone van de waarheid. Voetbal draait nu eenmaal rond doelpunten scoren.”

Meer dan ooit snakt Gullegem naar die tweede zege. “Met de verplaatsing naar Harelbeke wacht ons een moeilijke opdracht”, voorspelt Jordi Lemiengre. “Ik heb de paars-witte Ratten aan het werk gezien tegen Torhout. Ikweet dat mijn Harelbeekse collega over een stevig geheel beschikt die vanuit een snelle omschakeling telkens voor gevaar zorgt. Maar op ons best hoeven we niemand te vrezen.”

FC Gullegem behield zijn kern en versterkte die met enkele gerichte transfers. Maar blijkbaar wil de mayonaise (nog) niet plakken. “Dat is slechts een kwestie van tijd, beweert Jordi Lemiengre. “Kwaliteit is er voldoende voorhanden. Maar wegens een bredere kern en de concurrentie die daarmee gepaard gaat, gaan sommige jongens gebukt onder de stress. Ze spelen blijkbaar met een rugzak op. Als het voetballend niet gaat, moeten we een vuist maken. Soms zijn mijn spelers nog veel te braaf voor zichzelf en hun ploegmaats. Er mag als eens gevloekt worden op het veld”, besluit Jordi Lemiengre.

Zaterdag 22 oktober om 18 uur: RC Harelbeke-FC Gullegem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.