Het Belgische voetbalschandaal dat de voorbije tien dagen door ons land woekerde, heeft nu al een zware tol geëist. Onder meer Sébastien Delferière en Bart Vertenten, die aanzien werden als de twee beste scheidsrechters van dit land, zijn in een zware storm beland. Matchfixing lijkt daarbij het sleutelwoord. Ex-topscheidsrechter Geert Barbry (48) zag tien jaar geleden de jonge Delferière opkomen en is gedegouteerd. “Ik vrees dat de impact van dit schandaal niet te voorspellen is. Vooral voor de arbitrage dreigt een enorme kaakslag.”
“Ik ben verrast én verbouwereerd. Gedegouteerd zelfs. Dit had ik nooit verwacht. Ik hoop dat dit enkel een nare droom is en dat Delferière en Vertenten niet schuldig zijn. Let wel: zolang hun schuld niet bewezen is, zijn ze voor mij wel onschuldig. Maar we moeten eerlijk zijn: het ziet er niet goed uit voor hen.”
“Ik ben echt heel nieuwsgierig naar wat in de verslagen van die degradatiematchen van vorig seizoen staat”
Aan het woord is Geert Barbry, die zelf bijna een kwarteeuw als scheidsrechter actief was. In het seizoen 1990-1991 debuteerde de Torhoutenaar in de provinciale reeksen. Na een blitzcarrière in de provincie volgde in het seizoen 1996-1997 de promotie naar nationale (bevordering) en vanaf 2002 de overstap naar het betaald voetbal. In februari 2006 floot Barbry zijn eerste match ooit in eerste nationale, tussen Westerlo en Moeskroen. Barbry weet dus waarover hij spreekt en ziet de toekomst somber tegemoet. “Ik vrees dat de impact van zo’n schandaal niet te voorspellen is, maar er dreigt vooral een enorme kaakslag voor de arbitrage. Op alle niveaus, hé. Bij elke mogelijke discussie zal de buitenwereld de scheidsrechter in kwestie met de vinger wijzen. Die zal de pineut zijn. Doodjammer, want 99,9 procent van de scheidsrechters oefent zijn taak correct uit. Maar het vertrouwen is enorm geschaad en er zullen maatregelen nodig zijn om dat terug te winnen.”
Hoe is zoiets eigenlijk kunnen gebeuren?
Barbry: “Voor mij is er in eerste instantie een structureel probleem. Toen ik zelf nog als scheidsrechter actief was, heb ik daarvoor zelf op de barricades gestaan. Ik was degene die zijn nek uitstak. Daar stond en sta ik ook voor bekend: ik ga recht door zee en zeg waarop het staat. En daarom ben ik tien jaar geleden een proces begonnen. Ten eerste om de leeftijdsgrens af te schaffen, ten tweede om een beter statuut voor de scheidsrechter te krijgen en ten derde omwille van de subjectiviteit van de verslagen.”
“Met succes, want de leeftijdsgrens hebben ze afgeschaft. Daardoor kon iemand als Johan Verbist, nu scheidsrechtersbaas, op zijn 50ste nog de bekerfinale fluiten. Het statuut is verbeterd en heeft geleid tot semiprofessionele scheidsrechters. Maar jammer genoeg zijn er nog altijd zaken niet aangepast. Aan heilige huisjes wordt niet vlug geraakt, hé. Ik ben altijd voorstander van een onafhankelijke scheidsrechterscommissie geweest. De leden van de scheidsrechterscommissie worden nu jaarlijks benoemd door het Uitvoerend Comité, dat ook de taak heeft om de internationale scheidsrechters te kiezen. David Delferière is de ondervoorzitter van het Uitvoerend Comité. Hij benoemt de mensen die zijn zoon Sébastien moeten beoordelen. Een zoon die dan ook nog eens internationaal mag fluiten. Ik vind dat niet verenigbaar.”
Hoe kon zoiets met Vertenten gebeuren zonder dat iemand iets opgemerkt heeft?
Barbry: “Op elke wedstrijd is er een nazichter, iemand uit de scheidsrechterscommissie, aanwezig om een verslag op te maken. Wel, ik ben echt nieuwsgierig naar wat er in de verslagen van de twee degradatiematchen van vorig seizoen, Antwerp-Eupen en Standard-KV Mechelen, staat. Ik heb ook de beelden gezien, hé. Die zogenaamde penaltyfout van Eupen, dat was zeker één meter buiten het strafschopgebied! Staat die spelfase vermeld in het verslag en zo ja, heeft de scheidsrechter een negatieve quotering gekregen? De ref heeft hier door dat deze fase immers duidelijk het resultaat beïnvloed. Als dat niet vermeld staat, stel ik me, net als vele duizenden supporters, vragen bij de objectiviteit van dat verslag.”
Vertentens advocaat Hans Rieder schreeuwt intussen van de daken dat in dat verslag staat dat de strafschop er kwam op aangeven van de lijnrechter.
Barbry: “De ref heeft altijd de eindverantwoordelijkheid. Op de beelden is duidelijk te zien dat Vertenten op amper tien, vijftien meter afstand stond, meteen voor strafschop floot en pas daarna naar de lijnrechter liep. Ik zag enkel de beelden en las het verslag niet, dus kan ik niet oordelen wat er echt in dat verslag staat.”
Opmerkelijk: als land doen we met onze arbiters internationaal niet meer mee. Is er een link met het recente schandaal?
Barbry: “Er zijn twee opties om je vraag te beantwoorden. Eén: we kunnen niet genoeg lobbyen op Europees of wereldvlak. Twee: de scheidsrechters die bij ons aan de top staan, zijn niet goed genoeg en misschien zijn er anderen die die plaatsen moeten bekleden. De kern van de zaak is: hoe komt dat? Volgens mij ligt het aan de subjectiviteit van de nazichter. Zorg dus voor een aparte cel van mensen die de refs opleiden en een aparte cel die hen beoordeelt. En dat samen moet je ook nog eens loskoppelen van de voetbalbond.”
“David Delferière is de ondervoorzitter van het Uitvoerend Comité. Hij benoemt de mensen die zijn zoon beoordelen”
“Ik vind ook dat een scheidsrechter enkel op spelfouten en spelfeiten mag worden beoordeeld. Niet op randzaken: op het feit dat hij goed kan lopen, dat hij een krachtig fluitsignaal heeft, dat hij een goeie manier heeft waarop hij rood of geel trekt, dat zijn broekje niet te veel spant… Dat hoort voor mij allemaal thuis bij de aanbevelingen, die je er na afloop kunt bij vertellen en noteren. De stijl van de arbiter mag geen invloed hebben op de beoordeling. Alleen de spelfouten en spelfeiten tellen voor mij. En voor elke supporter. Die wil gewoon dat de scheidsrechter die op het veld staat op de juiste manier het spel beoordeelt. Weet je, als ik nu naar een wedstrijd kijk – dit weekend ga ik bijvoorbeeld live naar West Ham tegen Tottenham in de Premier League – kan ik in één minuut oordelen of de scheids goed of slecht heeft gefloten. Op basis van de feiten én fouten. En dan kun je hem nadien nog een paar praktische tips meegeven: fluit wat harder, loop iets meer diagonaal…”
Waarom ben jij geen nazichter?
Barbry: “Ik heb mezelf nooit kandidaat gesteld, maar dat moet ook niet. Meestal word je gevraagd. Ik denk dat ik er nochtans het profiel voor heb. Een pedagogisch diploma, een trainersdiploma (trainer B) en meer dan 600 wedstrijden ervaring. Ik denk dus wel dat ik iets zou kunnen bijbrengen. Maar ik vrees dat mijn rechtszaak van indertijd daar voor iets tussen zit. Ik zeg graag mijn mening en ben recht voor de raap. Ik denk dat zowel Johan Verbist als Luc Matthys (scheidsrechtersbaas in West-Vlaanderen, red.) niet zitten te wachten op iemand die een meerwaarde kan bieden, maar wel zijn mening durft te zeggen. Zij hebben liever meelopers.”
“Wat als ik de kans zou krijgen? Ik zou het zeker overwegen, omdat ik overtuigd ben dat ik iets kan bijbrengen. Maar dan zouden er wel enkele structurele zaken aangepast worden en enkele voorwaarden ingevuld worden.”
Hoe zie jij de toekomst voor Delferière en Vertenten?
Barbry: “Over hun niveau dat ze als scheidsrechter halen, zal ik me niet uitspreken, omdat ik de verslagen niet lees. Je moet weten: toen ik nog actief was, heb ik de jonge Delferière weten opkomen. Ik floot al even in eerste nationale en hij was de nieuweling. We hebben zo nog enkele stages in Knokke samen meegemaakt.”
“Ik hoop dat ze onschuldig zijn, maar als dat niet zo is, vrees ik het ergste. Zij zullen de enige twee zijn die buitenspel gezet worden, hé. Het zou onvermijdelijk het einde van hun carrière als scheidsrechter betekenen. Al die andere betrokkenen – managers, spelers, makelaars – zullen misschien wel gestraft worden, maar als hun straf voorbij is, zullen zij weer aan de bak komen. Misschien moeten ze daar zelfs niet op wachten. Herinner je je nog de zaak-Ye? Paul Put was al trainer in Afrika, hé. Neen, de twee sukkelaars zullen Delferière en Vertenten zijn. Jammer, maar zo gaat dat nu eenmaal in deze wereld.”
Hoe zie jij de toekomst voor de Belgische arbitrage?
Barbry: “De intrede van de VAR is een positieve ontwikkeling, maar als je het vertrouwen van de mensen wil terugwinnen, zal er meer nodig zijn. Met een VAR is er nu ook nog vaak discussie. Neen, er moet op alle niveaus iets gebeuren. Om te beginnen een onafhankelijke scheidsrechterscommissie. Daarnaast moeten sommige mensen een stap opzij durven zetten. De positie van David Delferière in het Uitvoerend Comité is onhoudbaar, wat er ook met zijn zoon gebeurt. Ik pleit er ook voor om mandaten in tijd te beperken. Drie keer vier jaar maakt twaalf, dat zou ideaal zijn. Een scheidsrechter die op zijn 48ste stopt, kan tot zijn 60ste actief blijven. Maar nu zijn er vijf, zes mensen die al 20 jaar in het Comité zitten. Het voetbal is enorm geëvolueerd, dus moet er regelmatig vernieuwing komen.”
“Ik pleit er ook voor om mandaten in tijd te beperken. Drie keer vier jaar maakt twaalf, dat zou ideaal zijn. Maar nu zijn er vijf, zes mensen die al 20 jaar in het Comité zitten”
“Om dat allemaal te bereiken, heb je echter mannen nodig met ballen aan hun lijf. Ja, ik denk dan aan de Couckes en Verhaeghes van deze wereld. Laat ons hopen. Ik moet ook eerlijk toegeven dat Johan Verbist, sinds hij in 2015 de nieuwe scheidsrechtersbaas werd, al enkele goede beslissing genomen heeft. Ik heb er vertrouwen in dat hij nog meer juiste veranderingen kan doorvoeren. Maar evident is dat niet. Als je in zo’n functie komt en er zijn er daar vijf die daar al 20 jaar het hoge woord voeren, moet je in het begin altijd braaf ja knikken. Die beperking in mandaten zou dus een heel grote stap in de goede richting zijn. Laat die mensen na hun twaalf jaar nog levenslang gratis naar het voetbal gaan vanwege hun staat van verdienste en ze zullen ook content zijn.”
‘Operatie Propere Handen’ reikt tot in West-Vlaanderen p>
1. Ivan Leko is gewoon weer Club-trainer en heeft niks aan heldenstatus ingeboet p>
Ivan Leko stond vorige vrijdag alweer voor zijn spelersgroep en werd bejubeld door de Club-fans. Hem hangt enkel een beschuldiging voor witwassen boven het hoofd. Afwachten wat het onderzoek zal uitwijzen, maar intussen gaat Leko onverdroten verder. Door het interlandbreak stonden de schijnwerpers vorig weekend niet op de Jupiler League gericht, vanaf vrijdag wordt dat anders. Club neemt het dan op tegen Waasland-Beveren, dat ook in het middelpunt van het schandaal zit. Enkele bestuursleden werden al opgepakt voor verhoor. Donderdag was er de persbabbel van coach Leko. “Er worden enkel vragen over de match tegen Waasland beantwoord”, luidde de slotzin van de uitnodiging. p>
2. Olivier Myny bekent benaderd te zijn, maar ontkent betrokkenheid bij matchfixing p>
Ook Olivier Myny raakte in het vizier van de speurders. De Zwevegemnaar speelt nu bij OH Leuven, maar maakte vorig jaar nog deel uit van Waasland-Beveren. De rechtsbuiten, die via de jeugdopleiding van SV Zulte Waregem en een seizoen KSV Roeselare bij de Wase eersteklasser terechtkwam, stond vorig jaar op de laatste speeldag van reguliere competitie in de basis tegen KV Mechelen. Hij werd in die bewuste wedstrijd na 65 minuten naar de kant gehaald. De 2-0-eindstand stond toen al op het bord. Voor KVM bleek dat, na het wonder in Eupen-Moeskroen, niet voldoende. Myny beweert dat hij via zijn entourage benaderd werd. In zijn entourage bevindt zich zijn makelaar Thomas Troch, die met zijn vennoot Walter Mortelmans heel wat spelers van de geviseerde clubs Waasland-Beveren en KV Mechelen in zijn portefeuille heeft. Bruggeling en oud-voetballer Troch staat ook onder meer Laurent Depoitre, Sander Coopman en Miguel Van Damme als manager bij. Hij werd eveneens ondervraagd en is nu vrij met voorwaarden, Myny zonder voorwaarden. p>
3. West-Vlaamse vriendin (met een palmares) blijft toeverlaat voor Bart Vertenten p>
Terwijl Sébastien Delferière weer op vrije voeten is, zit Bart Vertenten nog in de cel. Zijn verloofde Hetty Boons schreeuwde al herhaaldelijk zijn onschuld uit. Vertenten, van beroep radioloog, liep ooit stage in AZ Delta in Roeselare en is nu aan de slag in UZ in Jette. Zijn vriendin is een echte West-Vlaamse. Ze is van Marke afkomstig, liep school in Kortrijk en speelde volleybal bij CVK Wevelgem. Ze was op haar 15de al finaliste bij Top Mannequin in Roeselare, won dankzij haar mooie billen een wedstrijd van ondergoedmerk Sloggi en sierde zo billboards over het hele land. Later waagde ze zich aan boksen en loopwedstrijden. Zo liep ze onlangs de halve marathon van Kuurne in 1u.29’39”. En om haar palmares compleet te maken: ooit werd ze Belgisch kampioene savatteschieten in Bissegem met een shot van ruim 24 meter. p>
p>
Eerste klasse A
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier