Ex-technisch directeur van KSV Roeselare veroordeeld tot zes jaar cel in zedenzaak

© iStock
© iStock
Bron: Belga

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft ex-voetbaltrainer Jolan F. (25) uit Berchem veroordeeld tot zes jaar cel en vijf jaar terbeschikkingstelling. De twintiger, die vorige zomer nog even sportief directeur was bij het intussen failliete KSV Roeselare, had jonge voetballers benaderd en hen een contract bij topclubs beloofd in ruil voor seksuele gunsten. Er is sprake van een vijftiental slachtoffers.

Voor Jolan F. sportief directeur werd bij KSV Roeselare was hij trainer bij verschillende voetbalclubs. Een functie waarvan hij danig misbruik had gemaakt. Hij benaderde verschillende spelers met de belofte dat hij hun voetbaldromen kon waarmaken door hen een profcontract te bezorgen. Maar daar moest wel iets tegenover staan.

In juni 2020 volgde de eerste klacht tegen Jolan F. Na uitlezing van zijn gsm en laptop kwamen nog meer slachtoffers in beeld, want hij benaderde hen het liefst via sociale media. Naast profcontracten bood hij jongens ook een Playstation, gsm of geld aan in ruil voor een kus of aanrakingen.

Emotionele impact

Jolan F. stond terecht voor aanranding, het verkrijgen van ontucht van een minderjarige door overhandiging van een voordeel, grooming, cyberlokking en seksuele belaging. Er was in het strafdossier sprake van zeventien slachtoffers tussen 13 en 18 jaar. Het openbaar ministerie had zestien jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling gevorderd.

De rechtbank sprak hem woensdag voor één feit van seksuele belaging vrij en vond alle andere tenlasteleggingen bewezen. “De feiten zijn totaal verwerpelijk. Met grootspraak over zijn eigen positie in de voetbalwereld en met beloftes over een carrière in het profvoetbal overhaalde hij kwetsbare jongeren tot het stellen van seksuele handelingen of deed hij hier talloze voorstellen toe. Hij kreeg hen op die manier in zijn greep en misbruikte hen om zijn eigen seksuele lusten te bevredigen zonder stil te staan bij de emotionele impact op zijn slachtoffers.”

Zelfbeeld

Uit het psychiatrisch onderzoek van Jolan F. kwam naar voor dat hij een heel groot zelfbeeld heeft, zeer breedsprakig is en dikwijls rond de pot draaide. Hij probeerde zich in een goed daglicht te plaatsen en leek de feiten te minimaliseren. Hij is egocentrisch, heeft weinig empathie en leek vooral bekommerd om zichzelf. Er zijn ook aanwijzingen van pedofiele of efebofiele (aangetrokken tot adolescenten, red.) kenmerken.

De beklaagde had tijdens de behandeling van de zaak zijn spijt betuigd en had om een straf met uitstel gekoppeld aan voorwaarden gevraagd, zodat hij de behandeling bij zijn psychotherapeut kon verderzetten. De rechtbank vond dat enkel een effectieve straf hem op de ernst van de feiten kon wijzen. Jolan F. moet drie burgerlijke partijen in totaal 5.750 euro aan schadevergoedingen betalen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.