Ex-spelers Zulte Waregem: “7-0-verlies was misschien wel de beste wake-upcall”

Ontgoocheling troef bij de spelers van Zulte Waregem na de blamage op Anderlecht. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Neen, het was geen pretje voor de tientallen Essevee-supporters die zaterdagavond hun ploeg zwaar de boot zagen ingaan in het Lotto Park. Op Anderlecht verliezen kan altijd, maar de vooroorlogse 7-0-score lag wel erg zwaar op de maag. Wat is er aan de hand bij de Boeren? Rechten ze, aan de vooravond van play-off 2, nog de rug? En: hoe ‘lek’ is de verdediging? Analist Wim De Coninck en ex-speler Stefan Leleu laten hun licht schijnen over de situatie.

Wim De Coninck beleefde zaterdag een déja-vu toen hij Zulte Waregem op Anderlecht zwaar de boot zag ingaan. “In 1984 kregen we er, toen nog met SV Waregem, een 8-2 om de oren, terwijl we op dat moment tweede stonden in het klassement. We waren nochtans van plan om ons vel duur te verkopen, maar in die jaren kon elke ploeg van paars-wit een pak rammel krijgen.”

De oorzaak?

Voor de analist van Proximus TV is deze nederlaag de negatieve exponent van een wisselvallig seizoen. “Het team wisselt al het hele jaar sterke prestaties met veel mindere wedstrijden af. Ook achterin staat het niet meer zo stevig, terwijl het voor de blessure van Pletinckx wel een pak beter ging. Zaterdag speelde Dury wel weer met zijn typeverdediging, maar Pletinckx begon ongelukkig met een owngoal en Mensah is een zegen voor een aanvallend ingestelde ploeg, maar moet op verdedigend vlak toch nog wat aan maturiteit winnen. Vermoedelijk zal Sammy Bossut achteraf content geweest zijn dat hij niet tussen de palen stond, want reservedoelman Bansen werd door zijn maats toch wat in de steek gelaten. Ze hadden ook de pech dat De fauw vroeg een onterechte gele kaart pakte en, anticiperend op een mogelijke uitsluiting, aan de rust in de kleedkamer werd gelaten. Ook voor Walsh was het geen cadeau te moeten spelen tegen de aalvlugge Doku.”

“We mogen niet de fout maken de verdediging met alle zonden van Israël te overladen”, pikt Stefan Leleu in. “Winnen en verliezen doe je als team. Ik heb begrepen dat Francky Dury zaterdag met maar één echte verdedigende middenvelder aantrad (Damien Marcq, red.), terwijl hij er doorgaans zeker twee opstelt. Maar goed: daar zal tijdens de week wel uitvoerig op getraind geweest zijn en in de eerste helft deden ze het al bij al vrij behoorlijk.”

De remedie?

Als Essevee de rug weer wil rechten, moet het tegen Standard met dezelfde mentaliteit en grinta als in de dubbele bekerconfrontatie met Club op de mat komen, vindt De Coninck. “De vraag is wat Francky Dury zal doen. Geeft hij het elftal dat op Anderlecht speelde een nieuwe kans, of start hij met een totaal andere ploeg? Het is een positief signaal dat het bestuur in Waregem nooit het vertrouwen in de coach verliest, maar het getuigt wel van een slechte timing om nu mental coach Jon Strubbe te ontslaan. Had hij te weinig impact op de psyche van de spelers? Spelen er andere oorzaken? Dat is van buitenaf moeilijk in te schatten.”

Ex-spelers Zulte Waregem:
© BELGA

De gewezen Essevee-keeper kan zich wel iets voorstellen bij de beslissing van het bestuur om de spelers te laten opdraaien voor de kosten van de meegereisde supporters. “We leven in een tijdperk waarin supporters veel in de pap te brokken hebben en met commentaren op sociale media de druk opvoeren. Het bestuur moést wel een signaal sturen dat het zich niet kon vinden in de wedstrijdmentaliteit. Anderzijds gaan de spelers die sanctie ook niet zo erg voelen in hun portefeuille, natuurlijk.”

“Als de leiding vindt dat het team onvoldoende weerwerk heeft geboden, valt zo’n sanctie te rechtvaardigen”, pikt Leleu in. “Het is inderdaad vooral een statement naar de supporters toe. De club staat voor een bepaalde filosofie, wil terecht dat er op het veld hard wordt gewerkt. Als dat niet gebeurt, kan je het team op het matje roepen. Naar mijn gevoel moet er vooral veel mentaal oplapwerk gebeuren: je zag de prestaties echt afglijden sinds de uitschakeling in de halve finale voor de beker tegen Club Brugge. Zulte Waregem speelde toen echt goed, maar maakte de kansen niet af en betaalde daar de rekening voor. Drie dagen later waren ze fysiek en mentaal onvoldoende gerecupereerd om Charleroi partij te geven, waardoor play-off 1 plots ook een verre droom werd.”

De genezing?

Ook voor Wim De Coninck is het koffiedik kijken wat Essevee dit seizoen nog kan klaarspelen. “Wie zo lang in strijd is voor play-off 1, kan die kwaliteiten niet plots kwijt zijn. Eén winstmatch in de laatste negen wedstrijden doet vermoeden dat er meer aan de hand is. Ik las berichten over onenigheid in de kleedkamer, maar dat heb je altijd als resultaten tegenvallen. Het zou zonde zijn om een degelijk seizoen met een valse noot te eindigen, maar dan is het nu wel hoog tijd om zich alsnog op te laden voor play-off 2.”

Ex-spelers Zulte Waregem:
© BELGAIMAGE

Volgens Leleu is de bodem nu wel bereikt. “Ik verwacht dat de spelers zondag tegen Standard messcherp zullen staan. Dit was de beste wake-upcall die ze konden krijgen: je kan beter één keer met 7-0 verliezen dan zeven keer met 1-0. Daarna zullen ze volgens mij minstens een rol van betekenis spelen in play-off 2. Laten we vooral het kind niet met het badwater weggooien: uiteraard kan het beter, maar we mogen niet verwachten dat Essevee elk jaar sowieso play-off 1 haalt. Onder de top vijf staan elk jaar verschillende ploegen te dringen om zich daarin te knokken.”

Zondag 15 maart om 18 uur: Zulte Waregem – Standard.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.