Ex-speler van Aston Villa straks bij Deerlijk Sport

Christian Tshimanga Kabeya speelde in de FA Youth Cup finale samen met onder meer huidig Chelsea-kapitein Gary Cahill. (Foto MCH)
Redactie KW

Dik gezaaid lopen ze niet in ons land, de spelers met een verleden bij Aston Villa. En toch loopt er eentje over de West-Vlaamse velden van tweede provinciale. Christian Kabeya (30) speelt met Dottignies Sports normaliter straks de eindronde, maar verkast volgende zomer naar Deerlijk.

Christian Tshimanga Kabeya werd op 16 juni 1987 in Kinshasa geboren, maar verhuisde op zijn zesde naar ons land. “Ik begon te voetballen bij Havinnes, een dorp ergens tussen Ronse en Doornik”, opent hij. “Ik werd opgemerkt door scouts van KSK Ronse en al snel ging het richting de Vlaamse Ardennen. Daarna wekte ik de interesse van Excelsior Moeskroen, waar ik in het voetbalinternaat zat tussen mijn elfde tot mijn dertiende. Op die leeftijd verkaste ik naar Aston Villa, waar ik tot in het tweede elftal geraakte.”

“Daar bleef ik tot ik in 2007 naar het Nederlandse AGOVV uit Apeldoorn verhuisde. Die club speelde enkele jaren in de tweede divisie van het betaalde voetbal. Na een kort verblijf bij Heath Hayes in Engeland koos ik in 2010 voor een job en keerde terug in de streek waar ik in België woonde. Via de provinciaal spelende ploegen Montkainoise, Warcoing, Beloeil en Templeuve belandde ik in de zomer van 2016 bij Dottignies Sports.”

Buitenbeentje Dottignies

En zo speelde Kabeya dus plots in de Vlaamse provinciale reeksen. Een serieuze aanpassing? “Je kan wel stellen dat de accommodaties in Vlaanderen een stuk beter zijn dan in Wallonië. Ook organisatorisch zitten de clubs een stuk steviger in elkaar dan onder de taalgrens. Op het sportieve vlak? Er zal wel een verschil zijn qua kracht en fysiek maar voetbaltechnisch spelen in Henegouwen ook enkele getalenteerde spelers. Onderschat dat voetballend niveau vooral niet.”

“Ik heb veel goede herinneringen uit die tijd, maar praat er weinig over”

“Bij Dottenijs zit ik bij een Waalse club die in de Vlaamse reeksen speelt. Een buitenbeentje, maar ik beleefde hier wel twee mooie seizoenen. Toen ik arriveerde, was de club net van derde naar tweede provinciale gepromoveerd. Vorig jaar speelden we onmiddellijk de eindronde na het behalen van de tweede periodetitel en dit seizoen zijn we ook al zo goed als zeker van de nacompetitie. Toch verlaat ik op het seizoen de club met het idee dat er nog meer inzat. Zeker vorig jaar na de verloren halve finale in de eindronde tegen Dadizele was er ontgoocheling.”

Volgend jaar dus een Vlaamse club, want samen met Mathieu Heugebaert trekt Kabeya van Dottenijs naar Deerlijk, dat ook op een zucht van promotie naar eerste staat. “Een puur Vlaamse club zal geen probleem vormen want ik beheers het Nederlands wel. Ik heb de taal vaak nodig op mijn werk dus dat zal geen probleem zijn. En de ambitie van de club spreekt mij aan.”

Ballenraper voor Henry

Een voetballer in provinciale met een verleden bij Aston Villa, dat spreekt ook aan. Uiteindelijk speelde Kabeya met zijn club zelfs de finale van de FA Youth Cup in 2004 (Middlesbrough won die editie, red.). “Niet iedere medespeler of tegenstander is daarvan op de hoogte en eigenlijk loop ik daar ook niet mee te koop. Ik praat er maar erg zelden over, al is het maar om te vermijden dat mensen denken dat ik me boven de groep stel. Ik heb respect voor iedereen, dus ook voor spelers die met mij in de provinciale reeksen spelen. Wat moet ik gaan opscheppen over het verleden?”

“Anderzijds was het verblijf in Birmingham natuurlijk wel een erg verruimende ervaring. Ik heb nog altijd de uitrustingen uit die tijd en dat betekent natuurlijk een hoop souvenirs. Ik weet nog hoe ik op mijn jeugdige leeftijd ballenraper was tijdens een wedstrijd van het eerste elftal tegen Arsenal. Op dat moment zie je dan de echte wereldsterren zoals Thierry Henry. Dat zijn inderdaad goeie herinneringen, maar zoals gezegd praat ik daar weinig of nooit over in de kleedkamer.”

(MCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.