Ex-RSCA-spelers trekken KV Kortrijk over de streep tegen Anderlecht, wereldgoal van Kristof D’Haene

Christof Decraene

Ilombe Mboyo en Hervé Kage zetten na een magere eerste helft een 0-1-achterstand meer dan goed. Kristof D’Haene plaatste in het slot met een fantastische goal het orgelpunt in de 4-2-overwinning van zijn Kortrijk tegen Anderlecht.

Yves vanderhaeghe had het vooraf geopperd: “We zouden eens tegen een topteam moeten kunnen winnen.” Hij werd op zijn wenken bediend, ook al leek dat er na een magere eerste helft niet in te zitten voor zijn ploeg. Al binnen de minuut had Anderlecht de score kunnen openen, maar Isaac Kiese-Thelin nam het geschenk van Gary Kagelmacher niet aan. Anderlecht eiste het balbezit op, Kortrijk aasde op de tegenaanval. Alleen: het kon amper een tegenaanval die naam waardig lanceren. Voorin stond Mboyo op een eiland. En dan moet je het maar eens van ver proberen, dacht Kristof D’Haene. Hij trapte vanop ruim 30 meter, maar zijn poging ging net naast. Anderlecht wachtte geduldig op die ene kans. En die kwam er ook. Vlap rolde de Kortrijkse rechterkant op en bediende Samir Nasri, die rustig in twee tijden binnen werkte. En de bezoekers kregen nog een tweede goede kans, kort voor de pauze, maar Thelin kon net niet bij een scherpe voorzet van Yari Verschaeren.

Kristof D'Haene: auteur van een ongelooflijke goal.
Kristof D’Haene: auteur van een ongelooflijke goal.© BELGA

De voorbije twee matchen – tegen Charleroi en op Cercle Brugge – kon KV Kortrijk na een zwakke eerste helft telkens de rug rechten en dat deed het nu ook tegen Anderlecht. Al leek het wel wat hulp te krijgen van de wedstrijdleiding. Chandler trok in het strafschopgebied met hoog geheven been richting Ajagun en ook al leek de Nederlander hem niet te raken, ref Lambrechts floot penalty en Mboyo faalde niet. Kortrijk putte moed uit de gelijkmaker en vier minuten later stond het al 2-1: de ingevallen Kage stond moederziel alleen en knikte de voorzet van De Sart makkelijk voorbij Van Crombrugge.

Kopzorgen meteen bij Anderlecht, dat halfweg de tweede helft ook een strafschop kreeg toen Van Der Bruggen de slalommende Chadli neerhaalde in de zestienmeter. Ook Vlap was zelfzeker vanop elf meter. Drie minuten later was Vlap daar opnieuw, maar zijn schot werd in extremis afgeblokt door Hines-Ike. Het bleef uitstekend over en weer gaan, maar Anderlecht stond defensief wankel te presteren en daarvan profiteerde Kortrijk een kwartier voor het einde opnieuw: Ajagun bediende Mboyo, die moederziel alleen stond en de 3-2 binnentikte. En de lijdensweg voor de bezoekers was nog niet ten einde, want tien minuten voor tijd tekende Kristof D’Haene voor misschien wel dé goal van het weekend toen hij vanuit een erg scherpe hoek in het dak van het doel knalde.

De score wijzigde niet meer, delirium dus voor alles wat rood en wit was in het Guldensporenstadion. En Yves Vanderhaeghe? Die glimlachte, zijn wens is uitgekomen.

KV Kortrijk – Anderlecht 4-2

KV KORTRIJK: Bruzzese, Golubovic, Hines-Ike, Kagelmacher, Mboyo, Ajagun (88′ Azouni), Van Der Bruggen, Ivanof (46′ Kage), De Sart, D’Haene, Ocansey (84′ Batsula).

RSC ANDERLECHT: Van Crombrugge, Kompany, Vlap, Nasri, Chadli (78′ Doku), Thelin (58′ Gerkens), Sandler, Kayembe, Dewaele, Verschaeren, Sardella (62′ Amuzu).

Doelpunten: 26′ Nasri 0-1, 53′ Mboyo (pen.) 1-1, 57′ Kage 2-1, 66′ Vlap (pen.) 2-2, 73′ Mboyo 3-2, 79′ D’Haene 4-2.

Gele kaarten: Ajagun, Kayembe.