Essevee verzekert het behoud na krappe 3-2-winst tegen Cercle

Zulte Waregem won thuis na een ware thriller met 3-2 van Cercle Brugge. De bezoekers toonden veel veerkracht, krabbelden twee keer recht na een achterstand, maar moesten uiteindelijk toch hun meerdere erkennen in Essevee. De club haalt opgelucht adem en hoeft zich geen zorgen meer te maken over de degradatiestrijd.

Francky Dury gaf het vertrouwen aan dezelfde elf die Lokeren in de pan hadden gehakt. Bij Cercle dropte Laurent Guyot met Taravel, Gakpé, Bruno, Marega en Appin liefst vijf nieuwe spelers in de ploeg voor deze West-Vlaamse derby. Mits winst kon Essevee, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, definitief het behoud verzekeren.

In de eerste vijf minuten al kwamen beide ploegen even aan het venster piepen. Vooral Essevee prees zich gelukkig dat Bossut doortastend tussen kwam toen Gakpé alleen op hem af mocht. Aan de overkant pegelde Bongonda een vrijschop tegen de paal. Mercier probeerde hetzelfde kunststukje, zijn bal ging naast.

Eén goal aan elke kant

Nog voor het kwartier stond de 1-0 op het bord: Bürki stuurde Bongonda diep op de flank, voor Harbaoui was het kinderspel om met een rake kopslag zijn vijftiende van het seizoen te netten. Vijf minuten later probeerde de thuisploeg een copy paste-aanval, maar Björdal kon niet afwerken. Cercle prikte tegen via Mercier, Bossut gaf evenwel geen krimp. Na 25 minuten profiteerden de Bruggelingen van een barst in de thuisdefensie om via Gianni Bruno gelijk te stellen, in twee tijden. Het deed de bezoekers geloven dat er toch wat te rapen viel aan de Gaverbeek. Mercier probeerde zelfs een voorsprong op het bord te rammen, Bossut ging goed plat op diens knal. Ook Bruno kwam na een hoekschop dicht bij de 1-2, nu stond de paal in de weg.

Cercle kwam beter in de match, maar de goal viel aan de overkant. Na een goede interceptie van Seck stuurde Bongonda De Pauw in het straatje, die mooi Nardi omspeelde: 2-1. De bezoekers waren niet onder de indruk: Bossut moest goed plat om een knal van Hazard onschadelijk te maken. Zo bleef het 2-1 bij de rust.

Gouden wissels aan beide kanten

De koffie inspireerde Cercle om meteen op zoek te gaan naar de gelijkmaker, alleen resulteerde dat niet meteen in gevaar. Bossut moest alleen even de armen strekken op een voorzet van Etienne. Peeters solliciteerde naar de 3-1, Nardi had een stevige save nodig om dat te voorkomen. Guyot voerde een dubbele wissel door en zag die meteen resultaat opleveren: op een pijlsnelle counter prikte Cardona – na een assist van Tormin, die andere invaller -de gelijkmaker tegen de touwen.

Die truc wou Dury ook wel proberen: Sylla en Soisalo kwamen voor Björdal en De Pauw. En, jawel, met resultaat. De fauw gooide een center in het pak, Sylla tikte de 3-2 binnen. Dezelfde De fauw werd net niet dood geknuffeld door zijn ploegmaats toen hij de 3-3 van de lijn veegde. In blessuretijd kwam Cardona verduiveld dicht bij de 3-3, Bossut duwde het leer in hoekschop. Bezoeker Palun werd nog uitgesloten met een tweede gele kaart. De thuisploeg trok de zege over de streep, komt in de stand op gelijke hoogte van Cercle en mag zich volledig veilig wanen.

Zulte Waregem: Bossut, Baudry, Pletinckx, Bürki, De fauw, Seck, Peeters, Bongonda, De Pauw (70′ Soisalo), Henrik Björdal (70′ Sylla) en Harbaoui (89′ Walsh).

Cercle Brugge: Nardi, Taravel, Gakpé (60′ Tormin), Palun, Bruno, Mercier, Hazard (60′ Cardona), Omolo, Etienne, Marega (81′ Delacourt) en Appin.

Doelpunten: 14′ Harbaoui 1-0, 25′ Bruno 1-1, 40′ De Pauw 2-1, 64′ Cardona 2-2, 83′ Sylla 3-2.

Geel: 13′ Mercier, 50′ Etienne, 70′ Palun

Rood: 94′ Palun (2 x geel)