Essevee klopt landskampioen Genk in eigen huis verdiend met 0-2

© belga
Redactie KW

Eerlijk? Voor de match hadden we geen cent durven verwedden op de winstkansen van Zulte Waregem bij Genk. De landskampioen zou op revanche uit zijn na de nederlaag in Mechelen en het West-Vlaamse varkentje wel even wassen, vreesden wij. Maar met een gave prestatie verraste Zulte Waregem vriend en vijand en ging gewoon verdiend winnen in de Cristal Arena. Zo klaart de hemel meteen weer op na twee verloren matchen. De squadra van Dury leverde met voorsprong zijn beste prestatie van het nieuwe seizoen af.

Met een op papier vrij offensieve opstelling bekampte Francky Dury de landskampioen. Met Bossut (voor Bansen), Humphreys (voor Pletinckx), Seck (voor Walsh) en Berahino (voor Bruno) wijzigde de coach zijn team op vier plaatsen. Dat viel goed uit, al had het muntje ook aan de andere kant kunnen vallen als Bossut in de tweede minuut de doorgebroken Samatta niet van de 1-0 had kunnen houden. Nu gebeurde dat wel én was het aan de overkant wel raak. Een poging van Larin werd eerst nog van de lijn gekeerd, bij de daaropvolgende actie prikte Björdal heerlijk de center van Bürki binnen: 0-1 na 6 minuten. De eerste goal van Zulte Waregem dit seizoen, en die zorgde meteen voor het nodige vertrouwen, te meer Genk behoorlijk wankel op de benen stond na dat vroege doelpunt en voor het halfuur, op een vrije trap van Hagi na, niet meer aan kansen toekwam.

Paal verhindert 0-2

Essevee loerde attent op mogelijke kansen. Toen Zarandia het leer afsnoepte van Maehle en Govea bediende, knalde de Mexicaan over. Ei zo na werd het voor de koffie nog 0-2: nadat Coucke twee pogingen op een hoekschop te niet deed, knalde Berahino op de paal. Paintsil zorgde nog voor een tegenprikje, zijn schot zeilde naast. En Bossut hield op slag van rust nog Maehle van de gelijkmaker. Maar, zoveel was duidelijk: dit Essevee leek een metamorfose ondergaan te hebben in vergelijking met de ploeg die tegen Mechelen en op Standard het onderspit moest delven.

Joseph Paintsil en Joakim Maehle van RC Genk hadden niet verwacht puntenloos naar huis te moeten keren.
Joseph Paintsil en Joakim Maehle van RC Genk hadden niet verwacht puntenloos naar huis te moeten keren.© BELGA

Ruimtes benutten

Ook na de pauze bleef het kwaad kersen eten voor de thuisploeg. Op het uur putten ze wel moed toen Ito op weg leek naar de 1-1. Bossut bleef zijn clean sheet houden, Heynen kreeg de rebound niet in doel. Aan de overzijde moest de Genkse defensie alle zeilen bijzetten om in dezelfde fase De fauw en Berahino van de dubbele voorsprong te houden.

Essevee loerde op de ruimtes die er onvermijdelijk kwamen door de Genkse druk, maar brandde een kaars toen Samatta en Berge vruchteloos het doelkader zochten. Het centrale duo Deschacht-Humphreys, gesteund door de backs Bürki en De fauw, bleef goed standhouden en werd daarvoor ook beloond: Larin bediende Berahino, die de ruimte zocht en met zijn afgeweken schot Coucke verraste; 0-2 na 78 minuten.

Genk spartelde nog tegen, maar verder dan een schot naast van Maehle kwam het niet meer. Dury en de zijnen kunnen weer even opgelucht ademhalen en zonder mes op de keel de thuismatch tegen Charleroi aanvatten.

Zulte Waregem: Bossut, Bürki, Deschacht, Humphreys, De fauw, Seck, Govea, Zarandia, Berahino, Björdal en Larin.

Doelpunten: 6′ Björdal 0-1, 78′ Berahino 0-2.

Geel: 56′ Björdal, 65′ Bürki.

(Bart Vancauwenberghe)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.