Essevee hakt Cercle met 6-2 in de pan

BELGA PHOTO KURT DESPLENTER © belga

Zulte Waregem is er voor het eerst in geslaagd om een wedstrijd in Play-off 2 te winnen. Het won erg overtuigend met 6-2 van Cercle in een partij waarin eens te meer Bongonda en Harbaoui (respectievelijk 2 en 3 goals) de eerste viool speelden. Pas na de rust werden de bezoekers wakker, maar toen was het kalf al verdronken.

Essevee tekende voor het eerste gevaar: Bongonda pikte een verloren bal op, sneed door de Brugse defensie als was het een pakje boter, maar werd gestuit in de zestienmeter. Na tien minuten was het wel raak: De fauw schilderde het leer op de kruin van Harbaoui, die krachtig zijn 21ste van het seizoen binnen knikte: 1-0.

De thuisploeg flirtte al snel met de 2-0, een vrijschop van De fauw zoefde naast. Een driehoekje Bongonda – Björdal – Walsh werd door de Nederlandse Brit net overgekopt. Uiteindelijk was het toch dé smaakmaker van Zulte Waregem, Bongonda dus, die met een mooie solo de dubbele voorsprong op het bord zette: 2-0 na 39 minuten. Het feest bleef doorgaan: De Smet recupereerde de bal op links, gaf het leer mee met ‘der Theo’ en diens assist kon Harbaoui niet missen: 3-0 nog voor de rust. Cercle leek nog te kunnen milderen, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

Harbaoui virtueel topschutter

Na de rust ontwaakten de bezoekers uit hun lenteslaap, Bansen had zelfs een knappe reflex nodig op een poging van Bruno. Aan de overkant was het wel raak: Soisalo dweilde de rechterflank af, bediende Björdal, die op zijn beurt Walsh het doelpunt aanbood: 4-0. Het bleef doelpuntenkermis: Harbaoui werd op de rand van de zestien foutief gestuit en zette zelf de elfmeter om: 5-0, de Tunesiër meteen ook virtueel topschutter.

‘Ik wil ook’, dacht Bongonda, die een vrijschop tegen het kader schilderde. De zesde goal viel evenwel aan de overkant: op aangeven van de VAR legde scheidsrechter Smet de bal op de stip na een foutieve interventie van Walsh, Bruno knalde het leer in het dak van het doel: 5-1.

Met enig uitstel was het dan toch nog eens de beurt aan Bongonda: de dribbelkont veroverde het leer, spurtte iedereen naar huis en liet Nardi geen kans: 6-1. Cercle reageerde snel, De Belder prikte de 6-2 voorbij Bansen.

Oh ja: 7-2 had ook gekund, maar de dwarsligger gunde Harbaoui zijn vierde van de avond niet. Eindelijk toonde Essevee de thuisaanhang nog eens wat het in zijn mars heeft, Cercle moest met de staart tussen de benen afdruipen.

(BVC)

Zulte Waregem: Bansen, Walsh, Bürki, Pletinckx, De fauw, Seck, Soisalo (83′ Sylla), De Smet (52′ Peeters), Björdal, Bongonda (89′ De Pauw) en Harbaoui.

Cercle Brugge: Nardi, Taravel, Gakpé, Palun, Bruno, Alioui, Lardot, Marega, Bongiovanni (71′ De Belder), Delacourt (61′ Traoré) en Decostere (61′ Tormin).

Doelpunten: 11′ Harbaoui 1-0, 39′ Bongonda 2-0, 41′ Harbaoui 3-0, 56′ Walsh 4-0, 60′ Harbaoui 5-0 (penalty), 75′ Bruno 5-1 (penalty), 80′ Bongonda 6-1, 83′ De Belder 6-2.

Geel: 21′ Delacourt, 64′ Taravel, 71′ De Belder, 74′ Walsh, 77′ Tormin.