Ervaren rot Timothy Derijck: “Een pure ‘negen’, dat hebben we nog nodig”

Timothy Derijck miste quasi de hele voorbereiding, maar in competitie was hij er elke minuut al bij. © belga
Redactie KW

KV Kortrijk kan na zeven speeldagen met gemengde gevoelens terugblikken. 10 op 21 is de tussentijdse balans net voor de interlandbreak. Tegen Standard en Antwerp volgde een 0 op 6. “Had je mij twee weken geleden gebeld, dan had ik anders geantwoord”, zegt ervaren rot Timothy Derijck (33). “Maar we zijn mee in de buik van het klassement. We staan op een achtste plaats, dat is ook het uiteindelijke doel.”

Of dat zal lukken, zal moeten blijken.

Timothy, zijn jullie al een beetje bekomen van de 1-3-nederlaag tegen Antwerp. Wat liep er verkeerd?

Timothy Derijck: “Voor rust speelden we onze beste helft van het seizoen. Onze coach zei dat we bijna de perfecte helft neerzetten. Maar zelfs dan moet je blijven opletten. Na de pauze wilden we iets te graag dat tweede doelpunt maken. We liepen op een counter van Antwerp. Ze hebben daar de spelers voor. In het begin van die fase hadden we een fout moeten maken. Deze verliesbeurt had niet gehoeven. We hebben Antwerp een beetje geholpen. We moeten slimmer zijn in de toekomst en misschien iets meer defensieve zekerheid inbouwen.”

Zijn jullie tevreden met de tien punten die jullie verzamelden uit zeven wedstrijden? De start was slecht met een verliesbeurt in eigen huis tegen Waasland-Beveren.

“Als we heel eerlijk zijn, vielen er voor de openingswedstrijd met Kristof D’Haene en Michiel Jonckheere twee basispionnen uit. We moesten al het werk uit de voorbereiding omgooien. Dat neemt niet weg dat we niet goed waren in de partij tegen Waasland-Beveren. Daarna kwamen we beter in ons spel. We begonnen wedstrijden te winnen en we verloren niet meer. Jammer genoeg konden we uit de laatste twee wedstrijden tegen Standard en Antwerp geen punten puren. Had je me twee weken geleden gebeld, had ik anders geantwoord. Los daarvan: met een 10 op 15 uit de eerste vijf matchen zijn we mee met de grote groep.”

Terem Moffi was er de laatste wedstrijden niet bij. Hij vertrekt zo goed als zeker naar het Franse Lorient.

“Moffi was onze eerste spits. Dat mag je niet onderschatten. Mboyo scoort tegen Standard en Antwerp en doet het goed. Maar op dit moment zit er heel weinig achter. We missen een extra jongen die zoals tegen Standard of Antwerp een actie of een doelpuntje kan maken. We hebben spelers die rond de diepe spits kunnen spelen, maar een pure ‘negen’ hebben we misschien nog nodig. Of je nu bij een topclub of een kleinere club speelt, je hebt altijd zo’n aanvaller nodig.”

Na zeven speeldagen staan jullie op de achtste plaats, dat is het uiteindelijke doel om mee te doen voor dat laatste Europese ticket?

“We willen daar graag voor meedoen. Ik zeg niet dat het zal lukken, dat zal moeten blijken. Met die 10 op 15 konden we zeggen dat we mee waren. We proberen de komende weken aan te knopen met winst. Er zijn natuurlijk heel veel ploegen die in de top acht willen eindigen. De meest logische clubs staan al bovenin. AA Gent zal sowieso nog komen hoor, daar ben ik van overtuigd. Daarnaast is de transfermarkt nog geopend tot 5 oktober. Het is altijd afwachten welke ploegen zich nog zullen versterken. Er zullen wel nog verrassingen zijn.”

Wie me opvalt en sterk presteert, is Gilles Dewaele. Met zijn loopvermogen brengt hij aanvallend veel bij.

“Tegen Antwerp kon hij niet spelen omdat ze dachten dat zijn vriendin corona had. Uit voorzorg zat hij in quarantaine. Eerlijk: Dewaele is heel belangrijk voor ons. Hij is transfervrij gekomen. We hadden heel veel geluk dat Gilles heel graag naar Kortrijk wilde komen. In de voorbereiding was hij al tijdens de testen bij de beteren. Ook in de competitie doet hij het uitstekend. Hij komt over uit 1B van Westerlo. Alles loopt nu heel goed, hij mag geen stappen overslaan.”

Timothy Derijck in duel met Gent-speler Roman Yaremchuk.
Timothy Derijck in duel met Gent-speler Roman Yaremchuk.© BELGA

Centrale verdediger Trent Sainsbury maakte zijn debuut tegen Antwerp. Is hij een meerwaarde voor dit KV Kortrijk?

“Ik denk het wel. Hij heeft bij heel mooie clubs gespeeld zoals Inter Milaan, PSV, Maccabi Haifa in Israël en in de Chinese competitie. De Jupiler Pro League is geen gemakkelijke competitie om in te voetballen. Als je bij al die grote ploegen hebt gespeeld, dan moet je iets in jouw mars hebben. Sainsbury zorgt voor extra concurrentie achterin. Voordien zaten we op die posities maar dunnetjes. Nu hebben we vier spelers voor twee posities. Jammer dat Trent een owngoal maakte tijdens zijn debuut. Dat kan gebeuren, dat hoort bij het spelletje.”

Moet er nog iets bij in de spelerskern?

“Zoals ik al zei: een diepe spits is welkom. Die kan voor extra concurrentie zorgen. Maar uiteindelijk beschikken we wel over een goede kern. Die is niet gigantisch groot, maar wel heel competitief.”

Hoe is het met jou persoonlijk? Door een rugblessure miste je quasi heel de voorbereiding.

“Tijdens een bosloop gleed ik uit over een tak. Er schoot iets in mijn rug. Er werd geschat dat ik vier tot zes weken out zou zijn. De ene dag kun je het nog voelen, de andere dag kan het weg zijn. Na drie en een halve week was het over. En ik kon starten in de openingswedstrijd van het seizoen. Ik voel me heel goed. Ik heb alles kunnen spelen en ben heel tevreden over het niveau dat ik haal.”

Voor de interlandbreak trekken jullie naar Stayen. Hoe schat je STVV in en speel je graag op kunstgras?

“Sint-Truiden heeft een elftal dat het iedereen moeilijk kan maken. Niet iedereen is het gewend om op kunstgras te voetballen. Het is en blijft speciaal. We moeten met een beetje realisme naar Stayen trekken. We hopen om met een goed gevoel de break in te gaan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.