Er is nog ruimte voor KVO, maar heel weinig

Is het straks over en out voor KV Oostende? © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Geen licentie voor KV Oostende en KSV Roeselare dus. Geen mens had het anders verwacht. Het hoeft nog niet eens dramatisch nieuws te zijn voor de fans van beide clubs.

Er is nog de vluchtweg via het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, KVO en KSV Roeselare wilden effectief vóór 14 april beroep aantekenen. KVO wil bij het BAS ook nogmaals de licentie van Anderlecht aanvechten omwille van de vermeende gemengde belangen van diens voorzitter Marc Coucke, maar dat maakt weinig of geen kans nadat de licentiecommissie al oordeelde dat Coucke geen ‘significante’ invloed heeft bij twee clubs.

Het BAS moet dan uiterlijk op 10 mei definitief beslissen of beide West-Vlaamse clubs nog een profclub kunnen zijn. Geldt ook voor Standard, Moeskroen, Lokeren, Lommel en Virton, zo dramatisch is het gesteld met het profvoetbal in ons land. Wat meteen inhoudt dat het ook tot begin mei wachten is op een definitieve beslissing over de organisatie van 1A en 1B volgend seizoen. 20 of 18 of 16 ploegen in 1A, al op de eerste meeting van de werkgroep was men na bijna twee uren discussiëren nog geen centimeter dichter bij een vergelijk gekomen. Het valt eigenlijk te hopen dat het BAS in hun plaats beslist.

“De telefoons die we afgelopen dagen kregen van clubleiders zijn zwaar alarmerend. Paniekerig zelfs”

Intussen maakt KSV Roeselare nog nauwelijks of geen kans. Dan mag de Chinese eigenaar Xiu Li Hawken nog voor een injectie zorgen van 1,5 miljoen euro waardoor tenminste nog de lonen kunnen worden betaald, met dan nog 4 miljoen schulden wacht eerder het faillissement dan een overnemer. Al zeker in deze tijden.

Oostende geven we een heel klein beetje meer kans. Want de KVO-fan die woensdag na het weigeren van de licentie in opperste liefde voor KVO tweette ‘Er is nog tijd, er is nog ruimte! Ruimte voor rede, ruimte voor warmte, ruimte voor praten, ruimte voor samenwerking, ruimte voor akkoord!’ heeft een punt. Er is nog ruimte. KVO maakt heus geen 80 procent kans meer, zoals Frank Dierckens hier vorige week opperde – de voorzitter gelooft nog steeds in een vergelijk tussen overnemer PMG en Alychlo omtrent de schulden aan Marc Coucke. “En dan zijn we meteen helemaal in orde met ons dossier.” Die kans bestaat wel degelijk, wij weten dat Alychlo nog steeds besprekingen voert. Al gaan we er geen slagingspercentage op plakken.

Wij hopen op een goede afloop voor KVO. Maar wij hopen vooral op een spoedig herstel voor het Belgische profvoetbal, in welke vorm dan ook. Want de telefoons die we afgelopen dagen kregen van clubleiders zijn zwaar alarmerend. Paniekerig zelfs: hoe overleven we vijf maanden zonder inkomsten? “Ik lig er hele nachten wakker van.” Bij sommige clubs zijn er al naakte ontslagen gevallen, “en er zullen er nog veel volgen.” Van solidariteit is geen sprake. Eerder nooit en nu zeker niet. Maar wat we ook nog niet hoorden: we hebben veel te weinig de tering naar de nering gezet. Allemaal grootheidswaanzin. En zo komen we weer bij KV Oostende…

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.