Eindelijk opnieuw supporteren in het Regenboogstadion

In het stadion moet iedereen supporteren in de bubbel. © PN
Redactie KW

In Waregem was het Regenboogstadion zondagavond eindelijk weer het decor voor een voetbalwedstrijd. Geen opeengestapelde massa’s fans en rijen om een pintje te bemachtigen. Wel supporteren in de bubbel en bediening aan je zitje. We trokken op pad in de coronaveilige voetbaltempel aan de Gaverbeek. “We weten dat er nog werkpuntjes zijn”, klinkt het.

Het begint al met de aankomst. In verspreide slagorde moeten alle supporters voor de aftrap het stadion binnenkomen, en een passage door de Nebula-cabine is daarbij verplichte kost. Dat is een slimme poort die de temperatuur van elke supporter meet en hem of haar in vijf seconden tijd ontsmet met een nevel. De Nebula controleert ook of de supporter zijn mondmasker netjes draagt, want dat is te allen tijde verplicht.

Stewards

Niet enkel de Nebula, maar ook de talrijke stewards houden daarop een oogje in het zeil. “Eigenlijk houdt het merendeel van de supporters zich perfect aan de regels. Ik heb nog maar één opmerking moeten maken, over de mondmaskerplicht”, vertelt Linda Soete (66), al 19 jaar steward.

Tot nu toe altijd bij het ter ziele gegane KSV Roeselare. “Hoewel ik heel vaak bijspring in Waregem, blijft Roeselare ‘mijn’ club. We zagen het faillissement al een tijdje aankomen, maar toch doet het veel pijn. Toen ik het nieuws hoorde, heb ik net niet geweend. Hopelijk mogen we onze opfriscursus binnenkort bij een andere club volgen, want anders betekent dat dubbel verdriet. Zonder cursus mag je geen steward zijn”, vervolgt Linda, die erop hamert dat ze heel graag actief wil blijven als steward.

Meevaller

In het Regenboogstadion zitten de eerste supporters al om 16 uur, liefst twee uur voor de aftrap, op hun plaatje. Ook Kurt Feliers (54) en zijn petekind Jolien Vanlancker (17) tekenen al vroeg present. “Ik kom hier al veertig jaar en na zes maanden voelt dit echt als thuiskomen. De mondmaskers nemen we er met plezier bij”, vertrouw Kurt ons toe.

Sewards tonen de weg in het Regenboogstadion.
Sewards tonen de weg in het Regenboogstadion.© PN

“Of we het niet erg vinden dat we zolang moeten wachten? Neen, ik zie mijn petekind niet vaak, dus we hebben heel wat te vertellen. Het is echt een meevaller dat we opnieuw naar de matchen mogen komen. Volgende week zijn we er zeker opnieuw.”

Slecht zitje

Anderhalve meter verder treffen we minder tevreden supporters aan. “We zien er niks van. Het glazen hokje van de spelers blokkeert het uitzicht volledig. Ik begrijp dat we op afstand van elkaar moeten zitten, maar dit slaat nergens op. Op deze manier kan ik de match even goed thuis volgen, of zelfs beter”, foetert Frank Deviaene (68).

Zijn vriend Jean-Marie Bourgeois (68) pikt in: “Van zodra dat kon, hebben we ons geregistreerd. En dan krijgen we zo’n slecht zitje. Ik hoop echt dat we volgende week een deftigere plaats krijgen, of we gaan ons abonnement heroverwegen”, klinkt het dreigend.

Werkpunten

Geert Titeca van de supportersfederatie steekt niet onder stoelen of banken dat er nog werkpunten zijn. “Het is anders, het is zoeken voor iedereen”, haalt hij de schouders op. “Over het algemeen is de aankomst van de supporters goed verlopen, maar ik vrees dat we tijdens de match nog enkele akkefietjes zullen hebben. In bepaalde vakken kan het personeel de bestellingen voor drank niet bijhouden. Misschien moeten we Club Brugge achterna, waar er een bubbelverantwoordelijke is. Hij of zij krijgt dan een speciaal bandje om drankjes te halen aan de bar”, stelt Titeca, die aanhaalt dat er maandag al een evaluatie van de match plaatsvindt.

Geert Titeca van de supportersfederatie (links) geeft toe dat er nog werkpunten zijn.
Geert Titeca van de supportersfederatie (links) geeft toe dat er nog werkpunten zijn.© PN

Ondanks enkele kinderziekten is commercieel directeur Miguel De Ruyck een tevreden man. Dat zie je zo wanneer we hem aantreffen aan één van de ingangen. “Van onze 5.000 abonnees zijn er vandaag een dikke 3.800 naar het stadion afgezakt. Ik heb een paar supporters gezien die net geen traantje wegpinkten. Het was niet evident om een coronaproof plan uit te werken voor onze thuiswedstrijden, maar daarvoor doen we het”, zegt hij.

(PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.