Eike Bansen: “Ik droom stiekem van een kans in play-off 2”

De keepersarmada bij Zulte Waregem wordt gevormd door de ‘B-boys’: na Sammy Bossut en Louis Bostyn is Eike Bansen sinds de wintermercato de derde doelman van het team. De twintigjarige speler staat voor het eerst op eigen benen en heeft vooralsnog geen problemen met het gebrek aan speelminuten, “maar ik hoop uiteraard zo snel mogelijk mijn kans te krijgen op het hoogste niveau.”

Eike Bansen: “Ik heb er nooit aan getwijfeld dat we ons zouden redden.” (GF)

Het verhaal van Eike Bansen toont nog maar eens hoe raar het kan lopen in het leven. Toen de imposante kerel (1m95) na een vakantieperiode van drie weken zich deze winter terug aanmeldde bij Borussia Dortmund, mocht hij in allerijl vertrekken naar de winterstage van zijn team op Marbella. “Zonder in Spanje één minuut te hebben getraind, mocht ik meteen opdraven in de oefenmatch tegen Zulte Waregem. Ik kreeg amper de tijd om me nerveus te maken, nam me voor mezelf vooral te amuseren. Dat lukte aardig en resulteerde in een goede match.”

“Het was even wennen om niet meer bij mijn ouders te wonen”

Meer zelfs: de jonge doelman hield er Hamdi Harbaoui van een doelpunt toen de spits moederziel alleen op hem kwam afgestormd. Zijn optreden oogstte bewondering bij Zulte Waregem, dat Bansen prompt aantrok. “Ik was positief verrast door de interesse van deze club, van wie ik de prestaties de voorbije jaren toch wel wat had gevolgd. Lang hoefde ik over het aanbod niet na te denken: ik was namelijk ontevreden over mijn status bij Borussia, waar ik als vierde keeper ook bij het B-team op de bank zat. Dan grijp je iedere kans om jezelf te ontwikkelen graag aan. Toen ik tekende, wist ik dat de kans klein was dat ik bij Zulte Waregem meteen met het A-team zou mogen opdraven. Kleppers als Sammy Bossut of Louis Bostyn speel je niet zomaar uit de ploeg. Het grote verschil met Borussia is dat ik hier elke dag de kans krijg om met de grote jongens mee te trainen. Bij de geel-zwarten kon dat maar één dag per week. Ik merk dan ook dat ik vooruitgang boek. Het is fijn Sammy en Louis te kunnen helpen bij de voorbereiding op de volgende match en intussen met keeperstrainer Gianny De Vos aan mijn eigen werkpunten te schaven. Daarbij hebben we oog voor elk detail.”

Play-off 2

De keuze voor Zulte Waregem is een langetermijnproject. “Ik tekende voor 3,5 jaar, maar hoop uiteraard dat het niet tot 2021 duurt voor ik mijn kans krijg. Stiekem droom ik ervan in play-off 2 al aan de bak te kunnen komen, maar die ambitie is ondergeschikt aan het ploegbelang: het komt er nu vooral op aan om met dit team te mikken op poulewinst, eventueel gevolgd door het behalen van een Europees ticket.” Toen Eike de overstap maakte, zag de situatie voor Essevee er minder rooskleurig uit. “De ploeg bivakkeerde toen nog onderin, maar ik heb er nooit aan getwijfeld dat we ons zouden redden. Daarvoor is de kern kwalitatief genoeg. Dat was tegen Dortmund al duidelijk. Ook de Borussen traden toen met een ijzersterke selectie aan, maar toch slaagde Essevee erin om gelijke tred te houden.”

De aanpassing aan de Belgische cultuur verliep voor Bansen nagenoeg rimpelloos. “Op sportief vlak valt de overstap mee, dankzij de goede begeleiding van de technische staf en het goede contact met de andere spelers. De overstap naar Zulte Waregem rukte me los uit mijn vertrouwde omgeving en het was even wennen om niet meer bij mijn ouders te wonen, maar al bij al heb ik ook de stap naar het alleen wonen goed verteerd. Dat sterkt me in de overtuiging dat het verstandig was om hier het volgende hoofdstuk van mijn voetbalcarrière te schrijven.”

(BVC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.