Eersteprovincialers uit de Westhoek: 6 op 21, maar nog geen paniek

Joost Malfait kijkt bedrukt en had zich meer van de competitiestart voorgesteld. (foto Bart) © VDB VDB
Redactie KW

Boezinge, Vlamertinge A en FC Poperinge A staan in eerste provinciale broederlijk naast elkaar in de kelder van het klassement met zes punten uit zeven matchen. Toch geloven de drie teams in een goede afloop.

De tweede zege van het seizoen is voor Sassport Boezinge ook meteen de tweede derbyzege. Na KSK Vlamertinge eerder op het seizoen werd afgelopen zondag met 1-2 gewonnen van KFC Poperinge. “We waren op voetballend gebied met overschot de betere ploeg, we hebben de punten dus zeker niet gestolen”, klinkt het bij coach Joost Malfait. “Ik zag een reactie van mijn ploeg en dat stemt me zeer hoopvol naar de thuismatch van zondag toe. SV Wevelgem staat voorlaatste, maar daar mogen we ons in geen geval op blindstaren. Ik zag ze al enkele keren aan het werk, het is een voetballende ploeg met bovendien een sterke spits die snelheid koppelt aan technisch vermogen. Ze staan onder hun waarde.”

Sterkhouders

Met een 6 op 21 had Sassport zich wel wat meer voorgesteld van de competitiestart. “In elke wedstrijd die we tot dusver speelden, moesten we telkens een aantal sterkhouders missen”, gaat Joost Malfait verder. “Zondag stonden Laurent Vandamme, Tom Deman en Kenny Pollet terug in de basis en dan merk je dat we toch meer kwaliteit kunnen brengen. We hebben ook nooit gepanikeerd, maar moeten toegeven dat het deugd doet als je opnieuw naar boven kunt kijken.”

Tegenstander KFC Poperinge blijft na de derby achter met een kater en moet op basis van het aantal gewonnen matchen Boezinge voor zich dulden. “In de beginfase speelden we hen van de mat, maar we vergaten onszelf te belonen”, weet Niels Boutten. “We verspeelden veel energie. Na de 0-1 van Coulleit kregen we een tik. De gelijkmaker kwam er nog, maar na de 1-2 konden we geen vuist maken. De mentale weerbaarheid is nog een werkpunt, maar we beschikken over een jonge ploeg. Bovendien sukkelen we met enkele geblesseerden.

“Onze komende opponent WS Lauwe is een voetballende ploeg, dat kan in ons voordeel spelen”, weet Niels Boutten.© foto Bart

Met onze smalle kern en bescheiden budget is het niet evident om die afwezigheden op te vangen. Onze topspits Kevin Chateau speelde, ondanks enkele draadjes in zijn scheenbeen. Maar dat is natuurlijk verre van ideaal.”

voetballend vermogen

Zondag hoopt Niels dat de kentering wordt ingezet. “Dan wacht een verplaatsing naar WS Lauwe. Een heel sterke ploeg, maar dat kan in ons voordeel spelen. Boezinge moet het meer van duels hebben en dat ligt ons minder. De eerste drie matchen speelden we mooi voetbal, maar dat zagen we de laatste weken te weinig. Iedere match moeten we er honderd procent staan. Deze zware reeks laat geen mindere dag toe. De verschillen zijn klein en dan moet je soms wat geluk aan je zijde hebben. Dat ontbrak de laatste weken, ook al dwing je dat af. Vorig jaar konden we de gemiste start omzetten naar een beter vervolg. Hopelijk slagen we opnieuw in die opzet. Ik ben er volledig van overtuigd dat het zal goed komen. We hebben een betere ploeg dan vorig jaar, met nog meer voetballend vermogen”, aldus Niels Boutten, die nog steeds revalideert na zijn zwaar werkongeval. “Ik zit elke week op de bank als materiaalman. In werkelijkheid ben ik op een andere manier betrokken, als vertrouwenspersoon voor de spelers. Of ik zelf nog zal spelen, is momenteel nog gissen. Het is eerst twee maanden wachten op de uitslag van de scan. Het kan nog alle kanten uit, maar ik zal me er bij neerleggen als de dokters negatief advies geven over een terugkeer. Het zou natuurlijk heel jammer zijn, maar ik ben vooral blij dat ik nog leef en kan me ruimschoots bezighouden met mijn job.”

Rob Claeys (centraal):
Rob Claeys (centraal): “We zitten in een periode van laagconjunctuur.”© foto Bart

Blessureleed

Naast Poperinge en Boezinge telt eerste provinciale nog een derde ploeg uit de buurt: KSK Vlamertinge A. De ploeg van trainer Drazen Kukuric startte met een mooie 6 op 6, maar intussen volgden er vijf opeenvolgende nederlagen. “We zitten in een periode van laagconjunctuur”, beseft kapitein Rob Claeys. “De ploegen uit tweede provinciale en derde amateur van vorig jaar zijn een gevoelige versterking voor deze reeks. Uit onze recente vijf verliespartijen werden we slechts twee keer op onze waarde geklopt: tegen WS Lauwe en vorige zondag thuis tegen Blankenberge. In de andere matchen kregen we niet wat we verdienden. We hadden af te rekenen met heel wat blessures en er was in het begin ook de keeperskwestie. Zelf kreeg ik in de eerste match een tik op de enkel en stond daardoor een vijftal weken aan de kant.”

Tegen Oostduinkerke wil KSKV een zesde nederlaag voorkomen. “We zitten in een streek van de loopgraven. Wel, daar zitten we nu in. Vanuit de loopgraven zullen we de komende matchen moeten strijden. Een verplaatsing naar Oostduinkerke is geen lachertje. Zij spelen op een mooi en groot veld en haalden met Darius Hillewaere een gevaarlijk offensief heerschap. Wij moeten vooral realisme prediken. Panikeren is niet nodig en naar het klassement kijk ik pas na de eerste periode. De trainer blijft heel correct en zijn trainingen zijn top. We zijn positief, maar beseffen dat we met ook nog Dadizele en Zedelgem voor een pittig drieluik staan. Dat wil echter niets zeggen, want vorig jaar konden we Dadizele kloppen.” (TV/API)

Zondag 20 oktober om 15 uur: Sassport Boezinge – SV Wevelgem City, KWS Lauwe KFC Poperinge A en KVV Oostduinkerke KSK Vlamertinge A.