“Een tweede kunstgrasveld zou nu al welkom zijn”

Philippe Verhaest

Sinds vorige maand beschikt ook Izegem over een eigen kunstgrasveld. Totaal kostenplaatje: 740.000 euro. “Maar de investering rendeert”, zegt sportschepen Marc Vanlerberghe (SP.A). “Mochten de ruimte en financiën geen probleem zijn, dan zouden we nu al een tweede exemplaar aanleggen.”

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Kunstgrasvelden.

De aanleg van het kunstgrasveld op de sportsite Krekel-Zuid ging razendsnel vooruit. “Na amper drie maanden tijd kon het het veld al in gebruik genomen worden”, zegt schepen van Sport Marc Vanlerberghe. “En daar zat dan ook nog eens de zomervakantie in vervat.

De aanleg en omgevingswerken waren goed voor 520.000 euro, de groenaanleg kost nog eens 220.000 euro. Goed voor een totale investering van 740.000 euro. “Een serieus bedrag, maar de investering is meer dan te verantwoorden. Sinds dag één wordt het veld immers intensief gebruikt. Net daarom hebben we het kunstgrasveld ook aangelegd, om zo de druk op de velden met natuurlijk gras wat te verlichten. Op kunstgras kan immers constant gevoetbald worden, wat bij natuurlijk gras uiteraard niet aan de orde is.”

Degelijk onderhouden

Maar kunstgras betekent niet dat er geen onderhoud meer nodig is. “Integendeel. Het terrein wordt tot in de puntjes verzorgd. Momenteel ruimen we de boombladeren op en elke drie weken worden de zwarte kunststofbolletjes opnieuw gelijkmatig over het veld verdeeld. Alleen zo blijft het veld in perfecte staat. Maar gras maaien hoef inderdaad niet meer”, glimlacht Marc.

“Hopelijk kunnen we het dossier rond de voetbalkantine met Mandel United snel positief afronden”

Momenteel maakt Mandel United al gretig gebruik van het kunstgrasveld. “De jeugdwerking is er dagelijks actief en werkt er trainingen en wedstrijden op af, net als de beloften en de studaxploeg. Ook leerlingen van het Atheneum Bellevue, die de optie voetbal volgen, gebruiken het veld. En we horen alleen maar positieve geluiden van de gebruikers. Ons kunstgrasveld is trouwens gekeurd door een expert en die bestempelde het als een van de beste kunstgrasvelden van Vlaanderen.”

Het kunstgrasveld is al even speelklaar, begin april moeten alle werken rond het nieuwe stadion achter de rug zijn. “Momenteel hebben we nog geen overeenkomst gevonden met Mandel United over de concessie van de voetbalkantine, maar we hebben er goeie hoop op dat dit dossier snel afgerond kan worden. Ik wil wel benadrukken dat het kunstgrasveld niet exclusief voorbehouden wordt voor Mandel United. Ook andere partners kunnen er gebruik van maken, mits duidelijke afspraken. Eerlijk: mochten we de ruimte hebben en het financieel mogelijk zijn, dan zouden we nu al een tweede veld willen aanleggen.”

Oude tribune slopen

In maart start de tweede fase van het masterplan Krekel-Zuid. “Dan wordt de atletiekpiste gerenoveerd en wordt de oude tribune afgebroken.”

“Die maakt plaats voor een kleine atletiektribune en bergruimte. De atletiekpiste zal trouwens niet meer vrij toegankelijk zijn, maar met een badgesysteem werken. De piste zal wel nog voor iedereen te gebruiken zijn, maar op die manier kan er iets meer controle uitgevoerd worden.”

Tegen september 2018 moet ook de tweede fase afgewerkt zijn. “Dan is Krekel-Zuid volledig vernieuwd en zullen we ons buigen over de toekomst van ons (openlucht)zwembad”, aldus nog Marc Vanlerberghe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.