Eddy Kinsabil blikt terug op rijkgevulde voetbalcarrière

Eddy Kinsabil praat vloeiend Frans en Engels, is houder van een UEFA-A-diploma en doorkruiste voor het voetbal een groot deel van Europa.©wilfried Ossieur WO
Eddy Kinsabil praat vloeiend Frans en Engels, is houder van een UEFA-A-diploma en doorkruiste voor het voetbal een groot deel van Europa.©wilfried Ossieur WO
Redactie KW

Hoe zou het nog zijn met Eddy Kinsabil? In een vroeger leven voetballer bij SC Menen, SV Waregem, KV Kortrijk, FC Izegem en Dottenijs. Later trainer geweest bij tal van vooraanstaande ploegen. Momenteel is de bijna 76-jarige Menenaar alsnog aan de slag als talentscout bij de Belgische Voetbalbond.

Voetbal is de rode draad in het leven van Eddy Kinsabil. De bijna 76-jarige Menenaar, debuteerde als zeventienjarige in de eerste ploeg van SC Menen, toen in vierde klasse, bezorgde Sporting in het seizoen 1967-1968 een titel.

“Aanvankelijk speelde ik als linksbuiten. Omdat ik er mij onvoldoende kon uitleven, vroeg ik aan toenmalige trainer Norbert Delmulle om mij in de spits te posteren. Met succes. In mijn eerste match tegen Doornik wonnen we met 7-0, en was ik goed voor drie goals”, vertelt Eddy.

Een jaar later verhuisde Kinsabil naar de toenmalige eersteklasser SV Waregem. “Mijn mooiste periode”, vervolgt de Menenaar. “Een anekdote? Op Oostende, op een dik sneeuwtapijt, stond ik driemaal met succes aan het kanon, en werd in de kranten uitgeroepen tot man van het weekend.”

Nooit prof

Aan de Gaverbeek zou Kinsabil drie jaar blijven. Daarna volgden KV Kortrijk, FC Izegem, Dottenijs en Moeskroen. Op zijn 32ste, en na enkele knieoperaties, moest Eddy noodgedwongen de voetbalschoenen aan de haak hangen.

“Ik had het ongetwijfeld verder kunnen schoppen, maar de begeleiding van jeugdspelers stond toen nog in zijn kinderschoenen. Trouwens, in die periode, voor het arrest Bosman, waren het de clubs die het voor het zeggen hadden. Vandaar dat ik pas op mijn 24ste de stap mocht zetten naar SV Waregem en eerste klasse. En zelfs bij Waregem waren de profspelers toen op één hand te tellen. Van die luxe heb ik nooit mogen genieten.”

“Na Kevin De Bruyne en Eden Hazard zijn er nog talenten op komst”

Zijn debuut als trainer maakte hij bij Dottenijs, toen in vierde klasse. “Voor het seizoen had niemand rekening met ons gehouden”, vertelt Eddy. “Maar we zetten de gedoodverfde titelfavorieten toch mooi een neus, en pakten met verve de titel. Het was de start van een geslaagde trainerscarrière bij Wevelgem, Zwevegem, Moeskroen, KV Kortrijk en Francs Borains. Omdat ik nu eenmaal niet zonder voetbal kan, deed ik later de scouting voor Anderlecht,Standard, KV Kortrijk, KV Mechelen, Club Brugge, SV Roeselare en KV Oostende. Zelfs bij het Engelse Ipswich Town was ik aan de slag.”

Idool Johan Cruyff

Eddy Kinsabil praat vloeiend Frans en Engels, is houder van een UEFA-A-diploma en doorkruiste voor het voetbal een groot deel van Europa. Hij ontmoette de grootsten die op deze voetbalplaneet rondliepen. Zo staat hij op de foto met zijn idool Johan Cruyff, en is hij nog steeds kind aan huis bij Aimé Antheunis, Paul Van Himst, René Vandereycken, Lorenzo Staelens en Aad de Mos.

Johan Cruyff en Eddy Kinsabil.©wilfried Ossieur GF
Johan Cruyff en Eddy Kinsabil.©wilfried Ossieur GF

Momenteel is de Menenaar als scout in dienst van de Belgische Voetbalbond voor de U18. “Ik heb al menige talenten getipt. En er lopen er nog heel wat rond. De Belgische fans hoeven zich trouwens geen zorgen te maken. Na Kevin De Bruyne en Eden Hazard zijn er nog talenten op komst. Ik mag fier terugblikken op wat ik met het voetbal bereikt heb.”

“Ik ben altijd tegen iedereen eerlijk geweest. En dat kan niet van iedereen gezegd worden. Ooit heb ik eens een akkefietje gehad met Georges Leekens, toen trainer bij Club Brugge, na een wedstrijd op Anderlecht waar ik toen dienst deed als scout. Hij vertelde na de wedstrijd tegen de verzamelde pers dat ik hem had opgebeld om zijn selectie te kennen. Iets wat totaal onwaar was, wat ik hem zeer kwalijk heb genomen. Achteraf heeft hij zich nog wel komen verontschuldigen, maar ondertussen was het kwaad geschied”, besluit Eddy Kinsabil.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier