Dury’s moeilijkste jaar kan horrorjaar worden

Francky Dury heeft het niet makkelijk: “Dit is het moeilijkste jaar van 17 jaar eerste klasse”, zegt hij zelf. © BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Zaterdag geen ‘anti-Dury’-spandoeken gezien in de Elindus Arena van Zulte Waregem. Die acties van (een deel) van de fans van Essevee die de neergang van hun club toeschrijven aan de coach, al twintig jaar onaantastbaar in Waregem, lijken geluwd. Maar indien Essevee nu ook nog tegen Beerschot verliest, staat het kot weer in brand.

Essevee gleed afgelopen weekend weg naar de 16de plaats, nog maar vijf punten boven laatste Beerschot. Zij komen net zondagnamiddag op bezoek. Dat wordt dus een heuse kelderkraker tegen een ploeg die plots 7 op 9 neerzette en weer heilig gelooft in de redding. Als Essevee opnieuw onderuit gaat, staat het kot ongetwijfeld alweer in brand. Vraag is of het bestuur, een maand geleden al danig geschrokken van de heftigheid en agressie van de anti-Duryclan, dan nog kan vasthouden aan zijn monument.

Niet evident

Het is van moéten voor Essevee, maar dat wordt geen evidentie: Zulte Waregem voetbalt momenteel echt niet beter dan Beerschot, dan Cercle en dan Seraing. Het mag al blij zijn dat KV Oostende ook als een degradatiekandidaat aan het sukkelen is. “We staan met veel onderaan”, omschrijft Dury hoopvol. Maar hij zei zaterdag ook: “Dit is het moeilijkste jaar van 17 jaar eerste klasse.”

Wat is er dan zo moeilijk aan? Voorin valt het allemaal nog wel mee: Vossen 10 goals, Gano 8 goals, Dompé 9 assists…. Maar het middenveld, waar wedstrijden moeten worden gewonnen, viel zonder de geblesseerde Sissako te licht uit – met jonge talenten als Doumbia, Fadera en Kutesa red je het daar niet. Dan liever een krachtpatser als Seck. Net zoals Boya achterin de defensie al wat meer présence geeft. Al volstaat het niet: zaterdag werden alweer te veel kansen toegestaan en vielen de twee doelpunten alweer al te gemakkelijk, die 35 tegengoals zijn heus geen toeval. Aanvoerder De Bock is ook geschorst, Dury moet weer gaan schuiven.

Moeilijke wedstrijden

Eén troost: Beerschot scoorde nog maar 15 keer. Maar intussen wel al zes keer in zijn laatste drie wedstrijden…. Maar Essevee heeft geen keuze: na Beerschot wachten in december nog Anderlecht, Club Brugge, Union, Mechelen en Standard. Indien het zondag misloopt, kan het “moeilijkste seizoen” een horrorseizoen worden. Als Dury het dan mag volmaken. (Frank Buyse)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.