Drukke wintermercato wekt verbazing

© belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Het was een paar keer schrikken, de laatste twee dagen van de wintermercato. Cercle Brugge had zich al, zeer begrijpelijk, heel naarstig getoond en pakte op de valreep nog met de Bulgaar Dimitar Velkovski de volgens coach Bernd Storck broodnodige linksachter én nog een spits, de jonge Congolees Guy Mbenza. Maakt zes aanwinsten, of de groen-zwarten het daarmee redden is nog zeer de vraag.

Dat Club Brugge dan toch de grote en fysiek sterke spits binnenhaalde die Philippe Clement niet noodzakelijk achtte, is ook niet verbazend. Ok, Club scoorde al het meest van alle eersteklassers, maar al teveel misten ze zo’n type, misten ze efficiëntie. Een type Diagne, haha. De komst van Michael Krmencik zal geruststellend werken én de Tsjech kan zich naar volgend seizoen toe al zes maanden inwerken.

Wekten wel verbazing: de plotse transferdrukte bij KV Oostende en vooral Zulte Waregem en KV Kortrijk. Het bedreigde KVO moést wel iets doen. En het met al die financiële problemen slim spelen. Met Sagna, Sanneh, Louis Verstraete en Niane vier huurspelers, van Faes geld gemaakt maar hem wel tot het einde van het seizoen/reddingsoperatie behouden: knap werk van Dierckens. En gezien die 15de plaats: terechte ingrepen.

Verrassender is wat in Waregem gebeurde. Jelle Vossen is gewoon een stunttransfer. Een zekerheid ook, een zekerheid op goals. Wat iedereen hem gunt. En Club weet ook wel waarom ze in de overeenkomst lieten noteren dat hij donderdag niet mag spelen. Stel je voor, 1-0 in de slotminuut, goal Jelle Vossen. Maar daarnaast is het wel afwachten wat flankaanvallers Dompé en Srarfi kunnen bijbrengen en waar de winst zit bij de komst van nóg een middenvelder El Kababri. En wat een rare constructie ook, de speler van Anderlecht blijft nog anderhalf jaar eigendom van Dortmund, men verzint steeds raardere constructies.

Ook bij KV Kortrijk nog twee opvallende transfers, na Moffi. Makarenko is een uitstekende verdedigende middenvelder, maar daar hebben ze er met vooral De Sart, Van der Bruggen en Azouni al meerdere van. Of hoopt men na het seizoen geld te maken van De Sart, uitstekend bezig? En Gueye moet gaan postvatten in het legertje aanvallers waar Vanderhaeghe van weet: veel zesjes of zeventjes, geen achtjes. Of het zou Moffi moeten zijn. Maar als Gueye er donderdag één inschiet, zeggen we niets meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier